Затварање школа би било катастрофа за малишане

Дуги прекиди у школској настави остављају дубоке и трајне посљедице на дјецу, тврде оксфордски научници на основу података о затварању школа у зонама катастрофа.

Свијет 07.09.2020 | 20:31
Затварање школа би било катастрофа за малишане

Они кажу да су резултати нових студија „релеватни за друге катастрофе, укључујући и пандемију Цовид-19“.

Једна од њих показује да су дјеца у областима Пакистана погођеним земљотресом 2005. године на тестовима заостајала чак двије и по године за вршњацима у нетакнутим подручјима и да ће због тога вјероватно зарађивати 15 одсто мање до краја живота.

У другом истраживању амерички научници анализирали су посљедице љетњег распуста, током кога дјеца заборављају оно што су научила, како би на основу тога процијенили штетне ефекте затварања школа због пандемије корона вируса. Резултати наводе на закључак да ће се дјеца вјероватно вратити у учионице са мање од 50 одсто знања из математике.

У међувремену, велика британска студија дугорочних посљедица пандемије на млађе генерације спроводи се на Универзитету у Ексетеру, а према ријечима др Лија Елиота Мејџора, професора друштвене покретљивости, „већ сада је јасно да ће драстични губици кад је учење у питању имати дубоке посљедице на животе многе дјеце и младих“.

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Коментар

07.09.2020 19:06

Веца је катастрофа, да сједе и уце у тим условима!!!! Ста је уцитељи, наставници, професори, сто дозвољавате да се то ради дјеци, јесте се и ви продали???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.09.2020 19:41

Учитељи, наставници и професори на овим просторима одавно немају своје "ЈА".

Name

за коментар

07.09.2020 19:52

ко пита учитеље, наставнике,професоре?Нису се они продали...Него су њима давно уста завезана,у посао им се има 20 година мјеша ко стигне....и људи ућутали...Политика се пита...Што ћутите родитељи,да вам дјеца буду у таквим условима,јесте ли се ви продали?

Name

Беен

07.09.2020 20:14

Да ли је заиста могуће да има људи попут вас; вас који сте толико ретардирани да је за невјерицу да су елементарно писемени?

Name

Ре

07.09.2020 21:39

Тежак злочин над дјецом. Перу руке. Опраће их на страшном суду...видјеће.

Name

Наставник

08.09.2020 05:24

Драги родитељи и остали коментатори одлуците се ста зелите. Док је трајала онлине и тв настава кукали сте да се дјеца врате у уционице, теско било радити са њима код куце. Сад кад су се вратили у уционице ни то вам не одговара. Наставници су једва доцекали да се врате нормалном систему рада да их макар за једну ствар не кривите и не прозивате. Уосталом, нас нико ниста и не пита, радимо најбоље сто моземо за васу и сопствену дјецу у условима који нам други одреде.

Name

Ре

08.09.2020 10:19

Не знам којој особи може ово одговарати? Нема ту одлучите се родитељи?! Одлучите се и ви просвјето?! Хоћете ли тако на све пристајати? Сутра да вам кажу да гаће ставите на главу и да идете на наставу? Суштина је иста. Није оправдање ми радимо како нам нареде. Ко вам наређује? Имате ли снаге, воље, храбрости да се супроставите безумљу? Ту је суштина. Или идете предајом, линијом мањег отпора, мислећи на садашњи тренутак, не мислећи о животу ком вјерујуће биће треба да стреми?

Name

Скептик

07.09.2020 19:32

Да,али у периоду 1941'-45' није било школе и послије је у Југославији али и осталим дијеливима свијета дошло до масовног описменљавања и културне револуције. Они хоће да дјеца иду у школу али са маскама на лицу и социјалном дистанцом. То им је циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2020 21:41

Они хоће послушне робове. Уништену радост, затворен и послушан ум. Роботизација у пеленама. Родитељима је битнија вибер порука, него што су гурнули дјецу у овај "племенити" систем. И сад хоће нам рећи да је боље да буду роботи у школи, него слободни у кући.

Name

Боки

07.09.2020 20:20

А гдје су биле ове анализе прољетос?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2020 21:43

Оне се темпирају. Зависно кад им вирус јави да стиже. Тако да кад се заврши један циклус, нова правила и тако редом, ако се људи пробуде. Нажалост, мислим да неће. Спавају дубоким сном. Уљуљани навикама, страхом, добрим животом, потрошачким навикама...не знају и не желе да знају да ће им све поскупити, да ће остати без посла, примања...не виде да губе слободу...с таквим човјечанством, лако је сатани.

Name

Родитељи

08.09.2020 05:45

Ако сте спремни да дјеца следеће године понављају разред, односно изгубе ову школску годину, пишите петицију, скупљајте потписе, али нема касније кукања изгубише дјеца годину а могли су ићи бар скраћено

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

08.09.2020 07:59

Дајте молим Вас... Као прво уопште се не могу сјетити када је овдје нешто путем петиције признато. Петиција за бесплатне уџбенике није прошла, а толико се потписивало и молило да то подрже, на крају ништа! А даље да не набрајам када знамо колико су људи из власти срозали образовање и васпитање. Свакодневно приказивање истих на ТВ екранима, њихових говора са сједница скупштине су и више него лош узор, примјер нама осталима у овој да не кажем шта. Поведите рачуна да дјеца не иду болесна у вртиће и школе, шта вам смета маска која се носи?! Мени смета што имају часове од 20 минута и губе вријеме на које имају право својим школовањем! Не разумијем какве везе има то што час траје 20 минута или 45 кад дијете већ уђе у школу. Какве вибер групе, вибер поруке, сваку употребу телефона би било добро смањити на што мању употребу истих. Дјеци испадоше очи над овим екранима, стварно нема смисла што се о томе не мисли! Осим тога послије годишњих одмора и љетовања сада долази до повећег броја заражености међу становништвом, зато пазите јер сигурно се не пријављују сви случајеви. Сада су и алергије кренуле. Нека маска не буде проблем да би се наш нараштај школовао.

Name

Цццц

08.09.2020 10:21

Прије пар дана сам разговарала са педагогом средње школе коју похадја мој син.И она ми је потврдила да дјацима за 20 минута колико траје час професори не могу да стигну ниста да испредају.Е па замислите како да професор математике за то вријеме упише час и успије да дјацима објасни како да ријеше неки компликовани задатак.Али професоре и наставнике нико ништа не пита.Јер Тривићка је као ту бог и батина

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Цццц

08.09.2020 12:16

Али наставници не протестују, не иступају јавно, а видим и не пружају подршку онима што се буне. Њима одговара да мало раде за исте паре. Не контају да ускоро могу бити да не раде никако ни за какве паре...

Name

Ре ре ццццц

08.09.2020 12:46

Прво прикупите све информације па коментарисите... Наставници не раде мање по овом систему него цак и висе. Умјесто једног цаса од 20 мин (који јесте недовољан и прекратак) наставник ради таква 2 јер су одјељења подијељена на 2. Па онда кад све то заврси дрзи онлине цас, исти тај који је вец два пута дрзао, за дјецу која су болесна и нису у могуцности да додју у сколу. И бунимо се и ми али нам не пије воде, и као и сви ви радимо сто морамо да прехранимо породице и плацамо кредите. Скаците се висе са наставника. Ниста, али апсолутно ниста, везано за образовни процес не одредјују наставници.

Name

Питам

08.09.2020 13:59

Шта је скачите се?

Name

Ре

08.09.2020 16:05

Него ко одредјује у васе име??? Ви сте нека стока која игра како јој се казе или ста??? Показите карактер као онај наставник из Модрице.