Вучић из Брисела: Долазе најважнија и најтежа питања

Председник Србије Александар Вучић налази се у Бриселу, где се састао с неколико високих представника ЕУ и члановима приштинске делегације.

Србија 07.09.2020 | 15:06
Вучић из Брисела: Долазе најважнија и најтежа питања

"Имали смо више рунди разговора са Жозепом Борелом и Мирославом Лајчаком и мислим сесију или две са Авдулахом Хотијем. Ти разговори нису никада лаки за нас. Када се формира наша влада и скупштина крене са радом, изнећемо пред њу питање Косова", навео је Вучић.

Он је додао да су се сагласили о питањима несталих особа, интерно расељених лица и економских питања, као и да су још две теме отворене данас.

"Једна је заједница српских општина и то треба да наставе шефови преговарачких тимова 17. септембра, а ми се поново 28. овде у Бриселу налазимо на високом нивоу. Још једна тема је тема имовине и финансијских захтева које истичемо једни према другима. Долазе најважнија и најтежа питања на сто", рекао је Вучић и додао да није незадовољан данашњим разговорима.

Како је навео, Приштина ће, као последица инсистирања српске стране, донети закон о повратку расељених.

"Приштина ће донети закон о повратку расељених, то је важан корак, мада остајемо резервисани према резултатима у пракси", изјавио је Вучић. Он је навео и да је утврђен механизам евиденције расељених и несталих лица и приступ свим архивама.

Као суштинску тему данашњих разговора за Србију навео је укидање свих баријера и омогућавање слободног кретања роба, људи, услуга и капитала.

Он је рекао да је изузетно важно да више у будућности ни са једне стране не буде увођења било каквих такса или тарифа.

"То је за нас важно. Многи људи то потцењују, нарочито они који пристојно живе и не занимају их таква питања, а то су питања од суштинског значаја за нашу земљу", рекао је Вучић.

Истакао је да ће то створити заједничко тржиште рада и робе и да ће она допринети напредак целом региону.

Упитан је да ли ће се појављивати у Хрватској, на обележавању годишњица.

"Сматрамо да је важно да имамо најближи однос, али никога нећемо да приморавамо на то. Не могу да се радујем прогону Срба, али сам спреман да положим цвет на било које место на ком су погинули Хрвати", закључио је Вучић.

(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

07.09.2020 13:35

Зар има тежих питања од пребацивања наше амбасаде у Јерусалим!!!??? Боже, шта нас тек сад чека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФАСЦИКЛЕ

07.09.2020 14:10

НЕМОЈ САМО ОПЕТ ЗАМЈЕНИТИ ФАСЦИКЛЕ.

Name

Дипломата

07.09.2020 15:31

Вуциц је своје преговарање вец заврсио, у Васингтону. Сада слиједи полирање јавности у духу европске заједнице, ха, ха..

Name

Лана

07.09.2020 13:58

Поред свега овога шта је договорено нико не гарантује безбедност срба на Косову и Метохији шта је нај важније,јер како да се враћају,а нико им не гарантује миран и безбедан живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А да се гарантује?

08.09.2020 04:22

А да власти Републике Косово заиста почну да се брину о Србима? То вам не би ишло у корист. Ја лислим да вама одговара насиље...

Name

А 5Г

07.09.2020 18:08

Је ли све ОК!?

ОДГОВОРИТЕ