Ко из владе лаже да расту приходи од игара на срећу?

Министарство финансија РС и РУИС обмањују јавност када тврде да у протеклом период расту приходи од игара на срећу.

Република Српска 07.09.2020 | 12:48
Ко из владе лаже да расту приходи од игара на срећу?

Напротив, катастрофалне посљедице новог закона све се више осјећају. Легални приређивачи игара на срећу затварају своје послоовнице, стотине радника остају без сигурних примања,јавни приходи су смањени по основу пореза и доприноса на плате, обим посла за добављаче и сараднике приређивача се смањује..

Новим законом за игре на срећу најављивана су огромна, 100% повећања прихода од накнада за приређивање игра на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу, што се није остварило. Наметнути су порези и три пута већи од препоручених од стране Европске комисије.

Наметнути су легалним приређивачима игара на срећу који су апсолутно за то да се уреди индустрија игара на срећу, али не у корист мешетарских група које узимају сву разлику новца који је требало да се слије у државну касу, а Министарство финансија им помаже тако што јавности баца прашину у очи.

Само за онлине игре накнада је са 5% повећана 20%!!! И уз све то повећања прихода од накнада у буџету РС, једва је порасло за 10%, у односу на период прије увођења новог закона. Јавност би се могла запитати гдје је тај обећавани новац, гдје је осталих 40% разлике, ако већ “и у кризи имамо пораст интересовања за игре на срећу”?!

Као нус производ Закона о играма на срећу РС донесеном у марту 2019.године, црно тржиште цвјета, никада није било више објеката који раде без дозволе, али о томе инспектори из РУИС-а не смију да говоре. Нико не смије да помене малољетнике који се коцкају у бројним угоститељским објектима са аутоматима за игре на срећу.

Поготово сада, у кризи. Какво је то “уређење тржшта”, док црно тржиште цвјета, а легални приређивачи затварају своје пословнице?! 500 пословница затворили су легални приређивачи игара на срећу. Више од 1000 људи је остало без посла. Али, и порези и доприноси за 1000 радника неће бити уплаћени…

Да је била намјера одговорних у институцијама Српске да нови Закон о играма на срећу буде направљен тако да заиста уреди овај дио тржишта, не би био ад хоц донесен, консултовали би стручњаке у овој области из РС и региона, слиједили би препоруке Европске комисије, слиједили би препоруке домаћих психолога и психијатара који сарађују са легалним приређивачима игара на срећу у оквиру пројекта препознавања ране зависности.

Умјесто тога, консултовали су мешетарске групе, које су Закон осмислили тако да огроман приход иде у њихове џепове. Не иде за финансијску подршку удружења са инвалидитетом, талентованој дјеци, спортистима и сл.

Такозвани надзор који непрекидно помињу је очигледан примјер криминалног, провидног, намјештеног тендера који су, на жалост, постали свакодневна пракса у Министарству финансија РС и  јасно је шта има за циљ – с једне стране богаћење појединих криминалних група, с друге, полако, али сигурно гашење легалног сектора ове привредне гране.

(БН) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ненад

07.09.2020 11:08

У преводу неки це затворити да би други отворили,,и све остаје исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.09.2020 11:34

Судећи по ефектима новог закона, неће бити све исто, пошто приходи су смањени, порези увећани и 1000 радника је мање. Још када кладионице буду тужиле Владу РС, биће још и горе.

Name

Премиум

07.09.2020 11:09

Ову прицу слусамо две године,а нико затворио није нити це.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Премијум

07.09.2020 11:59

Бет лајв, а и остали смањују број пословница , причај мало реално.

Name

Ре

07.09.2020 11:28

Јел узео онај Цизмицин пуленциц Милуновиц довољно да се обезбиједи вила крај Скрбицеве. Какви код нас метиљи узимају паре на стету дрзаве није ни цудо сто смо европска Бијафра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кирло

07.09.2020 11:49

па ко је директор игара на срецу?дајтеЉУДИ МАЛО ПРОГЛЕДАЈТЕ,АЦО ДОСИЦ,па он нзна ста је кладионица,и коцка,синиса Мијатовиц га дово на то мјесто,а синиса илиц све на црно ради,зворник главни пљацкаси кладионица тј дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

07.09.2020 11:50

Да смо уредјено друштво и да бринемо о здрављу и материјалном стању становништва не би радила ни једна . Коцкоманија=болест, као било која друга. Да знам, нико их не тјера да коцкају, да се дрогирају, пуше, краду, пљачкају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.09.2020 13:33

И виљушке забранити. Опасне су. Неко може изгубити око. :)))

Name

Борс

07.09.2020 12:00

Кладионицама треба забранити рад, у мом малом граду у једној улици 4 кладионице у друго дјелу града такодје 3 све врви од кладионица,и омладина умјесто да ради корисне ствари траце вријеме и нервирају се у том нездравом простору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.09.2020 13:34

И онда све ће бити лијепо. Кладионичари се неће више кладити. :)))

Name

ЗВОРНИК

07.09.2020 12:01

Немој Синишу док избори не прођу и док се одужи политичарима. Марш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неподобни

07.09.2020 12:13

Нек не остане без посла Зорин достављач 888

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

07.09.2020 12:21

Удружење игара на срећу је тужило РС видјет ће се одштета коју ће градјани платити.Влада доноси штетне одлуке народ плаћа.Биће убрзо резултат пресуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!

07.09.2020 12:40

Игре на срећу /Лото/ су пребаћене у Србију из разлога мувања са куглицама које су се стављале у замрзивач да се добије "жељена" комбинација...комисија за лото је била састављена од "пањева " који су само сједили , а ову сада нити невидите , јер је нема...а пљачка се спроводи на заједничком територију .....а добитак увијек , ако некад добије, добије неко из Србије дубоко од Суботице до прокупља...они иначе "много волу" да играју...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

07.09.2020 12:49

У Лакијевим кладионицама се државни бинго само ујутру упали и одма се на даљинском пребацује на његов дивљи. Од кад је уведен лутријин бинго као обавезан, код њега није уплаћено све укупно ни 100 км, ал зато вози X6.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

07.09.2020 13:57

Ова власт води све у пропаст, распитајте се колико су Хрвати и Бошњаци купили фирми по РС , па у Брезичанима код ПД , Хифа група купила резерваре умјесто да је ту складиште РР РС, а данас у БЛ на километар од БЛ пиваре у кафићу не можеш купити БЛ пиво , јер је Јелен забранио само продају БЛ пива , и то због 4 сунцобрана , одите у СР па попите негдје БЛ пиво , воли нас Вучко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

08.09.2020 12:42

Свакако све паре из кладионица одоше у федерацију додиговим пријатељима они купе кајмак нама остаје сића тако је и у свим маркетима све паре одоше је у федерацију наше робе ту нама је