Метју Палмер из Брисела у сриједу стиже у посјету БиХ

Палмер ће у Босну и Херцеговину стићи из Брисела, гдје је обавио низ разговора с европским званичницима, али и са регионалним играчима попут српског предсједника Александра Вучића.

Босна и Херцеговина 07.09.2020 | 10:29
Метју Палмер из Брисела у сриједу стиже у посјету БиХ

 Специјални изасланик америчког Стејт департмента за Балкан и замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер (Маттхеw Палмер) стиже у посјету Сарајеву и то први пут од почетка пандемије коронавируса.

Палмер ће у Босну и Херцеговину стићи из Брисела, гдје је обавио низ разговора с европским званичницима, али и са регионалним играчима попут српског предсједника Александра Вучића.

Како је потврђено из више извора сарајевском Авазу, Палмер ће у Сарајеву имати више важних политичких сусрета, укључујући и разговоре с политичким лидерима и члановима Предсједништва Босне и Херцеговине.

Сусрет са премијерима

У сриједу ће Трампов специјални изасланик имати сусрет са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, и премијерима РС и Федерације БиХ Радованом Вишковићем и Фадилом Новалићем.

Осим тога, очекује се да ће Палмер имати и више директних контаката с кључним политичким актерима и то посебно након значајних догађаја у цијелој регији. То се посебно односи на историјски споразум који је у Бијелој кући потписан између предсједника Србије Вућића и косовског премијера Авдулаха Хотија.  

Прецизан став САД је познат, да нема никакве конекције између ситуације у БиХ и статуса Косова, али то не значи да нормализација односа између Београда и Приштине не доприноси стабилизацији цијеле регије.

Економска питања

Палмер је кључни саговорник из Вашингтона за бх. политичку сцену и његов долазак значи наставак активне политике САД, како сазнајемо, у намјери да се подрже реформе и напредак државе на европском путу и путу ка чланству у Сјеверноатланској алијанси.

Такође, очекује се да ће Палмер с бх. властима разговарати о економским питањима, посебно у погледу борбе против посљедица пандемије корона вируса. а није искључено да се разговара о уставним промјенама, с обзиром на то да се приближава тачно 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.  

Сви желе бити Европљани

- Дејтонске институције су Босни и Херцеговини омогућиле мир, али нас то подсјећа да посао није завршен јер је важно осигурати да је систем функционалан - изјавио је Палмер у августу ове године.  

- Важно је да институције које су успостављене у Дејтону осигуравају услуге, а да политички оквир буде такав да омогући БиХ да се креће напријед на европском путу - рекао је Палмер те додао да сви људи у БиХ, без обзира на етнички идентитет, желе да буду Европљани с европском перспективом и европском будућности.

(БН/Аваз.ба) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Народ

07.09.2020 08:47

Сто овај нас воли цудо једно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја велики

08.09.2020 06:29

Не волим кад се неко мијеса у моје гнијездо

Name

Замјеник замхеника помоцника

07.09.2020 09:33

Не ферма те Додо ни под разно! Ти си до Нове годибе прослост! Долази Бајден!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

07.09.2020 09:38

Додик стизе ти страх у кољена са овим господином нема циле миле играцес како он свира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босниаке

07.09.2020 15:37

како сад то,па Бајден припада Клинтонки и одлазечој администрацији

Name

Тиито

07.09.2020 09:46

Е само си нам ти фалио !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

07.09.2020 11:02

РЕ Замјеник замјеника помоћника ;Шта мислиш да ће се промјенити (можда да ће Ронхил бити скинут са америчке црне листе) Тако нешто може само “интелигенцја” твог типа и твог истомишљеника Бурле -Ронхила очекивати резоновати и замишљати !!

Name

Босна

07.09.2020 09:55

Живјела Америка !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2020 12:21

Ста ако долази да казе да сто добије Косово то исто припада Републици Српској

Name

Модричанин

07.09.2020 12:56

Ја мислио да је Вучић предсједник Србије кад оно он играч и то регионални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дз

07.09.2020 18:37

Питање је,ко ће се сада,додворавати у Сарајеву Палмеру?Комшић или неко други,питање је сада.

ОДГОВОРИТЕ