Metju Palmer iz Brisela u srijedu stiže u posjetu BiH

Palmer će u Bosnu i Hercegovinu stići iz Brisela, gdje je obavio niz razgovora s evropskim zvaničnicima, ali i sa regionalnim igračima poput srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Bosna i Hercegovina 07.09.2020 | 10:29
Metju Palmer iz Brisela u srijedu stiže u posjetu BiH

 Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer (Matthew Palmer) stiže u posjetu Sarajevu i to prvi put od početka pandemije koronavirusa.

Palmer će u Bosnu i Hercegovinu stići iz Brisela, gdje je obavio niz razgovora s evropskim zvaničnicima, ali i sa regionalnim igračima poput srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Kako je potvrđeno iz više izvora sarajevskom Avazu, Palmer će u Sarajevu imati više važnih političkih susreta, uključujući i razgovore s političkim liderima i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Susret sa premijerima

U srijedu će Trampov specijalni izaslanik imati susret sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, i premijerima RS i Federacije BiH Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem.

Osim toga, očekuje se da će Palmer imati i više direktnih kontakata s ključnim političkim akterima i to posebno nakon značajnih događaja u cijeloj regiji. To se posebno odnosi na istorijski sporazum koji je u Bijeloj kući potpisan između predsjednika Srbije Vućića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija.  

Precizan stav SAD je poznat, da nema nikakve konekcije između situacije u BiH i statusa Kosova, ali to ne znači da normalizacija odnosa između Beograda i Prištine ne doprinosi stabilizaciji cijele regije.

Ekonomska pitanja

Palmer je ključni sagovornik iz Vašingtona za bh. političku scenu i njegov dolazak znači nastavak aktivne politike SAD, kako saznajemo, u namjeri da se podrže reforme i napredak države na evropskom putu i putu ka članstvu u Sjevernoatlanskoj alijansi.

Takođe, očekuje se da će Palmer s bh. vlastima razgovarati o ekonomskim pitanjima, posebno u pogledu borbe protiv posljedica pandemije korona virusa. a nije isključeno da se razgovara o ustavnim promjenama, s obzirom na to da se približava tačno 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.  

Svi žele biti Evropljani

- Dejtonske institucije su Bosni i Hercegovini omogućile mir, ali nas to podsjeća da posao nije završen jer je važno osigurati da je sistem funkcionalan - izjavio je Palmer u avgustu ove godine.  

- Važno je da institucije koje su uspostavljene u Dejtonu osiguravaju usluge, a da politički okvir bude takav da omogući BiH da se kreće naprijed na evropskom putu - rekao je Palmer te dodao da svi ljudi u BiH, bez obzira na etnički identitet, žele da budu Evropljani s evropskom perspektivom i evropskom budućnosti.

(BN/Avaz.ba) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Narod

07.09.2020 10:47

Sto ovaj nas voli cudo jedno.

ODGOVORITE
Name

Baja veliki

08.09.2020 08:29

Ne volim kad se neko mijesa u moje gnijezdo

Name

Zamjenik zamhenika pomocnika

07.09.2020 11:33

Ne ferma te Dodo ni pod razno! Ti si do Nove godibe proslost! Dolazi Bajden!

ODGOVORITE
Name

Realno

07.09.2020 11:38

Dodik stize ti strah u koljena sa ovim gospodinom nema cile mile igraces kako on svira

ODGOVORITE
Name

Bosniake

07.09.2020 17:37

kako sad to,pa Bajden pripada Klintonki i odlazečoj administraciji

Name

Tiito

07.09.2020 11:46

E samo si nam ti falio !

ODGOVORITE
Name

Smrt fašizmu

07.09.2020 13:02

RE Zamjenik zamjenika pomoćnika ;Šta misliš da će se promjeniti (možda da će Ronhil biti skinut sa američke crne liste) Tako nešto može samo “inteligencja” tvog tipa i tvog istomišljenika Burle -Ronhila očekivati rezonovati i zamišljati !!

Name

Bosna

07.09.2020 11:55

Živjela Amerika !

ODGOVORITE
Name

Re

07.09.2020 14:21

Sta ako dolazi da kaze da sto dobije Kosovo to isto pripada Republici Srpskoj

Name

Modričanin

07.09.2020 14:56

Ja mislio da je Vučić predsjednik Srbije kad ono on igrač i to regionalni

ODGOVORITE
Name

Dz

07.09.2020 20:37

Pitanje je,ko će se sada,dodvoravati u Sarajevu Palmeru?Komšić ili neko drugi,pitanje je sada.

ODGOVORITE