За Нијемце главна вијест признање Јерусалима

Без реакција у њемачким медијима на састанак у Вашингтону, само штуре вести: Србија и Косово су се договориле око нормализације економских односа, као и - Србија је Трампу учинила важан уступак у блискоисточном сукобу.

Свијет 05.09.2020 | 16:17
За Нијемце главна вијест признање Јерусалима

Њемачки медији нису посветили велику пажњу резултатима састанка Доналда Трампа, Александра Вучића и Авдулаха Хотија у Вашингтону. Углавном се преносе агенцијске вијести, без много детаља о самом споразуму. Стиче се утисак да је већа пажња посвећана признању Јерусалима као главног града Израела.

„Према америчком председнику Доналду Трампу Србија ће, по узору на САД, своју амбасаду у Израелу из Тел Авива преселити у Јерусалим. То је Трамп саопштио у петак, послије састанка са предсједником Србије Александром Вучиц́ем и премијером Косова Авдулахом Хотијем у Бијелој куц́и.

Пресељење амбасаде у Јерусалим

Србија ће још овог мјесеца отворити трговинску канцеларију у Јерусалиму, а амбасада би потом требало да се пресели до јула следец́е године", пише њемачка новинска агенција дпа.

„Према информацијама једног портпарола израелски премијер Бењамин Нетањаху се захвалио председнику Србије за његову одлуку, да се амбасада пресели у Јерусалим. Нетањаху је такође одао почаст Трампу за његов допринос. А Трамп је рекао: „Мислим да ц́емо имати величанствени мир на Блиском Истоку ".

Према израелским изворима, Србија би била прва европска земља која отвара амбасаду у Јерусалиму. „Ово је фантастично. Ми то заиста цијенимо" рекао је Трамп, преноси даље дпа.

„Амерички предсједник је након састанка у Бијелој куц́и најавио да су се вец́ински муслиманско Косово и Израел такође сложили о нормализацији и да ће успоставити дипломатске односе.

Трамп је крајем 2017. једнострано признао Јерусалим као главни град Израела и маја 2018. тамо пребацио америчка амбасаду из Тел Авива. Од тада, Палестинци бојкотују америчку владу. У америчкој предизборној кампањи, Трамп пресељење америчке амбасаде наводи као важан успјех своје владе.

Статус тог града је једно од централних питања у блискоисточном сукобу. Израел тврди да је Јерусалим његова „вечна и недељива престоница" и одбија захтеве Палестинаца да источни део Јерусалима буде будуц́а престоница независне палестинске државе.

„Сигурнији Балкан и свет"

Према Трампу, Србија и Косово су се сложили око нормализације узјамних економских односа.Трамп је рекао да је то био „историјски дан".

Послије година неуспјелих политичких преговора, а како би се превазишле разлике, његова Влада је предложила да се две стране усредсреде на отварање нових радних места и економски раст, рекао је Трамп.

Вучиц́, Хоти и Трамп су у петак потписали одговарајуц́и споразум, пише даље дпа. Трамп је рекао да су овим споразумом Србија и Косово „своје земље, Балкан и свет" учинили сигурнијим. Такође је рекао да се радује посети објема земљама „у не тако далекој будуц́ности".

Србија одбија да призна Косово које је готово искључиво насељено Албанацима, од када се оно 1999. уз помоц́ НАТО одвојило од Србије и потом 2008. прогласило независност.

Вучиц́ и Хоти су имали дводневне разговоре у Вашингтону који су се завршили у петак. Овај састанак, на иницијативу америчког дипломате Ричарда Гренела, требало је да се одржи у јуну, али је потом одложен, пише дпа.

Трамп у изборној кампањи

ЕУ је главни посредник у овом спору, али су се однедавно укључиле и САД. У јулу, након годину ипо прекида, Београд и Приштина су први пут поново имале директне разговоре уз посредовање ЕУ. Брисел је признање независности Косова од стране Србије учнио предусловом за приступање Србије ЕУ.

Критичари се плаше да би посредовање Вашингтона могло да омете паралелне разговоре под посредовањем ЕУ - и да Трампа интересује само дипломатски успех пред предсједничке изборе, пише агенција АФПД. 

(ДW)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Да

05.09.2020 15:11

Нијемци су извукли оно најважније. Аутопут, пруга, авио линија су били договорени у фебруару код Гренела у Берлину. Геј прича апсолвирана тема. Једино што је ту ново је признање "Косова" од стране Израела што није за њих битно јер је то за њих нормално. Захвалност Србије за то и премештање амбасаде у Јерусалим је чудан преседан.Нико није, нити као Трамп преместио амбасаду у Јерусалим из хришћанског и исламског Свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј РС

05.09.2020 17:18

Геј прица се не односи ни на Србију ни на тзв. Косово, вец Србија и пристинска страна треба да утицу на 69 дрзава које нису укинуле смртну казну за хомосексуалност да укину. У томе видим утицај Гренела јер је кад су неки хомосексуалци били погубљени у некој земљи, рекао да це у политицком дјеловању цинити све да то заустави. Такодје Трампу су потребни гласови ЛГБТ популације и њихових породица, сто је немали број, а супротна страна (демократе) пласира прицу о Трамповој наводној хомофобији. Смјесно је уопсте спомињати Србију у том контексту јер Србија није у стању да обезбједи својој лгбт популацијји потпуно нормалан зивот, а није ни у могуцности да утице на тзв. косовске институције да омогуце слободу и права српском народу на Космету. Ова тацка уз задње двије, тј. Хезболах и амбасада у Израелу су у функцији Трампове кампање и доказивања да није антисемита и расиста. И ове тацке немају никакав знацај за Србију. Волио бих да ми неко казе ста смо ми то добили овим споразумом, осим сто нисмо признали тзв. Косово??? Покусавам наци несто позитивно, али не видим, осим неких инвеститора који мозда додју, а мозда не.

Name

Смрт фашизму

05.09.2020 15:50

Тако је Трамп (матора америчка будала) покушава да “продужи “ предсједнички мандат и НЕ БИРА СРЕДСТВА И НАЧИН КАКО ТО ДА ОСТВАРИ!!??????Будала типа Вуцица и није бас тешко пронаћи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацке вијести:

05.09.2020 15:52

Па њемацке вијести, сто се тице балкана, се углавном заснивају на игноратности. Једино ако додје до "нецега" онда јако радо показују прстом на Србе, при томе не придавајуци било какво валидно и објективно саопстење о узроцима и протеклим цињеницама. Изузетак цине алтернативни медији, који се на интернету лупом морају тразити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хорације Блатнов

05.09.2020 16:56

Бас тако. Нијемци се у концепту извјеставања јос дрзе послијератне пропаганде према којој су Срби запоцели рат .. и јос показују емисије које су се емитовале ратних година. Било би вријеме да и они погледају реалност или им то не одговара па блате Русију и Србију само зато јер нису католицке земље.

Name

Чудно

05.09.2020 17:10

Нешто ми у овом споразуму није јасно, Србија се обвезала да неће блокирати признања Косова а Косово да неће тражити признања, наредну годину. И онда потпишу да Израел успостави дипломатске односе са државом Косово! Молим да ми неко објасни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Цудно

05.09.2020 21:34

И ја сам то примјетио. Ваљда вриједи од наредног дана.

Name

Поки

05.09.2020 17:47

Опа Дјурдјо, Вуцко онда баас дубоко заглибио..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПлАВИ АНДЈЕЛИ

05.09.2020 19:16

БАС ТАКО,СВЕ ЈЕ ТАКО ОБИЦАН ПОТПИС КОЈИ МАЛО СТА МИЈЕЊА.СВЕ ВЕЦЕ СИЛЕ ПРИЗНАЛЕ КОСОВО,ПОТПИС ИЗМЕДЈУ КОСОВА И СРБИЈЕ ,ПА ГДЈЕ ЈЕ ТУ СТАВКА ПО КОЈОЈ ЈЕ КОСОВО САСТАВНИ ДИО СРБИЈЕ.ПА ТРЕБА ЦЕКАТИ 100 ГОДИНА ДА КОСОВО БУДЕ САТАВНИ ДИО СРБИЈЕ АКО ОВАКО БУДУ ТЕКЛИ РАЗГОВОРИ У НЕДОГЛЕД.

Name

Љивос

05.09.2020 19:15

Интересује ме како би ови из Еротске Уније реаговали да је умјесто Трампа био Путин? Мислим да би дигли велику галаму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

независно

06.09.2020 04:54

Морацу да те разоцарам, Косово никад неце бити саставни дио нити једне друге земље, него самостално и независно.

Name

ЕУ

06.09.2020 04:59

Немој тако о ЕУ, цијели балкан а тиме и срби из Србије и БиХ одлазе у ЕУ док се ви овдје препирете ко је веци србин. И хвала богу да има ЕУ, инаце би овдје била далеко веца глад и биједа. Једини срби који иду у Русију су Миле и Вуциц.

Name

Еу 2

06.09.2020 13:41

Неће више у Русију, закували су...

Name

Мир

06.09.2020 09:26

Ако ја овдје разумијем ко је ским шта договорио???

ОДГОВОРИТЕ