Za Nijemce glavna vijest priznanje Jerusalima

Bez reakcija u njemačkim medijima na sastanak u Vašingtonu, samo šture vesti: Srbija i Kosovo su se dogovorile oko normalizacije ekonomskih odnosa, kao i - Srbija je Trampu učinila važan ustupak u bliskoistočnom sukobu.

Svijet 05.09.2020 | 16:17
Za Nijemce glavna vijest priznanje Jerusalima

Njemački mediji nisu posvetili veliku pažnju rezultatima sastanka Donalda Trampa, Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Vašingtonu. Uglavnom se prenose agencijske vijesti, bez mnogo detalja o samom sporazumu. Stiče se utisak da je veća pažnja posvećana priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

„Prema američkom predsedniku Donaldu Trampu Srbija će, po uzoru na SAD, svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalim. To je Tramp saopštio u petak, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u Bijeloj kući.

Preseljenje ambasade u Jerusalim

Srbija će još ovog mjeseca otvoriti trgovinsku kancelariju u Jerusalimu, a ambasada bi potom trebalo da se preseli do jula sledeće godine", piše njemačka novinska agencija dpa.

„Prema informacijama jednog portparola izraelski premijer Benjamin Netanjahu se zahvalio predsedniku Srbije za njegovu odluku, da se ambasada preseli u Jerusalim. Netanjahu je takođe odao počast Trampu za njegov doprinos. A Tramp je rekao: „Mislim da ćemo imati veličanstveni mir na Bliskom Istoku ".

Prema izraelskim izvorima, Srbija bi bila prva evropska zemlja koja otvara ambasadu u Jerusalimu. „Ovo je fantastično. Mi to zaista cijenimo" rekao je Tramp, prenosi dalje dpa.

„Američki predsjednik je nakon sastanka u Bijeloj kući najavio da su se većinski muslimansko Kosovo i Izrael takođe složili o normalizaciji i da će uspostaviti diplomatske odnose.

Tramp je krajem 2017. jednostrano priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i maja 2018. tamo prebacio američka ambasadu iz Tel Aviva. Od tada, Palestinci bojkotuju američku vladu. U američkoj predizbornoj kampanji, Tramp preseljenje američke ambasade navodi kao važan uspjeh svoje vlade.

Status tog grada je jedno od centralnih pitanja u bliskoistočnom sukobu. Izrael tvrdi da je Jerusalim njegova „večna i nedeljiva prestonica" i odbija zahteve Palestinaca da istočni deo Jerusalima bude buduća prestonica nezavisne palestinske države.

„Sigurniji Balkan i svet"

Prema Trampu, Srbija i Kosovo su se složili oko normalizacije uzjamnih ekonomskih odnosa.Tramp je rekao da je to bio „istorijski dan".

Poslije godina neuspjelih političkih pregovora, a kako bi se prevazišle razlike, njegova Vlada je predložila da se dve strane usredsrede na otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast, rekao je Tramp.

Vučić, Hoti i Tramp su u petak potpisali odgovarajući sporazum, piše dalje dpa. Tramp je rekao da su ovim sporazumom Srbija i Kosovo „svoje zemlje, Balkan i svet" učinili sigurnijim. Takođe je rekao da se raduje poseti objema zemljama „u ne tako dalekoj budućnosti".

Srbija odbija da prizna Kosovo koje je gotovo isključivo naseljeno Albanacima, od kada se ono 1999. uz pomoć NATO odvojilo od Srbije i potom 2008. proglasilo nezavisnost.

Vučić i Hoti su imali dvodnevne razgovore u Vašingtonu koji su se završili u petak. Ovaj sastanak, na inicijativu američkog diplomate Ričarda Grenela, trebalo je da se održi u junu, ali je potom odložen, piše dpa.

Tramp u izbornoj kampanji

EU je glavni posrednik u ovom sporu, ali su se odnedavno uključile i SAD. U julu, nakon godinu ipo prekida, Beograd i Priština su prvi put ponovo imale direktne razgovore uz posredovanje EU. Brisel je priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije učnio preduslovom za pristupanje Srbije EU.

Kritičari se plaše da bi posredovanje Vašingtona moglo da omete paralelne razgovore pod posredovanjem EU - i da Trampa interesuje samo diplomatski uspeh pred predsjedničke izbore, piše agencija AFPD. 

(DW)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Da

05.09.2020 15:11

Nijemci su izvukli ono najvažnije. Autoput, pruga, avio linija su bili dogovoreni u februaru kod Grenela u Berlinu. Gej priča apsolvirana tema. Jedino što je tu novo je priznanje "Kosova" od strane Izraela što nije za njih bitno jer je to za njih normalno. Zahvalnost Srbije za to i premeštanje ambasade u Jerusalim je čudan presedan.Niko nije, niti kao Tramp premestio ambasadu u Jerusalim iz hrišćanskog i islamskog Svijeta.

ODGOVORITE
Name

Gej RS

05.09.2020 17:18

Gej prica se ne odnosi ni na Srbiju ni na tzv. Kosovo, vec Srbija i pristinska strana treba da uticu na 69 drzava koje nisu ukinule smrtnu kaznu za homoseksualnost da ukinu. U tome vidim uticaj Grenela jer je kad su neki homoseksualci bili pogubljeni u nekoj zemlji, rekao da ce u politickom djelovanju ciniti sve da to zaustavi. Takodje Trampu su potrebni glasovi LGBT populacije i njihovih porodica, sto je nemali broj, a suprotna strana (demokrate) plasira pricu o Trampovoj navodnoj homofobiji. Smjesno je uopste spominjati Srbiju u tom kontekstu jer Srbija nije u stanju da obezbjedi svojoj lgbt populacijji potpuno normalan zivot, a nije ni u mogucnosti da utice na tzv. kosovske institucije da omoguce slobodu i prava srpskom narodu na Kosmetu. Ova tacka uz zadnje dvije, tj. Hezbolah i ambasada u Izraelu su u funkciji Trampove kampanje i dokazivanja da nije antisemita i rasista. I ove tacke nemaju nikakav znacaj za Srbiju. Volio bih da mi neko kaze sta smo mi to dobili ovim sporazumom, osim sto nismo priznali tzv. Kosovo??? Pokusavam naci nesto pozitivno, ali ne vidim, osim nekih investitora koji mozda dodju, a mozda ne.

Name

Smrt fašizmu

05.09.2020 15:50

Tako je Tramp (matora američka budala) pokušava da “produži “ predsjednički mandat i NE BIRA SREDSTVA I NAČIN KAKO TO DA OSTVARI!!??????Budala tipa Vucica i nije bas teško pronaći !

ODGOVORITE
Name

Njemacke vijesti:

05.09.2020 15:52

Pa njemacke vijesti, sto se tice balkana, se uglavnom zasnivaju na ignoratnosti. Jedino ako dodje do "necega" onda jako rado pokazuju prstom na Srbe, pri tome ne pridavajuci bilo kakvo validno i objektivno saopstenje o uzrocima i proteklim cinjenicama. Izuzetak cine alternativni mediji, koji se na internetu lupom moraju traziti.

ODGOVORITE
Name

Horacije Blatnov

05.09.2020 16:56

Bas tako. Nijemci se u konceptu izvjestavanja jos drze poslijeratne propagande prema kojoj su Srbi zapoceli rat .. i jos pokazuju emisije koje su se emitovale ratnih godina. Bilo bi vrijeme da i oni pogledaju realnost ili im to ne odgovara pa blate Rusiju i Srbiju samo zato jer nisu katolicke zemlje.

Name

Čudno

05.09.2020 17:10

Nešto mi u ovom sporazumu nije jasno, Srbija se obvezala da neće blokirati priznanja Kosova a Kosovo da neće tražiti priznanja, narednu godinu. I onda potpišu da Izrael uspostavi diplomatske odnose sa državom Kosovo! Molim da mi neko objasni...

ODGOVORITE
Name

Re Cudno

05.09.2020 21:34

I ja sam to primjetio. Valjda vrijedi od narednog dana.

Name

Poki

05.09.2020 17:47

Opa Djurdjo, Vucko onda baas duboko zaglibio..

ODGOVORITE
Name

PlAVI ANDJELI

05.09.2020 19:16

BAS TAKO,SVE JE TAKO OBICAN POTPIS KOJI MALO STA MIJENJA.SVE VECE SILE PRIZNALE KOSOVO,POTPIS IZMEDJU KOSOVA I SRBIJE ,PA GDJE JE TU STAVKA PO KOJOJ JE KOSOVO SASTAVNI DIO SRBIJE.PA TREBA CEKATI 100 GODINA DA KOSOVO BUDE SATAVNI DIO SRBIJE AKO OVAKO BUDU TEKLI RAZGOVORI U NEDOGLED.

Name

Ljivos

05.09.2020 19:15

Interesuje me kako bi ovi iz Erotske Unije reagovali da je umjesto Trampa bio Putin? Mislim da bi digli veliku galamu.

ODGOVORITE
Name

nezavisno

06.09.2020 04:54

Moracu da te razocaram, Kosovo nikad nece biti sastavni dio niti jedne druge zemlje, nego samostalno i nezavisno.

Name

EU

06.09.2020 04:59

Nemoj tako o EU, cijeli balkan a time i srbi iz Srbije i BiH odlaze u EU dok se vi ovdje prepirete ko je veci srbin. I hvala bogu da ima EU, inace bi ovdje bila daleko veca glad i bijeda. Jedini srbi koji idu u Rusiju su Mile i Vucic.

Name

Eu 2

06.09.2020 13:41

Neće više u Rusiju, zakuvali su...

Name

Mir

06.09.2020 09:26

Ako ja ovdje razumijem ko je skim šta dogovorio???

ODGOVORITE