Без посла могло би да остане пет хиљада радника

Уколико потраје економска криза због пандемије вируса корона и изостане већа помоћ државе, до краја ове године  у сектору живинарске производње Босне и Херцеговине  без посла би могло остати пет хиљада радника. 

Босна и Херцеговина 04.09.2020 | 21:49
Без посла могло би да остане пет хиљада радника

Ово је најављено на данашњој сједници Координационог одбора живинара/перадара Босне  и Херцеговине у Српцу, којој су, поред чланова Одбора, присуствовали и помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду РС Драган Кнежевић и директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Драган Калаба.

Расправљало се о актуелној теми – стању и проблемима у  ектору живинарске производње.

Да се ради о веома значајној грани привредјивања, говори податак да је у живинарству/перадарству на нивоу Босне и Херцеговине запослено око 20 хиљада радника, који годишње произведу 40 милиона бројлера, 65.000 тона пилећег меса и месних прерадјевина, 540 милиона  конзумних јаја, 450 хиљада кљунова родитељског јаза за производњу расплодних јаја.

„Пандемија вируса корона уз остале проблеме чини ситуацију у овој области производње доста тешком, па изостаје економски ефекат  због кога сви радимо. Наши приједлози  за побољшање стања нису имплементирани, а то је да се новим извозним пословима повећамо капацитете, посебно у Федерацији БиХ  и омасовимо ову производњу. Након короне сада покушавамо како и на који начин да спасимо постојеће стање, јер је дошло до озбиљног пада производње и потрошње, изјавио је  предсједник Координационог одбора  живинара/перадара Босне и Херцеговине Едим Јабанџић.

Он каже да очекују помоћ од државе, бар онако како је урађено за црвено месо, затим пооштравање мјера границама приликом увоза и субвенционисање извоза.

"Без подршке државе и већих субвенција ми не можемо бити конкуренти на осталим тржиштима“, изјавио је Јабанџић.

Директор Канцеларије за ветеринарство Босне и Херцеговине Љубомир Калаба је рекао да је Канцеларија обезбједила извоз меса од перади на тржиште Европске уније, и послије тога јаја за прераду.

„Остало нам је да обезбједимо услове за извоз конзумних јаја и јаја за расплод за шта нам је потребна сагласност за контролу салмонеле на коју смо прије двије године добили негативне оцјене“, рекао је Калаба.

Помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске Драган Кнежевић рекао је да ово министарство има веома добру сарадњу са живинарима и да чини напоре да се њихови производи надју на европском тржишту.

„Ми суфинансирамо и ову производњу са милион марака на годишњем нивоу,Такодје, извршили смо и фискално растерећење за 25 процената, смањили цијене прегледа за клање што представља значајне уштеде. У овој години ћемо, у складу са буџетским средствима, подстицаје за живинарство подићи на виши ниво, Уз то свим перадарима киоји су поднијели захтјеве за субвенционисање капиталних инфцвестиција биће исплаћена средства“, обећао је Кнежевић.

За већу помоћ и подстицаје у сектору живинарства заложио се и секретар Координационог одбора живинара/перадара Босне и Херцеговине  Небојша Ракић, наглашавајући да домаћа производња покрива  велики дио домаћег тржишта, а може изаћи и на инострано уз подршку власти.

„Власт у општини Србац, која има највеће перадарске капацитете од општина у Босни и Херцеговини, са дугогодишњом традицијом, морала би да поведе више рачуна о овој  грани производње и омогући  боље услове привређивања“, нагласио је Ракић.

(БН/С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

брецало

04.09.2020 20:28

Пет хиљада радника би могло остати без посла а политицарима плата све веца и веца возикају их софери цувају их гориле плацено путовање хотели свалерке па докле ситна буранијо трпис све ово докле

ОДГОВОРИТЕ
Name

мо

04.09.2020 20:53

Само цитајте декларације на производима, и у цијем су власниству фирме које производе храну коју једемо, па цете знати коме дајете свој теско зарадјени новац. Ове изјаве су прице лезилебовица и фотељаса који се боје да це изгубити своје милионске зараде од лобирања за стране фирме које нам прикривено уваљују ОТРОВНО И КАНЦЕРОГЕНО СМЕЦЕ КАО ХРАНУ. Зна се да је вецински узгој бројлера у рукама јанеза и зна се колико је месо бројлера отровно, пуно антибиотика и естрогена.

ОДГОВОРИТЕ