Bez posla moglo bi da ostane pet hiljada radnika

Ukoliko potraje ekonomska kriza zbog pandemije virusa korona i izostane veća pomoć države, do kraja ove godine  u sektoru živinarske proizvodnje Bosne i Hercegovine  bez posla bi moglo ostati pet hiljada radnika. 

Bosna i Hercegovina 04.09.2020 | 21:49
Bez posla moglo bi da ostane pet hiljada radnika

Ovo je najavljeno na današnjoj sjednici Koordinacionog odbora živinara/peradara Bosne  i Hercegovine u Srpcu, kojoj su, pored članova Odbora, prisustvovali i pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS Dragan Knežević i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Dragan Kalaba.

Raspravljalo se o aktuelnoj temi – stanju i problemima u  ektoru živinarske proizvodnje.

Da se radi o veoma značajnoj grani privredjivanja, govori podatak da je u živinarstvu/peradarstvu na nivou Bosne i Hercegovine zaposleno oko 20 hiljada radnika, koji godišnje proizvedu 40 miliona brojlera, 65.000 tona pilećeg mesa i mesnih preradjevina, 540 miliona  konzumnih jaja, 450 hiljada kljunova roditeljskog jaza za proizvodnju rasplodnih jaja.

„Pandemija virusa korona uz ostale probleme čini situaciju u ovoj oblasti proizvodnje dosta teškom, pa izostaje ekonomski efekat  zbog koga svi radimo. Naši prijedlozi  za poboljšanje stanja nisu implementirani, a to je da se novim izvoznim poslovima povećamo kapacitete, posebno u Federaciji BiH  i omasovimo ovu proizvodnju. Nakon korone sada pokušavamo kako i na koji način da spasimo postojeće stanje, jer je došlo do ozbiljnog pada proizvodnje i potrošnje, izjavio je  predsjednik Koordinacionog odbora  živinara/peradara Bosne i Hercegovine Edim Jabandžić.

On kaže da očekuju pomoć od države, bar onako kako je urađeno za crveno meso, zatim pooštravanje mjera granicama prilikom uvoza i subvencionisanje izvoza.

"Bez podrške države i većih subvencija mi ne možemo biti konkurenti na ostalim tržištima“, izjavio je Jabandžić.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba je rekao da je Kancelarija obezbjedila izvoz mesa od peradi na tržište Evropske unije, i poslije toga jaja za preradu.

„Ostalo nam je da obezbjedimo uslove za izvoz konzumnih jaja i jaja za rasplod za šta nam je potrebna saglasnost za kontrolu salmonele na koju smo prije dvije godine dobili negativne ocjene“, rekao je Kalaba.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske Dragan Knežević rekao je da ovo ministarstvo ima veoma dobru saradnju sa živinarima i da čini napore da se njihovi proizvodi nadju na evropskom tržištu.

„Mi sufinansiramo i ovu proizvodnju sa milion maraka na godišnjem nivou,Takodje, izvršili smo i fiskalno rasterećenje za 25 procenata, smanjili cijene pregleda za klanje što predstavlja značajne uštede. U ovoj godini ćemo, u skladu sa budžetskim sredstvima, podsticaje za živinarstvo podići na viši nivo, Uz to svim peradarima kioji su podnijeli zahtjeve za subvencionisanje kapitalnih infcvesticija biće isplaćena sredstva“, obećao je Knežević.

Za veću pomoć i podsticaje u sektoru živinarstva založio se i sekretar Koordinacionog odbora živinara/peradara Bosne i Hercegovine  Nebojša Rakić, naglašavajući da domaća proizvodnja pokriva  veliki dio domaćeg tržišta, a može izaći i na inostrano uz podršku vlasti.

„Vlast u opštini Srbac, koja ima najveće peradarske kapacitete od opština u Bosni i Hercegovini, sa dugogodišnjom tradicijom, morala bi da povede više računa o ovoj  grani proizvodnje i omogući  bolje uslove privređivanja“, naglasio je Rakić.

(BN/S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

brecalo

04.09.2020 20:28

Pet hiljada radnika bi moglo ostati bez posla a politicarima plata sve veca i veca vozikaju ih soferi cuvaju ih gorile placeno putovanje hoteli svalerke pa dokle sitna buranijo trpis sve ovo dokle

ODGOVORITE
Name

mo

04.09.2020 20:53

Samo citajte deklaracije na proizvodima, i u cijem su vlasnistvu firme koje proizvode hranu koju jedemo, pa cete znati kome dajete svoj tesko zaradjeni novac. Ove izjave su price lezilebovica i foteljasa koji se boje da ce izgubiti svoje milionske zarade od lobiranja za strane firme koje nam prikriveno uvaljuju OTROVNO I KANCEROGENO SMECE KAO HRANU. Zna se da je vecinski uzgoj brojlera u rukama janeza i zna se koliko je meso brojlera otrovno, puno antibiotika i estrogena.

ODGOVORITE