Вучић из Вашингтона: Ово је добар споразум за Србију

"Ово није трилатерални споразум, него билатерални споразум. Трећа страна није призната као субјект међународног права", каже предсјендик Србије Александар Вучић.

Србија 04.09.2020 | 19:26
Вучић из Вашингтона: Ово је добар споразум за Србију

Према ријечима предсједника Вучића, ово је за Србију добар споразум.

"Албанци су рекли да ће све потписати ако се врати тачка 10. Нема међусобног признања, Срби могу да одахну. Када је у питању Мини-Шенген имали су неке примједбе, мијешали су са Шенженом, нисмо баш разумјели ни ми ни Американци", каже Вучић.

Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан, и сви чланови делегације, оним што смо постигли", рекао је Вучић.

Он је истакао да је реч о билатералном споразуму са САД.

"Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права, што је важно за нас", рекао је Вучић.

Он је додао да је од изузетног значаја потписати билатерални споразум са САД.

Једна од тачака је била и признавање диплома. "Две стране се слажу да ће да раде заједно са САД органима на "визибилити" студији да се подијеле енергетски ресурси језера Газиводе, каже.

Вучић даље објашњава да тренутно не добијамо струју са Газвода, а овако ћемо учествовати у подјели. За нас је то одлично, а у Приштини је изазвало немире, додаје.

Албанци су морали да прихвате да у наредних годину дана неће моћи да траже чланство у међународним организацијама, а наша држава неће тражити повлачење признања.

"Наши домаћини су мислили да ми треба да позовемо Израел да признају независно Косово. Ми смо рекли да не можемо то да урадимо. Одиграли смо на следећи начин - идемо у два споразума. Ако будете поштовали Србију ми ћемо за годину дана да пребацимо амбасаду код вас, показаћемо потовање Израелу, али не учествујемо у ономе што су потписали са Албанцима", каже.

Међу осталим ставкама су регулације које се односе на 5Г мрежу, безвизни режим, слободу религије, заштиту религијских објеката СПЦ, Американци гарантују да ће се судске одлуке спроводити у дјело, декриминализација хомосексуалности, осуђивање Хезболаха.

Према Вучићевим ријечима, овај споразум је изузетно позитиван ако се узме у обзир и да су САД признале независност Косова.

Наглашава да нема сувише игре са Америком, када је у питању споразум.

Приштину не смијемо да гледамо само као непријатељску страну. Према његовим ријечима, они нас гледају "као што Марко Ђурић гледа њих".

"Хоћу људима да се захвалим, Имамо данас важне економске састанке, чекају нас тешки састанци у Бриселу о Заједници српских општина. Све се убрзава.Право одавде идемо у Брисел. Хоћу да се захвалим људима у Србији на подршци и бризи, што су вјеровали у нас и што воле Србију. Србија добро иде напријед и предсједник Трамп нас је похвалио", рекао је на крају.

(Б92 Фото: ТВ Прва)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Скептик

04.09.2020 18:20

Ако је споразум добар за Србију, зашто је Вучић овако утучен и нерасположен?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

04.09.2020 19:32

Зато сто це ускоро у затвор.

Name

Ре

04.09.2020 19:32

Тачка 10 можда...

Name

Дадо

04.09.2020 19:46

Свагдје писе Београд Србија и Пристина Косово сто самим тим знаци ста? Све остало у тексту као нпр. О хомосексуалцима и терористицкој организацију у Израелу И признању И премјестању. Па знају ли они у Америци гдје се ми налазимо уопсте?

Name

РадеЛукиц

04.09.2020 19:52

Наравно да није добар јер за Косово нема доброг споразума

Name

Василије

04.09.2020 18:33

Ми немамо визије. Имамо толико стручњака за међународне односе а они преко нас проводе своје интересе. Ми смо нешто за поткусуривање и економски колонијализам. Шта је нас брига за Хезболахом, само ћемо се замјерити Иранцима, Палестинцима, Либанону, па ће експресно признати лажну државу Косове а иначе је ријеч о пријатељским државама. Следећи пут ће нам прилијепити да осудимо Русију за Крим, да прекинемо односе са братском Бјелорусијом и слично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Василије

04.09.2020 19:46

Ако је Косово лажна држава како ми кажемо,зашто онда уопште преговарамо и потписујемо разне споразуме са том по нама лажном државом.

Name

Ре

04.09.2020 22:02

Вучић и Хоти донијели су историјски споразум двјема земљама, али и Сједињеним Државама", рекао је О''Брајан

Name

Чича Глìша

04.09.2020 19:19

Недам Газиводе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивица и Марица

04.09.2020 20:14

Цица мица и готова прица

Name

Владо Бања Лука

04.09.2020 20:08

Ма, супљак... Нисам наравно срецан због овог 'споразума', али не и нароцито разоцаран. Трампу треба сто висе вањскополитицких поена пред изборе у новембру. Морало се несто потписати. Натјерани су и Сиптари и Вуцко. Ниста српски народ данас није изгубио висе него сто је до сада. Цекам реакцију Кине и Русије - тада цемо знати на цему смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аса

04.09.2020 21:08

Нема реакције нити кине нити русије.

Name

Прле

04.09.2020 21:02

Одличан споразум, ове.године економски споразум а догодине амбасада у Приштини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимац

04.09.2020 21:05

Јос нико на медијима у Србији није јавио да је Израел призно Косово као дрзаву.Говорли вам то несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

04.09.2020 22:42

А да је то јос Вуциц потписао и пристао на то....узас.

Name

Драшко

04.09.2020 21:15

Постигнутим споразумом ставља се рампа на кинеску 5Г мрезу, признаје се Јерусалим за главни град Израела, прихвата се признање Косова од Израела, рјесава се питање хомосексуалаца (интерес Гренела), прави се ауто пут и пруга до Албаније гдје це Србија у малом Сенгену имати закупљену луку, Косово се приморава на мали Сенген, дипломе се признају са обе стране опет због малог Сенгена, стити се право СПЦ на имовину. Нема заставе Србије ни Косова. Све у свему прилицно добар посао за Србију. Видјецемо како це то изгледати у Бриселу. Ако додје до тацке о признању Косова требало би активирати референдум да градјани Србије казу ста зеле. Предстоји дуг и трновит пут пред Србијом.

ОДГОВОРИТЕ