Vučić iz Vašingtona: Ovo je dobar sporazum za Srbiju

"Ovo nije trilateralni sporazum, nego bilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava", kaže predsjendik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 04.09.2020 | 19:26
Vučić iz Vašingtona: Ovo je dobar sporazum za Srbiju

Prema riječima predsjednika Vučića, ovo je za Srbiju dobar sporazum.

"Albanci su rekli da će sve potpisati ako se vrati tačka 10. Nema međusobnog priznanja, Srbi mogu da odahnu. Kada je u pitanju Mini-Šengen imali su neke primjedbe, miješali su sa Šenženom, nismo baš razumjeli ni mi ni Amerikanci", kaže Vučić.

Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli", rekao je Vučić.

On je istakao da je reč o bilateralnom sporazumu sa SAD.

"Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, što je važno za nas", rekao je Vučić.

On je dodao da je od izuzetnog značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD.

Jedna od tačaka je bila i priznavanje diploma. "Dve strane se slažu da će da rade zajedno sa SAD organima na "vizibiliti" studiji da se podijele energetski resursi jezera Gazivode, kaže.

Vučić dalje objašnjava da trenutno ne dobijamo struju sa Gazvoda, a ovako ćemo učestvovati u podjeli. Za nas je to odlično, a u Prištini je izazvalo nemire, dodaje.

Albanci su morali da prihvate da u narednih godinu dana neće moći da traže članstvo u međunarodnim organizacijama, a naša država neće tražiti povlačenje priznanja.

"Naši domaćini su mislili da mi treba da pozovemo Izrael da priznaju nezavisno Kosovo. Mi smo rekli da ne možemo to da uradimo. Odigrali smo na sledeći način - idemo u dva sporazuma. Ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu kod vas, pokazaćemo potovanje Izraelu, ali ne učestvujemo u onome što su potpisali sa Albancima", kaže.

Među ostalim stavkama su regulacije koje se odnose na 5G mrežu, bezvizni režim, slobodu religije, zaštitu religijskih objekata SPC, Amerikanci garantuju da će se sudske odluke sprovoditi u djelo, dekriminalizacija homoseksualnosti, osuđivanje Hezbolaha.

Prema Vučićevim riječima, ovaj sporazum je izuzetno pozitivan ako se uzme u obzir i da su SAD priznale nezavisnost Kosova.

Naglašava da nema suviše igre sa Amerikom, kada je u pitanju sporazum.

Prištinu ne smijemo da gledamo samo kao neprijateljsku stranu. Prema njegovim riječima, oni nas gledaju "kao što Marko Đurić gleda njih".

"Hoću ljudima da se zahvalim, Imamo danas važne ekonomske sastanke, čekaju nas teški sastanci u Briselu o Zajednici srpskih opština. Sve se ubrzava.Pravo odavde idemo u Brisel. Hoću da se zahvalim ljudima u Srbiji na podršci i brizi, što su vjerovali u nas i što vole Srbiju. Srbija dobro ide naprijed i predsjednik Tramp nas je pohvalio", rekao je na kraju.

(B92 Foto: TV Prva)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Skeptik

04.09.2020 18:20

Ako je sporazum dobar za Srbiju, zašto je Vučić ovako utučen i neraspoložen?

ODGOVORITE
Name

Kiki

04.09.2020 19:32

Zato sto ce uskoro u zatvor.

Name

Re

04.09.2020 19:32

Tačka 10 možda...

Name

Dado

04.09.2020 19:46

Svagdje pise Beograd Srbija i Pristina Kosovo sto samim tim znaci sta? Sve ostalo u tekstu kao npr. O homoseksualcima i teroristickoj organizaciju u Izraelu I priznanju I premjestanju. Pa znaju li oni u Americi gdje se mi nalazimo uopste?

Name

RadeLukic

04.09.2020 19:52

Naravno da nije dobar jer za Kosovo nema dobrog sporazuma

Name

Василије

04.09.2020 18:33

Ми немамо визије. Имамо толико стручњака за међународне односе а они преко нас проводе своје интересе. Ми смо нешто за поткусуривање и економски колонијализам. Шта је нас брига за Хезболахом, само ћемо се замјерити Иранцима, Палестинцима, Либанону, па ће експресно признати лажну државу Косове а иначе је ријеч о пријатељским државама. Следећи пут ће нам прилијепити да осудимо Русију за Крим, да прекинемо односе са братском Бјелорусијом и слично.

ODGOVORITE
Name

Re Vasilije

04.09.2020 19:46

Ako je Kosovo lažna država kako mi kažemo,zašto onda uopšte pregovaramo i potpisujemo razne sporazume sa tom po nama lažnom državom.

Name

Re

04.09.2020 22:02

Vučić i Hoti donijeli su istorijski sporazum dvjema zemljama, ali i Sjedinjenim Državama", rekao je O''Brajan

Name

Čiča Glìša

04.09.2020 19:19

Nedam Gazivode.

ODGOVORITE
Name

Ivica i Marica

04.09.2020 20:14

Cica mica i gotova prica

Name

Vlado Banja Luka

04.09.2020 20:08

Ma, supljak... Nisam naravno srecan zbog ovog 'sporazuma', ali ne i narocito razocaran. Trampu treba sto vise vanjskopolitickih poena pred izbore u novembru. Moralo se nesto potpisati. Natjerani su i Siptari i Vucko. Nista srpski narod danas nije izgubio vise nego sto je do sada. Cekam reakciju Kine i Rusije - tada cemo znati na cemu smo.

ODGOVORITE
Name

Asa

04.09.2020 21:08

Nema reakcije niti kine niti rusije.

Name

Prle

04.09.2020 21:02

Odličan sporazum, ove.godine ekonomski sporazum a dogodine ambasada u Prištini.

ODGOVORITE
Name

anonimac

04.09.2020 21:05

Jos niko na medijima u Srbiji nije javio da je Izrael prizno Kosovo kao drzavu.Govorli vam to nesto.

ODGOVORITE
Name

kiki

04.09.2020 22:42

A da je to jos Vucic potpisao i pristao na to....uzas.

Name

Draško

04.09.2020 21:15

Postignutim sporazumom stavlja se rampa na kinesku 5G mrezu, priznaje se Jerusalim za glavni grad Izraela, prihvata se priznanje Kosova od Izraela, rjesava se pitanje homoseksualaca (interes Grenela), pravi se auto put i pruga do Albanije gdje ce Srbija u malom Sengenu imati zakupljenu luku, Kosovo se primorava na mali Sengen, diplome se priznaju sa obe strane opet zbog malog Sengena, stiti se pravo SPC na imovinu. Nema zastave Srbije ni Kosova. Sve u svemu prilicno dobar posao za Srbiju. Vidjecemo kako ce to izgledati u Briselu. Ako dodje do tacke o priznanju Kosova trebalo bi aktivirati referendum da gradjani Srbije kazu sta zele. Predstoji dug i trnovit put pred Srbijom.

ODGOVORITE