Обиљежавање 79. година од злочина у Гаравицама

Поводом предстојећег обиљежавања 79.година од злочина у Гаравицама код Бихаћа када је 1941.године убијено око 14 000 Срба, чланови Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова поручили су да ће и овогодишњим обиљежавањем послати поруку да се овај злочин никад не заборави.

Република Српска 04.09.2020 | 14:45
Обиљежавање 79. година од злочина у Гаравицама

Подаци из пописа 2013. године говоре да на подручју Федерације има око 420 000 мање Срба него деведесетих година, а напуштена су чак 163 српска насеља. Зато је потребно да Срби који су протјерани са тог подручја не забораве своја огњишта И да барем једном годишње посјете ово мјесте и сачувају сјећање на жртве И српску земљу, поручују организатори обиљежавања годишњице страдања Срба у Гаравицама.

“Нажалост наш народ, Срби није унио у свој национални идентитет геноциде као што су то урадили Јевреји И Ермени зашто је то тако морамо се запитати, на нама је да обиљежавамо овај догађај да нам се историја не понови, јер ако се понови поновиће се у горем обилику”, каже Милан Торбица, генерал и савјетник министра рада И борачко инвалидске заштите.

Обиљежавање 79. година од овог злочина биће организовано 5.септембра у Гаравицама код Бихаћа. Међутим, због епидемија вируса корона, протокол ће бити измијењен И прилагођен условима И мјерама за заштиту здравља грађана.

“Програм ће се реализовати кроз вјерски помен, више свештеника епархије бихаћко петровачке И полагање вијенца И цвијећа што се тиче оранизованог превоза ићи ће се личним возилима И званичници И грађани који буду хтјели да присуствују обиљежавању”, каже Мирослав Маричић, начелник одјељења И предсједник пододбора за обиљежавање историјских догађаја.

Гаравице су једно од највећих стратишта српског народа послије Јасеновачких логора и логора Госпић – Јадовно. Покољ у Бихаћу почео је 20. јуна 1941. године када су убијени најугледнији и најбогатији Срби тог доба након тродневног мучења у злогласној Капетановој кули, а убијање Срба настављено је све до 3. септембра 1941.године.

Према подацима које посједује музеј у Бишћу, на овом мјесту је страдало  око 14 500 Срба, али и мањи број других нација укључујући Јевреје и Роме.  Ни за овај, као и многе друге злочине у којима су Срби убијани, нико још увијек није одговарао. 

БН ТВ