Obilježavanje 79. godina od zločina u Garavicama

Povodom predstojećeg obilježavanja 79.godina od zločina u Garavicama kod Bihaća kada je 1941.godine ubijeno oko 14 000 Srba, članovi Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova poručili su da će i ovogodišnjim obilježavanjem poslati poruku da se ovaj zločin nikad ne zaboravi.

Republika Srpska 04.09.2020 | 14:45
Obilježavanje 79. godina od zločina u Garavicama

Podaci iz popisa 2013. godine govore da na području Federacije ima oko 420 000 manje Srba nego devedesetih godina, a napuštena su čak 163 srpska naselja. Zato je potrebno da Srbi koji su protjerani sa tog područja ne zaborave svoja ognjišta I da barem jednom godišnje posjete ovo mjeste i sačuvaju sjećanje na žrtve I srpsku zemlju, poručuju organizatori obilježavanja godišnjice stradanja Srba u Garavicama.

“Nažalost naš narod, Srbi nije unio u svoj nacionalni identitet genocide kao što su to uradili Jevreji I Ermeni zašto je to tako moramo se zapitati, na nama je da obilježavamo ovaj događaj da nam se istorija ne ponovi, jer ako se ponovi ponoviće se u gorem obiliku”, kaže Milan Torbica, general i savjetnik ministra rada I boračko invalidske zaštite.

Obilježavanje 79. godina od ovog zločina biće organizovano 5.septembra u Garavicama kod Bihaća. Međutim, zbog epidemija virusa korona, protokol će biti izmijenjen I prilagođen uslovima I mjerama za zaštitu zdravlja građana.

“Program će se realizovati kroz vjerski pomen, više sveštenika eparhije bihaćko petrovačke I polaganje vijenca I cvijeća što se tiče oranizovanog prevoza ići će se ličnim vozilima I zvaničnici I građani koji budu htjeli da prisustvuju obilježavanju”, kaže Miroslav Maričić, načelnik odjeljenja I predsjednik pododbora za obilježavanje istorijskih događaja.

Garavice su jedno od najvećih stratišta srpskog naroda poslije Jasenovačkih logora i logora Gospić – Jadovno. Pokolj u Bihaću počeo je 20. juna 1941. godine kada su ubijeni najugledniji i najbogatiji Srbi tog doba nakon trodnevnog mučenja u zloglasnoj Kapetanovoj kuli, a ubijanje Srba nastavljeno je sve do 3. septembra 1941.godine.

Prema podacima koje posjeduje muzej u Bišću, na ovom mjestu je stradalo  oko 14 500 Srba, ali i manji broj drugih nacija uključujući Jevreje i Rome.  Ni za ovaj, kao i mnoge druge zločine u kojima su Srbi ubijani, niko još uvijek nije odgovarao. 

BN TV