ТИ поднио пријаву ЦИК-у због преурањене кампање

Транспаренцy интернатионал у БИХ (ТИ БИХ) започео је мониторинг предизборног периода у Босни и Херцеговини који је показао да су бројни кандидати на предстојећим изборима већ почели отворено злоупотребљавати јавне ресурсе и функције за политичку промоцију, а неки су већ кренули и са јавним оглашавањем које је забрањено ван периода званичне изборне кампање.

Република Српска 04.09.2020 | 14:22
ТИ поднио пријаву ЦИК-у због преурањене кампање

У 69 локалних заједница 74 теренска посматрача ТИ БИХ-а забиљежила су бројне случајеве злоупотребе јавних ресурса и преурањене кампање због којих је ТИ БИХ  већ пријавио неколико случајева  Централној изборној комисији БИХ.

Један од скоријих примјера злоупотребе јавних ресурса десио се у Зворнику гдје је Странка демократске акције (СДА) позвала родитеље да се обрате у канцеларију странке и преузму обрасце за суфинансирање превоза ученика које плаћа Федерално министарство расељених особа и избјеглица.

Локални одбор из којег долази и министар расељених особа и избјеглица ФБиХ Един Рамић на овај начин ставио је јавне ресурсе у службу страначке промоције непосредно пред одржавање локалних избора, док се обрасци који су јавно доступни на wеб страници Министарства дијеле у канцеларији странке.

 

– Обавјештавамо ученике и родитеље, поводом Јавног позива ФМРОИ, за суфинансирање превоза ученика Средњих школа са простора града Зворника, за помоћ и потребне обрасце могу се обратити у канцеларију СДА Зворник, сваким радним даном од 08 х до 15х. , стоји у фацебоок објави СДА Зворник.

ТИ БИХ ће о овом и свим другим забиљеженим случајевима обавијестити ЦИК БИХ јер прописима који регулишу изборну кампању и финансирање странака није дозвољено финансирање странака од стране јавних институција и предузећа као ни обећавање било каквог облика користи бирачима у замјену за изборну подршку.

ТИ БиХ подсјећа да јавна средства и институције нису својина политичких странака, те их нико нема право злоупотребљавати на овај начин, али мањкавости и недореченост постојећих закона и непоступање надлежних институција то и даље омогућавају.

Поред тога, поводом првог дана нове школске године више јавних функционера који су и кандидати на предстојећим изборима, користили су дјецу за властиту промоцији, а објављене фотографије у медијима показују да неки од њих нису ни поступали по здравственим прописима за вријеме епидемије. ТИ БиХ се због ове праксе обратио надлежним институцијама да преиспитају да ли су у поменутим случајевима нарушена права дјеце и прекршени прописи који се односе на забрану политичког дјеловања у школама.

 

Осим злоупотреба јавних ресурса, политичке странке су почеле и са плаћеном промоцијом и оглашавањем, иако то Изборни закон изричито забрањује у периоду од расписивања избора до званичног почетка изборне кампање (30 дана прије одржавања избора).

ТИ БИХ је због тога поднио три пријаве ЦИК-у против СДС-а, СНСД-а и ХДЗ-а јер су ове странке већ кренуле са плаћеним оглашавањем на билбордима у више градова.

Билборди СДС-а и ХДЗ-а на којима се честита тридесета годишњица странке, као и билборди СНСД-а са поруком „Не дамо светиње“ свакако се могу сматрати недозвољеним оглашавањем у овом периоду,  јер је законом забрањен било који облик плаћеног политичког оглашавања у раздобљу од дана расписивања избора до дана службеног почетка изборне кампање.

Такође, примијећене су промоције појединих кандидата путем оглашавања јавних институција, интензивирање јавних радова у предизборном периоду,  злоупотреба ресурса јавних предузећа,  јавних медија, службених аутомобила и хеликоптера у страначке сврхе. О оваквим појавама ТИ БИХ ће у наредна три мјесеца редовно обавјештавати јавност путем портала транспарентно.ба, те ће о свим евентуалним кршењима прописа обавјештавати надлежне институције.

(Транспарентно.ба)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Старчевица

04.09.2020 12:58

Види овог половине..... мајко моја он као дјели нешта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курир

04.09.2020 12:59

Амидзићу имаш ли образа бар мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

04.09.2020 13:03

Брада звани постотак, он дјели нешта да добије гласове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дах

04.09.2020 13:05

Тог брадоњу треба на туњице... какав је то преварант

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

04.09.2020 13:06

КО финансира ТИ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

тар

04.09.2020 13:31

Гуглај па ћеш наћи. Ко иначе финансира невладине организације...

Name

Бане

04.09.2020 13:44

Браво мала Ценићке,како си само лепо поцрнела остала ти црта на телу

Name

Др

04.09.2020 13:11

Смеће брадатооооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

04.09.2020 13:12

Зашто љубе туђу дјецу,зашто бар дјецу не оставе на миру да иду у школу,зашто дјецу злоупотребљавају и трују политиком,зар немају други начин да се доказују?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто?

04.09.2020 13:32

Ко има право љубити туђу дјецу? И зашто то раде?

Name

Ре: Зато

04.09.2020 13:52

Сто су покварени и зли, јели би дјецу у име партије и избора. Ништа им није свето, нико им не може ништа, тако бар мисле. БиХ је логор партија на власти, извор богаћења и крадје,погодно тло криминала и корупције. Подијељена у три табора “чувара националних интереса” тј. чувара пара од грабези примитивни сектаса. Све је корумпирано или уцијењено радним мјестом,незаслуженим позицијама, лажном елитом крезубих сподоба.Некултура и простота су набацане као стил живљења а неписменост као врлина.Сељацко завијање у разговору, цацкање трулих зуба сатима и обавезна “педеруса” заштитни су знак ухљеба у институцијама. Сто дебљи врат и мало стомацица,тренерке са бувљака и најке патике обавезни знаци распознавања.И сад цудјење кад неки преко дјеце врше рекламу партије и себе. Ништа овдје не може више бити за цудјење, ништа.

Name

Кажем

04.09.2020 17:49

Зато што смо их пустили да то раде, ето зато! Ајде питај још неколико пута и сутра ће бити као ником ништа!!!

Name

Борба

04.09.2020 13:12

Брада звани трћина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коњ

04.09.2020 13:20

Поштени узгајивача оваца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

04.09.2020 13:27

Кад јадан начин да, се узме глас два

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

04.09.2020 13:42

Овога политичара који на фотографији љуби тудје дјете, те се таква фотографија јавно објављује, а самим тим и идентитет дјетета који није заштићен, треба аутоматски дисквалификовао из кампање, забранити му уцествовање на изборима и кривицно гонити. Невјероватно је да на ову фотографију по службеној дужности нису реагирали надлежно Тужилаштво, Омбудсман за дјецу, Агенција за заститу лицних података БиХ, МУП РС, просјветни радници који су ово видјели, директор школе у којој се ово десило, родитељи овог дјетета.......Сви набројани по закону су морали овдје реаговати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2020 15:00

Све наведено тацно, само поред злоупотребе треба додати и угрозавање здравља ове дјевојцице и крсење препорука кризног стаба, ко це одговарати ако лицемјерни имбецил пренесе болест дијету? Срам их било ниста им није свето за саку гласова и слику су спремни на све, па и овако на бесраман нацин злоупотребљавати дјецу и играти се са њиховим здрављем. Против брадате мајмунцине треба поднијети кривицну пријаву ј..о ли га отац безобразни и љигави. Ако Бањалуцани поново изаберу ове љигавце и властохлепнике којима ниста свето није заслузују судбину Содоме и Гоморе, после свих љигавстима са протестима групе Правда за Давида, константног уклањања цвијеца са мјеста на коме је младиц пронадјен, таман кад цовјек помисли да се градска власт не мозе спустити низе они изненаде са потезима од којих цовјеку додје мука. Нисам Драсков бот и њему се мозе ста много замјерити, али гласао бих за црног дјавола против ових лазних јапија са скупим сатовима и изфазонираним брадицама које крију један нецовјецни, полтронски, дволицни, до срзи покварени карактер.

Name

Ре Ре

04.09.2020 16:42

Мислим да је брадоња послао јасну поруку о вирусу. Нема га. Ако га има, онда треба да сноси санкцију. Дјеца робови на дистанци у школи, а кад овакве сподобе их љубе у школским установама, то може? Гдје је заштићени идентитет дјетета? Зашто ћути Омбудсман за дјецу? Гдје је брњица брадоњи? Родитељи, дозовите се у памет, Не гледајте тв и не мислите да се нешто другом дешава...

Name

Нешо Бања Лука

04.09.2020 22:17

Који љигавци и гњиде од људи!

ОДГОВОРИТЕ