TI podnio prijavu CIK-u zbog preuranjene kampanje

Transparency international u BIH (TI BIH) započeo je monitoring predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini koji je pokazao da su brojni kandidati na predstojećim izborima već počeli otvoreno zloupotrebljavati javne resurse i funkcije za političku promociju, a neki su već krenuli i sa javnim oglašavanjem koje je zabranjeno van perioda zvanične izborne kampanje.

Republika Srpska 04.09.2020 | 14:22
TI podnio prijavu CIK-u zbog preuranjene kampanje

U 69 lokalnih zajednica 74 terenska posmatrača TI BIH-a zabilježila su brojne slučajeve zloupotrebe javnih resursa i preuranjene kampanje zbog kojih je TI BIH  već prijavio nekoliko slučajeva  Centralnoj izbornoj komisiji BIH.

Jedan od skorijih primjera zloupotrebe javnih resursa desio se u Zvorniku gdje je Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala roditelje da se obrate u kancelariju stranke i preuzmu obrasce za sufinansiranje prevoza učenika koje plaća Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Lokalni odbor iz kojeg dolazi i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić na ovaj način stavio je javne resurse u službu stranačke promocije neposredno pred održavanje lokalnih izbora, dok se obrasci koji su javno dostupni na web stranici Ministarstva dijele u kancelariji stranke.

 

– Obavještavamo učenike i roditelje, povodom Javnog poziva FMROI, za sufinansiranje prevoza učenika Srednjih škola sa prostora grada Zvornika, za pomoć i potrebne obrasce mogu se obratiti u kancelariju SDA Zvornik, svakim radnim danom od 08 h do 15h. , stoji u facebook objavi SDA Zvornik.

TI BIH će o ovom i svim drugim zabilježenim slučajevima obavijestiti CIK BIH jer propisima koji regulišu izbornu kampanju i finansiranje stranaka nije dozvoljeno finansiranje stranaka od strane javnih institucija i preduzeća kao ni obećavanje bilo kakvog oblika koristi biračima u zamjenu za izbornu podršku.

TI BiH podsjeća da javna sredstva i institucije nisu svojina političkih stranaka, te ih niko nema pravo zloupotrebljavati na ovaj način, ali manjkavosti i nedorečenost postojećih zakona i nepostupanje nadležnih institucija to i dalje omogućavaju.

Pored toga, povodom prvog dana nove školske godine više javnih funkcionera koji su i kandidati na predstojećim izborima, koristili su djecu za vlastitu promociji, a objavljene fotografije u medijima pokazuju da neki od njih nisu ni postupali po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije. TI BiH se zbog ove prakse obratio nadležnim institucijama da preispitaju da li su u pomenutim slučajevima narušena prava djece i prekršeni propisi koji se odnose na zabranu političkog djelovanja u školama.

 

Osim zloupotreba javnih resursa, političke stranke su počele i sa plaćenom promocijom i oglašavanjem, iako to Izborni zakon izričito zabranjuje u periodu od raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje (30 dana prije održavanja izbora).

TI BIH je zbog toga podnio tri prijave CIK-u protiv SDS-a, SNSD-a i HDZ-a jer su ove stranke već krenule sa plaćenim oglašavanjem na bilbordima u više gradova.

Bilbordi SDS-a i HDZ-a na kojima se čestita trideseta godišnjica stranke, kao i bilbordi SNSD-a sa porukom „Ne damo svetinje“ svakako se mogu smatrati nedozvoljenim oglašavanjem u ovom periodu,  jer je zakonom zabranjen bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.

Takođe, primijećene su promocije pojedinih kandidata putem oglašavanja javnih institucija, intenziviranje javnih radova u predizbornom periodu,  zloupotreba resursa javnih preduzeća,  javnih medija, službenih automobila i helikoptera u stranačke svrhe. O ovakvim pojavama TI BIH će u naredna tri mjeseca redovno obavještavati javnost putem portala transparentno.ba, te će o svim eventualnim kršenjima propisa obavještavati nadležne institucije.

(Transparentno.ba)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Starčevica

04.09.2020 12:58

Vidi ovog polovine..... majko moja on kao djeli nešta

ODGOVORITE
Name

Kurir

04.09.2020 12:59

Amidziću imaš li obraza bar malo

ODGOVORITE
Name

Op

04.09.2020 13:03

Brada zvani postotak, on djeli nešta da dobije glasove

ODGOVORITE
Name

Dah

04.09.2020 13:05

Tog bradonju treba na tunjice... kakav je to prevarant

ODGOVORITE
Name

oo7

04.09.2020 13:06

KO finansira TI????

ODGOVORITE
Name

tar

04.09.2020 13:31

Guglaj pa ćeš naći. Ko inače finansira nevladine organizacije...

Name

Bane

04.09.2020 13:44

Bravo mala Cenićke,kako si samo lepo pocrnela ostala ti crta na telu

Name

Dr

04.09.2020 13:11

Smeće bradatooooo

ODGOVORITE
Name

Lana

04.09.2020 13:12

Zašto ljube tuđu djecu,zašto bar djecu ne ostave na miru da idu u školu,zašto djecu zloupotrebljavaju i truju politikom,zar nemaju drugi način da se dokazuju?

ODGOVORITE
Name

Zašto?

04.09.2020 13:32

Ko ima pravo ljubiti tuđu djecu? I zašto to rade?

Name

Re: Zato

04.09.2020 13:52

Sto su pokvareni i zli, jeli bi djecu u ime partije i izbora. Ništa im nije sveto, niko im ne može ništa, tako bar misle. BiH je logor partija na vlasti, izvor bogaćenja i kradje,pogodno tlo kriminala i korupcije. Podijeljena u tri tabora “čuvara nacionalnih interesa” tj. čuvara para od grabezi primitivni sektasa. Sve je korumpirano ili ucijenjeno radnim mjestom,nezasluženim pozicijama, lažnom elitom krezubih spodoba.Nekultura i prostota su nabacane kao stil življenja a nepismenost kao vrlina.Seljacko zavijanje u razgovoru, cackanje trulih zuba satima i obavezna “pederusa” zaštitni su znak uhljeba u institucijama. Sto deblji vrat i malo stomacica,trenerke sa buvljaka i najke patike obavezni znaci raspoznavanja.I sad cudjenje kad neki preko djece vrše reklamu partije i sebe. Ništa ovdje ne može više biti za cudjenje, ništa.

Name

Kažem

04.09.2020 17:49

Zato što smo ih pustili da to rade, eto zato! Ajde pitaj još nekoliko puta i sutra će biti kao nikom ništa!!!

Name

Borba

04.09.2020 13:12

Brada zvani trćina

ODGOVORITE
Name

Konj

04.09.2020 13:20

Pošteni uzgajivača ovaca....

ODGOVORITE
Name

Aaaa

04.09.2020 13:27

Kad jadan način da, se uzme glas dva

ODGOVORITE
Name

Zoom

04.09.2020 13:42

Ovoga političara koji na fotografiji ljubi tudje djete, te se takva fotografija javno objavljuje, a samim tim i identitet djeteta koji nije zaštićen, treba automatski diskvalifikovao iz kampanje, zabraniti mu ucestvovanje na izborima i krivicno goniti. Nevjerovatno je da na ovu fotografiju po službenoj dužnosti nisu reagirali nadležno Tužilaštvo, Ombudsman za djecu, Agencija za zastitu licnih podataka BiH, MUP RS, prosjvetni radnici koji su ovo vidjeli, direktor škole u kojoj se ovo desilo, roditelji ovog djeteta.......Svi nabrojani po zakonu su morali ovdje reagovati....

ODGOVORITE
Name

Re

04.09.2020 15:00

Sve navedeno tacno, samo pored zloupotrebe treba dodati i ugrozavanje zdravlja ove djevojcice i krsenje preporuka kriznog staba, ko ce odgovarati ako licemjerni imbecil prenese bolest dijetu? Sram ih bilo nista im nije sveto za saku glasova i sliku su spremni na sve, pa i ovako na besraman nacin zloupotrebljavati djecu i igrati se sa njihovim zdravljem. Protiv bradate majmuncine treba podnijeti krivicnu prijavu j..o li ga otac bezobrazni i ljigavi. Ako Banjalucani ponovo izaberu ove ljigavce i vlastohlepnike kojima nista sveto nije zasluzuju sudbinu Sodome i Gomore, posle svih ljigavstima sa protestima grupe Pravda za Davida, konstantnog uklanjanja cvijeca sa mjesta na kome je mladic pronadjen, taman kad covjek pomisli da se gradska vlast ne moze spustiti nize oni iznenade sa potezima od kojih covjeku dodje muka. Nisam Draskov bot i njemu se moze sta mnogo zamjeriti, ali glasao bih za crnog djavola protiv ovih laznih japija sa skupim satovima i izfazoniranim bradicama koje kriju jedan necovjecni, poltronski, dvolicni, do srzi pokvareni karakter.

Name

Re Re

04.09.2020 16:42

Mislim da je bradonja poslao jasnu poruku o virusu. Nema ga. Ako ga ima, onda treba da snosi sankciju. Djeca robovi na distanci u školi, a kad ovakve spodobe ih ljube u školskim ustanovama, to može? Gdje je zaštićeni identitet djeteta? Zašto ćuti Ombudsman za djecu? Gdje je brnjica bradonji? Roditelji, dozovite se u pamet, Ne gledajte tv i ne mislite da se nešto drugom dešava...

Name

Nešo Banja Luka

04.09.2020 22:17

Koji ljigavci i gnjide od ljudi!

ODGOVORITE