Гренел: Приредили смо изненађења на састанку

Специјални изасланик Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине рекао је да се агенда преговора концентрише првенствено на економска питања, креирање послова у региону, остваривање конкретних споразума који ће омогућити ширење западних компанија у, како је рекао, “две државе”.

Србија 04.09.2020 | 12:11
Гренел: Приредили смо изненађења на састанку

Гренел је говорећи о "изненађењима" која су се нашла на преговарачком столу рекао да мисли да "нема преговора који немају нека изненађења, која су увек добра".

Како је казао, "представили смо нека изненађења, али мислим да ниједна страна није била толико изненађена".

- Она врше притисак на обе стране да учине више, да створе више. Дакле, да, представили смо нека изненађења, али мислим да ниједна од страна није била толико изненађења, некада се претварају пред медијима да је то веће изненађење него што јесте. Обе стране су обавештене и мислим да јесмо остварили напредак и надам се решењу - рекао је Гренел за "Неwсмаx".

Како је казао, "оно што ми покушавамо да урадимо, што председник Трамп покушава да уради, јесте да се фокусирамо на то како да отворимо нова радна места у региону, као да младим људим апружимо каријере у којима остају и расту, и да нада постане део њиховог постојања".

- Оно што покушавамо је да преокренемо политички процес тако што ћемо се концентрисати искључиво на економију и стварање послова, због тога смо овде - рекао је Гренел. 

Упитан да ли се након разговора у Белој кући може очекивати да дође до спотазума који био био сличан ономе који су недавно постигли Израел и Уједињени Арапски Емирати, Гренел каже да "свака држава има свој јединствени сет околности".

- Нисам сигуран да могу да поистоветим односе Србије и Косова са било којим другим проблемом. То је проблем који је дуготрајан. Имамо напретке, прошле године смо направили историјски договор о првом лету на релацији Београд - Приштина, о железничком и друмском саобраћају . Кроз ова три историјска договора покушали смо да спојимо обе стране како би радиле на економској нормализацији - наводи он.

Смтра да је на економском пољу дошло до напретка, али да ће наставити да "притиска", како би до договора дошло.

- Ја сам неко ко жели да настави да покушава и нећу прихватити "не" као одговор. У овоме сам дуго, и желим да стране стало одбацују политички део и концентришу се на стварање послова. Економска нормализација је фокус при ком морамо да останемо - наглашава Гренел.

Тражио је, каже, да "политичари одбаце политику" и раде на стварању послова.

- Мислим да је председник Трамп видео политички конфликт и поставио права питања: какво је економско стање и да ли се стварају послови? Када смо сазнали да је економија у застоју, као и политика, председник је рекао "хајде да пробемо да се фокусирамо на економију" и да видимо да ли ту можемо да променимо динамику, а онда можда и политичку рачуницу за обе стране - наводи Гренел.

Додаје да "ако хоћемо да имамо нормализацију трговине, морамо да имамо ствари које ће нам је омогућити: железницу, авио саобраћај, путеве".

- Све што се односи на послове и како их створити, треба да буде у споразуму. Захтевамо много, направили смо помаке, али имамо још много тога да учимо - истиче.

Веома је оптимистичан је, каже, и мисли да ће до споразума доћи.

(Блиц)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

????

04.09.2020 10:26

без маски????????????????????????????? СТА ЦЕ ДА ТИ КАЗЕ КОН, БРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

04.09.2020 13:00

Паметно рече Гренел "две дрзаве" свака част!

Name

Питање Вуцицу:

04.09.2020 13:17

Јели то оно сто треба "обе стране да заболи"? Само је Србе забољело - Косованери су добили јос приде економску сарадњу, ха, ха.. Све сами косрисни идиоти, на залост.

Name

Вала

04.09.2020 10:28

Ови се играју магарца и саргарепе. Јадно је да смо у оваквој позицији. Њих интересује останак и долазак западних фирми. Зна се ко вец од њих има фирме у АП Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АП???

04.09.2020 11:28

Ста је то? Ассоциате Пресс???

Name

Посавски гонич

04.09.2020 10:37

Прица о економији је прица да се прикрије неуспјех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мик

04.09.2020 10:56

Штап смо добили, сада слиједи мрква.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западна Србија

04.09.2020 11:13

"Ја сам увек мислио да је демократија владавина народа, док ми мој таваришћ Рузвелт није луцидно објаснио да је демократија, заправо владавина америчког народа". - Јосиф Стаљин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2020 12:01

Е, јеси насао кога да цитирас!

Name

Ре Западној Србији

06.09.2020 19:21

Бас се уклапас у ону "затуцан к'о да је из западне Србије",ха,ха,ха!

Name

Нема подписа

04.09.2020 12:06

Грендел само стане и каже :Посписи ! Код њега нема “Не”. И на крају каже хвала господо :) . Једино сто АВ неће нигдје да стави свој подпис . Боји се одговорности и да му подпис не удје у историју као издајник. Зато води са собом оног Дјурица или како се зове да подписује умјесто њега . Тако ће да буде и овај пут .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2020 12:36

Потписа

Name

згрнел

04.09.2020 12:58

Ја чекам да се очитује Велики Баја

ОДГОВОРИТЕ