Grenel: Priredili smo iznenađenja na sastanku

Specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine rekao je da se agenda pregovora koncentriše prvenstveno na ekonomska pitanja, kreiranje poslova u regionu, ostvarivanje konkretnih sporazuma koji će omogućiti širenje zapadnih kompanija u, kako je rekao, “dve države”.

Srbija 04.09.2020 | 12:11
Grenel: Priredili smo iznenađenja na sastanku

Grenel je govoreći o "iznenađenjima" koja su se našla na pregovaračkom stolu rekao da misli da "nema pregovora koji nemaju neka iznenađenja, koja su uvek dobra".

Kako je kazao, "predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna strana nije bila toliko iznenađena".

- Ona vrše pritisak na obe strane da učine više, da stvore više. Dakle, da, predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna od strana nije bila toliko iznenađenja, nekada se pretvaraju pred medijima da je to veće iznenađenje nego što jeste. Obe strane su obaveštene i mislim da jesmo ostvarili napredak i nadam se rešenju - rekao je Grenel za "Newsmax".

Kako je kazao, "ono što mi pokušavamo da uradimo, što predsednik Tramp pokušava da uradi, jeste da se fokusiramo na to kako da otvorimo nova radna mesta u regionu, kao da mladim ljudim apružimo karijere u kojima ostaju i rastu, i da nada postane deo njihovog postojanja".

- Ono što pokušavamo je da preokrenemo politički proces tako što ćemo se koncentrisati isključivo na ekonomiju i stvaranje poslova, zbog toga smo ovde - rekao je Grenel. 

Upitan da li se nakon razgovora u Beloj kući može očekivati da dođe do spotazuma koji bio bio sličan onome koji su nedavno postigli Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati, Grenel kaže da "svaka država ima svoj jedinstveni set okolnosti".

- Nisam siguran da mogu da poistovetim odnose Srbije i Kosova sa bilo kojim drugim problemom. To je problem koji je dugotrajan. Imamo napretke, prošle godine smo napravili istorijski dogovor o prvom letu na relaciji Beograd - Priština, o železničkom i drumskom saobraćaju . Kroz ova tri istorijska dogovora pokušali smo da spojimo obe strane kako bi radile na ekonomskoj normalizaciji - navodi on.

Smtra da je na ekonomskom polju došlo do napretka, ali da će nastaviti da "pritiska", kako bi do dogovora došlo.

- Ja sam neko ko želi da nastavi da pokušava i neću prihvatiti "ne" kao odgovor. U ovome sam dugo, i želim da strane stalo odbacuju politički deo i koncentrišu se na stvaranje poslova. Ekonomska normalizacija je fokus pri kom moramo da ostanemo - naglašava Grenel.

Tražio je, kaže, da "političari odbace politiku" i rade na stvaranju poslova.

- Mislim da je predsednik Tramp video politički konflikt i postavio prava pitanja: kakvo je ekonomsko stanje i da li se stvaraju poslovi? Kada smo saznali da je ekonomija u zastoju, kao i politika, predsednik je rekao "hajde da probemo da se fokusiramo na ekonomiju" i da vidimo da li tu možemo da promenimo dinamiku, a onda možda i političku računicu za obe strane - navodi Grenel.

Dodaje da "ako hoćemo da imamo normalizaciju trgovine, moramo da imamo stvari koje će nam je omogućiti: železnicu, avio saobraćaj, puteve".

- Sve što se odnosi na poslove i kako ih stvoriti, treba da bude u sporazumu. Zahtevamo mnogo, napravili smo pomake, ali imamo još mnogo toga da učimo - ističe.

Veoma je optimističan je, kaže, i misli da će do sporazuma doći.

(Blic)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

????

04.09.2020 12:26

bez maski????????????????????????????? STA CE DA TI KAZE KON, BRE.

ODGOVORITE
Name

Gojko

04.09.2020 15:00

Pametno reče Grenel "dve drzave" svaka čast!

Name

Pitanje Vucicu:

04.09.2020 15:17

Jeli to ono sto treba "obe strane da zaboli"? Samo je Srbe zaboljelo - Kosovaneri su dobili jos pride ekonomsku saradnju, ha, ha.. Sve sami kosrisni idioti, na zalost.

Name

Vala

04.09.2020 12:28

Ovi se igraju magarca i sargarepe. Jadno je da smo u ovakvoj poziciji. Njih interesuje ostanak i dolazak zapadnih firmi. Zna se ko vec od njih ima firme u AP Kosovo.

ODGOVORITE
Name

AP???

04.09.2020 13:28

Sta je to? Associate Press???

Name

Posavski gonič

04.09.2020 12:37

Prica o ekonomiji je prica da se prikrije neuspjeh.

ODGOVORITE
Name

mik

04.09.2020 12:56

Štap smo dobili, sada slijedi mrkva.....

ODGOVORITE
Name

Zapadna Srbija

04.09.2020 13:13

"Ja sam uvek mislio da je demokratija vladavina naroda, dok mi moj tavarišć Ruzvelt nije lucidno objasnio da je demokratija, zapravo vladavina američkog naroda". - Josif Staljin

ODGOVORITE
Name

Re

04.09.2020 14:01

E, jesi nasao koga da citiras!

Name

Re Zapadnoj Srbiji

06.09.2020 21:21

Bas se uklapas u onu "zatucan k'o da je iz zapadne Srbije",ha,ha,ha!

Name

Nema podpisa

04.09.2020 14:06

Grendel samo stane i kaže :Pospisi ! Kod njega nema “Ne”. I na kraju kaže hvala gospodo :) . Jedino sto AV neće nigdje da stavi svoj podpis . Boji se odgovornosti i da mu podpis ne udje u istoriju kao izdajnik. Zato vodi sa sobom onog Djurica ili kako se zove da podpisuje umjesto njega . Tako će da bude i ovaj put .

ODGOVORITE
Name

Re

04.09.2020 14:36

Potpisa

Name

zgrnel

04.09.2020 14:58

Ja čekam da se očituje Veliki Baja

ODGOVORITE