Да ли Ђукановић има неког кеца у рукаву!?

Политички аналитичар Дарко Трифуновић сматра да је предсједник Црне Горе далеко од пораза

Регион 03.09.2020 | 20:10
Да ли Ђукановић има неког кеца у рукаву!?

- Опозиција у Црној Гори прерано је почела да слави побједу јер још није извесно ко ће формирати Владу, док предсједник Мило Ђукановић и даље има јаке адуте на својој страни, каже политички аналитичар и директор Института за националну и међународну безбједност Дарко Трифуновић за Објектив.рс.

„Ја ово не бих назвао побједом јер немају барем 15-20 посланика више. Та власт зависи од тога да ли ће један посланик да се „разболи“. Треба бити јако опрезан. Побједа је кад се формира влада. Чак и када се она формира влада преузеће празан буџет због ковида. Да ли ће она заиста моћи било шта да уради?“, каже стручњак за безбједност и напомиње да ће Ђукановићу бити довољно да придобије само једног посланика.

Подсјетимо да је на парламентарним изборима у Црној Гори Демократска партија социјалиста освојила 35.06 одсто, односно 30 мандата, а коалиција За будућност Црне Горе 32.55 одсто, што је 27 мандата. То значи да опозиција у три колоне има тијесну већину на папиру, јер када се на то дода 10 мандата листе “Мир је наша нација” и 4 коалиције “Црно на бијело” долазимо до бројке од 41 посланика у парламенту са 81 мјестом.

Аналитичар такође сматра да, у случају да се ствари не буду одвијале Ђукановићу по вољи, или да ниједна страна не може да формира Владу, постоји још један сценарио, а то су поновљени избори.

У том случају би, како наводи стручњак, црногорски лидер извукао „кеца из рукава“ у виду тужбе и хапшења владике Амфилохија.

Он има на располагању у случају да ствари иду наопакао да против цркве, Амфилохија и радио Светигоре поднесе тужбу Уставном суду да су водили кампању за вријеме изборне тишине“, каже Трифуновић и наводи да ће предсједник Црне Горе чекати са овом опцијом до посљедњег тренутка.

Чак је и у данашњем признању изборних резултата од стране Ђукановића током интервјуа за аустријску телевизију ОРФ остављен простор за комбинаторику.

“Што се тиче формирања владе, то је сада посао који тек треба да почне. Видјец́емо да ли ова трочлана коалиција, која је освојила 41 мандат заиста може да оствари такав ниво програмске и политичке блискости да формира владу и да преузме одговорност за вршење извршне власти у Црној Гори“, рекао је Ђукановић.

Ипак, понуда ДПС-а упућена грађанском покрету Уједињена реформска акција са Дританом Абазовићем на челу, брзо је глатко одбијена.

“Ово су посљедњи трзаји преко питисака на мене лично или можда неким инцидентима да промени вољу, али то је све осуђено на пропаст” , рекао је Абазовић.

Не очекујем насиље“
Аналитичар за наш портал открива да без обзира на поделе у црногорском друштву и тесне резултате избора не очекује насиље, јер се, како каже, водила врло умерена кампања у којој су сви политички актери имали могућност да говоре.

„Очекујем да ће сви политички актери имати свест да су, без обзира на неслагања, рођена браћа, а највише браћа нама у Србији“.

Иако је пораз ДПС-а прослављан као пад диктатуре, Трифуновић упозорава да то није слика коју је Ђукановић послао у свет након избора.

„Створена је једна лепа слика о Црној Гори, да Мило није диктатор, јер диктатор не губи на изборима. Он је највећи победник јер је показао да није диктатор. Који то диктатор осваја 30 одсто гласова?“ каже аналитичар и додаје да су овим резултатом избегнутинереди у Целој земљи.

Кључ у Абазовићевој партији

Дритан Абазовић, лидер коалиције Црно на бијело, која је освојила 5,53 одсто гласова, и грађанског покрета Уједињена реформска акција држи кључ за формирање нове власти. Познати су његови ставови против Ђукановића, који га је у прошлости називао битангом, али његова странка ипак нема толико заједничког са блоком окопљеним око Демократског фронта.

УРА је, како сматра аналитичар Дарко Трифуновић, прије свега либерална партија, усмјерена борби против корупције која се залаже за принципе мултиетничности. Они подржавају чланство Црне Горе у НАТО И ЕУ, па је тешко очекивати промјену у спољној политици ако уђу у власт. Посебан проблем би био ако наслуте да њихови коалициони партнери воде другачију политику, сматра стручњак.

„Како ће друге партије да објасне да Дритан неће повући признање КиМ? Већ на почетку имамо проблем“, каже Трифуновић.

Аналитичар такође сматра да Демократски фронт није успио да се представи као странка у коју мањине имају повјерења.

„Оно што је јако лоше је да је ДФ и партије око њих нису успјеле да задобију повјерење мањина. Они се осјећају угрожено са њима на власти, а чак иако то није тачно створена је таква слика да би са њима на власти права мањина бити угрожена“, рекао је Трифуновић.

Мило и даље држи конце у рукама

Нереално је очекивати било какав поступак или истрагу против Ђукановића у случају промјене власти, јер ће он још барем двије и по године бити предсједник, а притом се у судовима налазе „његове“ судије и тужиоци, сматра аналитичар. Такав однос снага у којем владајућа партија и даље има институције под контролом, по њему значи да посланици ДПС и даље немају разлога за нелојалност.

“Мислим да су процене да ће посланици прећи из ДПС у друге партије незрели јер Мило има и даље полуге власти”, каже Трифуновић.

(Објектив.рс)