Ђукановић формира "државнотворни савез", зове Дритана

Лидери партија владајуће коалиције формирају, како сматрају, државнотворни савез, у који ће бити позвани Социјалдемократска партија и Грађански покрет УРА, као и појединци, а његов крајњи исход требало би да буде успостављање нове власти у којој неће бити мјеста за партије за које тврде да негирају државну независност Црне Горе, сазнају “Вијести”.

Регион 03.09.2020 | 10:38
Ђукановић формира "државнотворни савез", зове Дритана

То је усаглашено на синоћњем састанку у Скупштини, који је иницирао лидер ДПС-а Мило Ђукановић.

Он је наводно обезбједио сагласност садашњих коалиционих партнера да након верификације посланичких мандата неће улазити у савез са коалицијама "које негирају државност Црне Горе", алудирајући прије свега на чланице Коалиције "За будућност" и "Мир је наша нација".

Из ГП УРА више пута су поновили да ће поштовати изборну вољу грађана и да неће у савез са ДПС.

ДПС је синоћ у објавио да је на њихову иницијативу у Подгорици одржан састанак са коалиционим партнерима у Парламенту. На њему су, поред лидера ДПС-а учествовали лидери Социјалдемократа, Бошњачке странке, Албанске алтернативе, Демократске уније Албанаца, Демократске партије, Форце, Либералне партије и ХГИ.

“Полазећи од остварених резултата на парламентарним изборима одржаним 30. августа, на састанку је једногласно договорено заједничко дјеловање ових партија у оквиру савеза за европску, грађанску, антифашистичку Црну Гору, који ће бити посвећен очувању тековина и темељних вриједности по којима је наша земља данас препознатљива, и доприносити демократском и економском развоју и достизању европског квалитета живота наших грађана.

Лидери овог блока су једногласни у ставу да је он отворен и за друге партије сличних програмских опредјељења али као и за све прогресивне друштвене снаге и појединце који су спремни да у новонасталим околностима у којима може бити угрожена независност и самосталност Црне Горе допринесу остварењу заједничких стратешких европских циљева, “наводи се.

ДПС је раније јуче изразила очекивање да се међународна заједница неће мијешати у формирање нове власти у Црној Гори, наводећи да је спремна за постизборне разговоре с потенцијалним партнерима, с којима је до сада конституисала парламентарну већину.

Коалициони партнери најјаче владајуће партије​ - након парламентарних избора 2016. биле су СД, БС, Либерална партија, ХГИ и Форца, с којима сада, након привремених резултата избора, партија Мила Ђукановића има 38 посланичких мјеста од укупно 81, колико има Скупштина.

У изборној ноћи, Ђукановић је, након пребројаних 90 одсто гласова, између осталог, рекао да “с коалиционим партнерима имамо 40 мандата, борба за већину посланичких мјеста и даље траје”. Коалициони партнер ДПС-а раније је био СДП, који се није оглашавао у вези с овом изјавом лидера ДПС-а и предсједника државе.

О њој и позиционирању након коначних изборних резултата СДП ће разговарати данас на сједници Предсједништва партије. Из СДП-а раније је саопштено да они не намјеравају да буду дио будуће парламентарне већине, јер не дијеле ставове коалиције “За будућност Црне Горе” око државних питања. Из Бошњачке странке такође нема наговјештаја сарадње с новом паралментарном већином, док се двије албанске коалиције још нијесу изјасниле.

ДПС је најавио сједницу Главног одбора партије за петак, који по Статуту ДПС-а формално доноси коначне политичке одлуке.

Амбасаде Велике Британије и САД до сада су похвалили атмосферу у којој су одржани избори, из Брисела је изражено очекивање да ће и будућа парламентарна већина наставити пут европских интеграција. Они нијесу коментарисали јучерашњу поруку ДПС-а.

Из амбасада САД и ГБ раније су око спорења Владе и Митрополије црногорско приморске позивали на дијалог и суздржаност, мирно рјешавање спорова.

Наводну умјешаност званичне Србије у дешавања око цркве, дипломате у Подгорици нијесу коментарисале.

Из ДПС-а јуче је поручено, како су навели, да нема разговора с онима који су на изборима помијешали вјеру и политику, који државу враћају у прошлост и трују великосрпским национализмом.

(Вијести.ме  Фото: Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Гаги

03.09.2020 09:05

Опет це Мило формирати власт скупи це он преко 44 зиви били па видјели..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.09.2020 19:08

Има на јутјубу када Мило Дритану говори битанго једна и друге увреде, па је после морао да му се извињава, е сад моли ту битангу којој је животни циљ био да сруши диктатуру да пређе код њега, погазио би све што је до сада радио, као и сва опозиција. А сви ти из опозиције који чине већине да се сруши диктатура ће бити у власти, али без диктатуре, тако да никоме на памет не пада да пређе у супротан табора, па онда да трипе све исто што и претходних 30г.

Name

Част или Брука

03.09.2020 09:07

Не предаје Мило власт без борбе.Све ће учинити да не оде у Спуж.То је већ виђено у РС.Да ли је могућ такав сценарио у Црној Гори по којем би дио посланика прекројио изборну вољу бирача.Тврдња ДПС да је угрожена државност Црне Горе је тачна колико и ЛАЖНИ државни удар из 2016!Остаје да видимо да ли су Црногорци(Срби,Албанци и Муслимани) часни и поштени или су ко Срби из РС чавић,обренпетровић,мићомичић.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

03.09.2020 09:49

Мораће да преда власт јер ће иначе добити грађански рат па ће отићи силом ако неће милом.

Name

Мислиш

03.09.2020 11:08

Да ли су РУСИ,дали довољно?

Name

Логицно

03.09.2020 12:22

И градјанску рат ако треба, да неодговара за пљацку.

Name

Ре Част

03.09.2020 12:23

Исто срање само друго паковање..све ће бити ко у БИХ

Name

НР

03.09.2020 09:32

Иста прица 30 година. Спољни непријатељ и нација. Завадјај народ па владај. Само Мило цува дрзаву ал за себе диктатора. Па ваљда су сви градјани исти по уставу и закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

03.09.2020 09:41

Сад иде куповина, кес се у врецама носи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

03.09.2020 13:02

неце дритан издат код албанац је ријец закон а он се бори против мила одавно вјерујем дритану а сто би издо када је он свакако власт

ОДГОВОРИТЕ