Đukanović formira "državnotvorni savez", zove Dritana

Lideri partija vladajuće koalicije formiraju, kako smatraju, državnotvorni savez, u koji će biti pozvani Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA, kao i pojedinci, a njegov krajnji ishod trebalo bi da bude uspostavljanje nove vlasti u kojoj neće biti mjesta za partije za koje tvrde da negiraju državnu nezavisnost Crne Gore, saznaju “Vijesti”.

Region 03.09.2020 | 10:38
Đukanović formira "državnotvorni savez", zove Dritana

To je usaglašeno na sinoćnjem sastanku u Skupštini, koji je inicirao lider DPS-a Milo Đukanović.

On je navodno obezbjedio saglasnost sadašnjih koalicionih partnera da nakon verifikacije poslaničkih mandata neće ulaziti u savez sa koalicijama "koje negiraju državnost Crne Gore", aludirajući prije svega na članice Koalicije "Za budućnost" i "Mir je naša nacija".

Iz GP URA više puta su ponovili da će poštovati izbornu volju građana i da neće u savez sa DPS.

DPS je sinoć u objavio da je na njihovu inicijativu u Podgorici održan sastanak sa koalicionim partnerima u Parlamentu. Na njemu su, pored lidera DPS-a učestvovali lideri Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i HGI.

“Polazeći od ostvarenih rezultata na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, na sastanku je jednoglasno dogovoreno zajedničko djelovanje ovih partija u okviru saveza za evropsku, građansku, antifašističku Crnu Goru, koji će biti posvećen očuvanju tekovina i temeljnih vrijednosti po kojima je naša zemlja danas prepoznatljiva, i doprinositi demokratskom i ekonomskom razvoju i dostizanju evropskog kvaliteta života naših građana.

Lideri ovog bloka su jednoglasni u stavu da je on otvoren i za druge partije sličnih programskih opredjeljenja ali kao i za sve progresivne društvene snage i pojedince koji su spremni da u novonastalim okolnostima u kojima može biti ugrožena nezavisnost i samostalnost Crne Gore doprinesu ostvarenju zajedničkih strateških evropskih ciljeva, “navodi se.

DPS je ranije juče izrazila očekivanje da se međunarodna zajednica neće miješati u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori, navodeći da je spremna za postizborne razgovore s potencijalnim partnerima, s kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu.

Koalicioni partneri najjače vladajuće partije​ - nakon parlamentarnih izbora 2016. bile su SD, BS, Liberalna partija, HGI i Forca, s kojima sada, nakon privremenih rezultata izbora, partija Mila Đukanovića ima 38 poslaničkih mjesta od ukupno 81, koliko ima Skupština.

U izbornoj noći, Đukanović je, nakon prebrojanih 90 odsto glasova, između ostalog, rekao da “s koalicionim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkih mjesta i dalje traje”. Koalicioni partner DPS-a ranije je bio SDP, koji se nije oglašavao u vezi s ovom izjavom lidera DPS-a i predsjednika države.

O njoj i pozicioniranju nakon konačnih izbornih rezultata SDP će razgovarati danas na sjednici Predsjedništva partije. Iz SDP-a ranije je saopšteno da oni ne namjeravaju da budu dio buduće parlamentarne većine, jer ne dijele stavove koalicije “Za budućnost Crne Gore” oko državnih pitanja. Iz Bošnjačke stranke takođe nema nagovještaja saradnje s novom paralmentarnom većinom, dok se dvije albanske koalicije još nijesu izjasnile.

DPS je najavio sjednicu Glavnog odbora partije za petak, koji po Statutu DPS-a formalno donosi konačne političke odluke.

Ambasade Velike Britanije i SAD do sada su pohvalili atmosferu u kojoj su održani izbori, iz Brisela je izraženo očekivanje da će i buduća parlamentarna većina nastaviti put evropskih integracija. Oni nijesu komentarisali jučerašnju poruku DPS-a.

Iz ambasada SAD i GB ranije su oko sporenja Vlade i Mitropolije crnogorsko primorske pozivali na dijalog i suzdržanost, mirno rješavanje sporova.

Navodnu umješanost zvanične Srbije u dešavanja oko crkve, diplomate u Podgorici nijesu komentarisale.

Iz DPS-a juče je poručeno, kako su naveli, da nema razgovora s onima koji su na izborima pomiješali vjeru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom.

(Vijesti.me  Foto: Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Gagi

03.09.2020 11:05

Opet ce Milo formirati vlast skupi ce on preko 44 zivi bili pa vidjeli..

ODGOVORITE
Name

re

03.09.2020 21:08

Ima na jutjubu kada Milo Dritanu govori bitango jedna i druge uvrede, pa je posle morao da mu se izvinjava, e sad moli tu bitangu kojoj je životni cilj bio da sruši diktaturu da pređe kod njega, pogazio bi sve što je do sada radio, kao i sva opozicija. A svi ti iz opozicije koji čine većine da se sruši diktatura će biti u vlasti, ali bez diktature, tako da nikome na pamet ne pada da pređe u suprotan tabora, pa onda da tripe sve isto što i prethodnih 30g.

Name

Čast ili Bruka

03.09.2020 11:07

Ne predaje Milo vlast bez borbe.Sve će učiniti da ne ode u Spuž.To je već viđeno u RS.Da li je moguć takav scenario u Crnoj Gori po kojem bi dio poslanika prekrojio izbornu volju birača.Tvrdnja DPS da je ugrožena državnost Crne Gore je tačna koliko i LAŽNI državni udar iz 2016!Ostaje da vidimo da li su Crnogorci(Srbi,Albanci i Muslimani) časni i pošteni ili su ko Srbi iz RS čavić,obrenpetrović,mićomičić.....

ODGOVORITE
Name

Zoran

03.09.2020 11:49

Moraće da preda vlast jer će inače dobiti građanski rat pa će otići silom ako neće milom.

Name

Misliš

03.09.2020 13:08

Da li su RUSI,dali dovoljno?

Name

Logicno

03.09.2020 14:22

I gradjansku rat ako treba, da neodgovara za pljacku.

Name

Re Čast

03.09.2020 14:23

Isto sranje samo drugo pakovanje..sve će biti ko u BIH

Name

NR

03.09.2020 11:32

Ista prica 30 godina. Spoljni neprijatelj i nacija. Zavadjaj narod pa vladaj. Samo Milo cuva drzavu al za sebe diktatora. Pa valjda su svi gradjani isti po ustavu i zakonu.

ODGOVORITE
Name

Refa

03.09.2020 11:41

Sad ide kupovina, kes se u vrecama nosi.

ODGOVORITE
Name

zakon

03.09.2020 15:02

nece dritan izdat kod albanac je rijec zakon a on se bori protiv mila odavno vjerujem dritanu a sto bi izdo kada je on svakako vlast

ODGOVORITE