Још једно убиство у САД: Полиција убила Афроамериканца (18)

У Америци се догодило ново полицијско убиство младог Афроамериканца, када је синоћ у Вашингтону убијен Дајон Кеј (18).

Свијет 03.09.2020 | 08:42
Још једно убиство у САД: Полиција убила Афроамериканца (18)

Полиција је убиство образложила тиме да је он "претио ватреним оружјем".

Овај најновији случај полицијског убиства Афроамериканца изазвао је протесте широм САД, али и ново преиспитивање полицијске тактике.

Како јавља АП, испред полицијске станице у југоисточном Вашингтону синоћ се окупио велики број огорчених грађана, а нешто касније је дошло и до сучељавања демонстраната са припадницима снага реда.

У накнадном, проширеном полицијском извештају наводи се да је 18-годишњи Кеј идентификован као лице које је побегло када му се приближила полиција, која је истраживала пријаву о наоружаном младићу виђеном у једном кварту југоисточног Вашингтона.

"Током потере за бегунцима, један осумњичени је махао пиштољем, па је један од полицајаца испалио један хитац и погодио Дајона Кеја ", наводи се у саопштењу вашингтонске полиције.

Кеј је превезен у најближу болницу где је убрзо констатовано да је подлегао повреди.

Локални огранак организације Животи црнаца су важни позвао је грађане да одмах изађу на протесте, а на видео снимцима који су касније постављени на друштвене мреже могли су се видети полицајци како постављају бицикле као баријеру наспрам оогорчених и бесних грађана америчке престонице.

Убиство осамнаестогодишњег младића само је последњи у низу случајева полицијске тортуре, за коју демонстранти тврде да је посебно уперена против Афроамериканаца. Та тврдња поткрепљена је снимцима на друштвеним мрежама у којима се приказује начин хапшења "белих" Американаца, али и бруталност приликом привођења "црних" Американаца.

Део Америке већ је на ногама због суровог хапшења Афроамериканца који је преминуо јер му је полицајац клечао на глави, а затим су се ти протести наставили и када су почели да се појављују нови случајеви пуцања у Афроамериканце приликом привођења. Пре младића убијеног у Вашингтону, у леђа је упуцан и то неколико пута Џејкоб Блејк док је прилазио аутомобилу.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

03.09.2020 06:54

У демо-крацији све је демократски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

03.09.2020 07:16

Је ли или није демократија? Само ожежи

Name

Ре

03.09.2020 08:15

У УСА "демократији" можеш купити пиштољ без икакве дозволе АЛИ ако тај пиштољ држиш у руци приликом полицијске контроле оде ти глава. Полиција у Америци има велика овлаштења јер да није тако настао би општи хаос. Наредба полицајца је строго извршна, нема приче и опирања, у супротном можеш бити изрешен ко сир. Свакако да има и расизма, ријетке су државе на свијету које немају проблема са расизмом, национализмом, вјерском нетолеранцијом....то је готово па нормална појава на планети, на срећу апсолутно мањинска појава.

Name

Мрква

03.09.2020 07:36

Ако полиција нареди СТАНИ, твоје је да станес!! Оглусио се о наредбу органа реда и усљедила је реакција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Першун

03.09.2020 08:50

У праву си, баш сви црнци знају и разумију енглески - амерички.

Name

Стета

03.09.2020 07:37

Цитава ситуација је наравно једна велика трагедија. АЛИ, имам утицај да се неке ствари једноставно "генерализују", поготово у оним круговима који нису бас наклоњени Трампу и његовој политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.09.2020 07:53

тачно, јер Трумп је многима трн у оку

Name

Ветеран Ба

03.09.2020 08:15

Да разјаснимо, пистољ у руци оглушио се о наредбу полиције. Шта је још полиција требала да уради да га моли. А да је тај са пиштољем некоме наудио онда бих било гдје је била полиција..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

03.09.2020 12:55

То писе у извјестају полиције, а у стварности ста је било ми не знамо. И засто би се вјеровало полициским извјестајима.

Name

Милан

03.09.2020 08:25

Ако је тако прописано, полиција нареди СТОЈ, а ти машеш пиштољем ? Зар није пријетња за нормалне грађане ако се тако полицији супроставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.09.2020 10:52

Овако требаи наса полиција поготову оне сто казу кад иду у тудје посједе како се небоји полиције ма ударат гамад

ОДГОВОРИТЕ