Još jedno ubistvo u SAD: Policija ubila Afroamerikanca (18)

U Americi se dogodilo novo policijsko ubistvo mladog Afroamerikanca, kada je sinoć u Vašingtonu ubijen Dajon Kej (18).

Svijet 03.09.2020 | 08:42
Još jedno ubistvo u SAD: Policija ubila Afroamerikanca (18)

Policija je ubistvo obrazložila time da je on "pretio vatrenim oružjem".

Ovaj najnoviji slučaj policijskog ubistva Afroamerikanca izazvao je proteste širom SAD, ali i novo preispitivanje policijske taktike.

Kako javlja AP, ispred policijske stanice u jugoistočnom Vašingtonu sinoć se okupio veliki broj ogorčenih građana, a nešto kasnije je došlo i do sučeljavanja demonstranata sa pripadnicima snaga reda.

U naknadnom, proširenom policijskom izveštaju navodi se da je 18-godišnji Kej identifikovan kao lice koje je pobeglo kada mu se približila policija, koja je istraživala prijavu o naoružanom mladiću viđenom u jednom kvartu jugoistočnog Vašingtona.

"Tokom potere za beguncima, jedan osumnjičeni je mahao pištoljem, pa je jedan od policajaca ispalio jedan hitac i pogodio Dajona Keja ", navodi se u saopštenju vašingtonske policije.

Kej je prevezen u najbližu bolnicu gde je ubrzo konstatovano da je podlegao povredi.

Lokalni ogranak organizacije Životi crnaca su važni pozvao je građane da odmah izađu na proteste, a na video snimcima koji su kasnije postavljeni na društvene mreže mogli su se videti policajci kako postavljaju bicikle kao barijeru naspram oogorčenih i besnih građana američke prestonice.

Ubistvo osamnaestogodišnjeg mladića samo je poslednji u nizu slučajeva policijske torture, za koju demonstranti tvrde da je posebno uperena protiv Afroamerikanaca. Ta tvrdnja potkrepljena je snimcima na društvenim mrežama u kojima se prikazuje način hapšenja "belih" Amerikanaca, ali i brutalnost prilikom privođenja "crnih" Amerikanaca.

Deo Amerike već je na nogama zbog surovog hapšenja Afroamerikanca koji je preminuo jer mu je policajac klečao na glavi, a zatim su se ti protesti nastavili i kada su počeli da se pojavljuju novi slučajevi pucanja u Afroamerikance prilikom privođenja. Pre mladića ubijenog u Vašingtonu, u leđa je upucan i to nekoliko puta Džejkob Blejk dok je prilazio automobilu.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

03.09.2020 08:54

У демо-крацији све је демократски.

ODGOVORITE
Name

А

03.09.2020 09:16

Је ли или није демократија? Само ожежи

Name

Re

03.09.2020 10:15

U USA "demokratiji" možeš kupiti pištolj bez ikakve dozvole ALI ako taj pištolj držiš u ruci prilikom policijske kontrole ode ti glava. Policija u Americi ima velika ovlaštenja jer da nije tako nastao bi opšti haos. Naredba policajca je strogo izvršna, nema priče i opiranja, u suprotnom možeš biti izrešen ko sir. Svakako da ima i rasizma, rijetke su države na svijetu koje nemaju problema sa rasizmom, nacionalizmom, vjerskom netolerancijom....to je gotovo pa normalna pojava na planeti, na sreću apsolutno manjinska pojava.

Name

Mrkva

03.09.2020 09:36

Ako policija naredi STANI, tvoje je da stanes!! Oglusio se o naredbu organa reda i usljedila je reakcija.

ODGOVORITE
Name

Першун

03.09.2020 10:50

У праву си, баш сви црнци знају и разумију енглески - амерички.

Name

Steta

03.09.2020 09:37

Citava situacija je naravno jedna velika tragedija. ALI, imam uticaj da se neke stvari jednostavno "generalizuju", pogotovo u onim krugovima koji nisu bas naklonjeni Trampu i njegovoj politici.

ODGOVORITE
Name

re

03.09.2020 09:53

tačno, jer Trump je mnogima trn u oku

Name

Veteran Ba

03.09.2020 10:15

Da razjasnimo, pistolj u ruci oglušio se o naredbu policije. Šta je još policija trebala da uradi da ga moli. A da je taj sa pištoljem nekome naudio onda bih bilo gdje je bila policija..

ODGOVORITE
Name

Djoks

03.09.2020 14:55

To pise u izvjestaju policije, a u stvarnosti sta je bilo mi ne znamo. I zasto bi se vjerovalo policiskim izvjestajima.

Name

Milan

03.09.2020 10:25

Ako je tako propisano, policija naredi STOJ, a ti mašeš pištoljem ? Zar nije prijetnja za normalne građane ako se tako policiji suprostavlja.

ODGOVORITE
Name

Re

03.09.2020 12:52

Ovako trebai nasa policija pogotovu one sto kazu kad idu u tudje posjede kako se neboji policije ma udarat gamad

ODGOVORITE