Миле и Мило, разлика је у слову - суштина је иста!

- Оно што је итакако чудно у свему овоме јесте чињеница да су они најгласнији из Републике Српске, чији су критички коментари били упућени режимској власти у Црној Гори, који су указивали на угрожавање права грађана и грађанских слобода у тој земљи, на скоро идентично стање у сопственој земљи по обичају нијеми.

Република Српска 03.09.2020 | 07:58
Миле и Мило, разлика је у слову -  суштина је иста!

У Републици Српској мјесецима траје огромна заинтересованост грађана за дешавања у Црној Гори, тачније свесрдна подршка кампањи за смјену Мила Ђукановића и ДПС-а.

Након објављивања резултата избора у недјељу у РС је дошло до ескалације одушевљења због пада вишедеценијског режима. Славило се на улицама, у домовима, на друштвеним мрежама…

Оно што је итакако чудно у свему овоме јесте чињеница да су они најгласнији из РС, чији су критички коментари били упућени режимској власти у Црној Гори, који су указивали на угрожавање права грађана и грађанских слобода у тој земљи, на скоро идентично стање у сопственој земљи по обичају нијеми.

Зато се поставља логично питање, како је могуће да потпуно индиферентни грађани за било какве политичке процесе у БиХ на један толико емоционалан начин прослављају пад власти у сусједној земљи, а да при томе подржавају сличну власт у сопственој или их уопште није ни брига ко је обнаша и ко управља њиховим животима.

Многи ће рећи да је снага православне цркве и удар Ђукановића на СПЦ главни и једини разлог који је окупио све старе и нове противнике режима у Црној Гори, па тако и отворио очи онима изван ње који су мјесецима навијали за промјену власти.

Сходно томе, рекло би се да код нас просјечан грађанин без проблема може да трпи криминалну власт, режиме који угрожавају права грађана, слободу изражавања, који осуђују, нападају и протјерују друге и другачије, али само да под условом да се у цркву не дира.

Многи аналитичари се баш не слажу у потпуности са овом тезом и тврде да је главни разлог томе чињеница да је много лакше напдати деспота у сусједној него у својој земљи. Већина оних који су узвикивали и пјевали ових дана “Мило лопове”, скоро никад не би смјели преко уста да превале Миле лопове.

Јер, разлика је велика! Код једног су само ишли на море, а са другим ваља живјети.

Политичка аналитичарка Тања Топић оволику заинтересованост за изборе у земљи са којом Босна и Херцеговина и не сарађује тако блиско показује једну потпуно апсурдну ситуацију:

„На улицама појединих градова славио се ‘пад режима’, у сусједној држави која није толико блиска ни БиХ ни њеним људима, а да при том, бојим се да нико није поставио питање шта се слави.

Јер оно што је такође видљиво јесте да славе већином они који су потпуно еутаназирани у политичком животу Босне и Херцеговине, показује се тај вишак емоција, тај вишак страсти за дешавања у другој држави, а при том су ти исти људи потпуно индиферентни, хладни и незаинтересовани за процесе у сопственој земљи“.

А толико јаку емоцију, додаје, изавала је Српска православна црква, која је овим показала да је врло битан политички актер. А колико је битан показује резултат избора.

„Избори у Црној Гори показали су да је Српска православна црква врло битан политички актер и да је пресудило то што је тај актер био против актуелне власти у Црној Гори, за разлику од Босне и Херцеговине гдје су религијске заједнице још увијек чврсто увезане и повезане са онима који су на власти.

Овдје је кључну улогу одиграо Закон о вјерским заједницама који је сликовито речено на чистину извео владајуће у Црној Гори и православну заједницу.

То је био фактор хомогенизације и мобилизације, те су вјерска осјећања била нешто што је пресудило и довело до овакве реакције и у БиХ“, закључује Топић и уједно поручује да не очекује да ће промјена власти у Црној Гори довести до неких значајнијих промјена на релацији двије државе, али ће свакако бити више потенциране везе међу појединим групама, односно актерима који опет имају заједничку ознаку националног и религијског идентитета:

„То ће сасвим сигурно бити више присутно у јавности и односима. На неким другим пољима не видим никакве промјене.“

Дејан Лучка из Бањалучког центра за људска права наводи да се наши грађани, једноставно речено, осјећају слободним да се супротстве некоме ко је далеко од њих, са властима са којима немају никако или имају контакта само када оду на море, онима који их не могу ухапсити или злостављати, али за које су чули да крше права.

“Далеко од очију, али блиско срцу, ако та блискост неће никоме оставити штетне посљедице. Са друге стране, ту слободу не осјећају за побуну код куће. Неки због тога што им одговара ситуација код куће, а борбу у Црној Гори подржавају због националних ствари, други зато што се боје побунити се против домаће аутократије, трећи зато што играју на сигурно, а сигурно је оно што им штету не може нанијети јер је предалеко”, рекао је Лучка.

 

Према његовим ријечима, уколико би се ти исти грађани побунили против идентичних ствари које раде власти код нас, они би могли да сносе посљедице, од етикетирања као „издајника“, преко могућег малтретирања и добијања отказа за појединце и чланове њихових породица.

“Са друге стране, слављењем изборне побједе опозиције у Црној Гори, грађани имају осјећај да су на правој страни, а заузврат неће сносити никакве посљедице, јер Милова власт не добацује до њих”, сматра наш саговорник.

Он наводи да је занимљиво и то да већина људи која слави, пише различите постове на друштвеним мрежама и генерално се добро осјећа због Миловог пада, у ствари нема благе везе о изборима у Црној Гори, о ситуацију у њој, о стању институција и мишљењу њених грађана.

“Оно што је народ у Српској видио, то је напад на Српску православну цркву, покушај одузимања имовине и насртаје полиције на свештенике. И то му је било довољно да заузме став. А СПЦ је показала да је можда и најјачи актер на политичкој сцени у земљама гдје живи српски народ, који може да хомогенизује људе и то не само на подручју једне државе”, каже он и додаје:

“Међутим, стварно је невјероватна дволичност многих грађана, који су ћутали и ћуте на кршење људских права у Бањој Луци према њиховим суграђанима од стране полиције и покушај криминализације и проглашавање за издајнике свих који не мисле као владајући.

Чак неријетко и одобравају етикетирање својих комшија. Човјек би очекивао да ће неки и да ћуте и на кршење права у Црној Гори, али су се многи ипак одлучили да је сигурно подржати оне тамо, а не ове овдје”, реако је Лучка.

Он наводи да је у исто вријеме смијешно видјети исте људе који подржавају једну аутократију, а боре се против друге.

“Мада је хипокризија модус вивенди на овим просторима, а када се она споји са страхом, онда уопште није немогуће у једној ситуацији подржавати деспоте, а у другој идентичој, само територијално различитој, се борити против њих.

Тако нам се дешава да се са удаљености од 300 и више километара бориш против криминала, корупције и непотизма, али не желиш против истог да се бориш у свом дворишту. Да не кажем, гдје почињу борбе наших грађана, ту често престаје логика”, објаснио је Лучка.

Ситуација у којој се грађани БиХ навијачки односе према изборима у некој од сусједних земаља није само јединствена за ове изборе у Црној Гори и за овај конкретан случај.

Овдје грађани траже своје фаворите међу политичким актерима у региону скоро на сваким изборима, навијају за смјену криминалних и националистичких власти у туђем дворишту без обзира да ли је ријеч о Црној Гори, Србији или Хрватској… А кад дочекају изборе у својој земљи на њих и не изађу.

(БУКА)

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

У

03.09.2020 06:07

Кранпови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.09.2020 06:32

Миле зове Милу,миле зове милу. Мило је пао,мило је пао!

Name

По мени

03.09.2020 07:30

Овдје је суштина у томе што је Црна Гора имала опозицију која вриједи нечему, за разлику од нас. Кад би се и код нас појавио неко способан и частан, изгубио би СНСД изборе прилично глатко. Проблем код нас је сличан као у Србији, имамо опозицију која је још гора од лоше власти. Ето, то је дијагноза.

Name

W

03.09.2020 07:32

Мислим да Балкан непамти веце криминалце...уписите их у историју

Name

Није него

03.09.2020 08:13

Ре По мени; Потпуно тачно, ми имамо лажну опозицију која нема ни чланство, а и то што имају раде како хоће и с ким хоће. У посљедње вријеме појавило се само неколико случајева Драшко, Јелена, Вукановић, Покрет Правде са Озреном Пердувом на чело.

Name

Ре по мени

03.09.2020 08:27

Није ствар у позицији и опозицији, ствар је у кукавичлуку, овдје влада велики кукавичлук, црногорци имају чојство а Ми га немамо, то је генетски.

Name

Министар

03.09.2020 08:53

Ре по мени. Не слазем се. Ситуација у Црној Гори и Републици Српској није иста. Методе које користе мило и миле јесу врло слицне али правац дјеловања није. Власт у Црној Гори је признала Косово, усла у нато, укинула Српски и изфабриковала непостојеци посебни Црногорски језик а Србе је на све могуце нацине преводила у Црногорце иако је то исто. На крају су ударили на Цркву. Главни проблем је био сто атеисти нису схватили да је црква народ. Овај нас тракториста се са друге стране представља као заститник Срба. Он тврди да помазе цркву, да смо ми Срби а не Босански Срби(ма ста то знацило), да говоримо Српским језиком, да нецемо у нато без Србије и да не признаје Косово. Разлика је велика. Методе јесу исте али овај макар не удара на сустину идентитета. Наравно неписменим и нискоинтелигентним људима није лако објаснити да је он заправо непријатељ Срба јер нас пљацка. Поткупљивима који то схватају није битно док су плацени. И једни и други це викати браво јер се представља за великог Србина и заститника. Да овај нас удари на идентитет изгубио би власт доста брзе него мило. Због тога он и не покусава да се додвори западу на тај нацин.

Name

Михајло

03.09.2020 09:23

Мало је реци битанге.

Name

@Министар

03.09.2020 09:25

По теби Министре испаде да су само Срби смјенили Дјукановица,а ста је са остали 70% који нису Срби,они и јесу њиховом вецином смејнили Дјукановица.

Name

Ловац

03.09.2020 09:54

Клемптомани и један и други,матеј им њихову

Name

Министар

03.09.2020 09:57

Наравно да су Срби смијенили Мила. Мали број муслимана, хрвата и албанаца је гласао против мила. Остало су Срби. Неки су били приморани да се изјасне као Црногорци а некима је исто Црногорац и Србин као сто је мени. Веома је мали број оних који мисле да су искљуциво Црногорци. Срби а и Амфилохије су поставили мила и они су га срусили. Назалост, цак је и мило био Србин. Ако то нецес да схватис или треба да се вратис у сколу или намјерно дијелис народ.

Name

КО ЗНА-МОЗДА

03.09.2020 10:14

Зар јос тразите идентитет кроз Додика, Срби имају свој идетитет али је цињеница да не воле демократију.Срби у Црној Гори би остали у мањини да нису прузили руку онима који се боре против диктаруре, Ми у БиХ би могли примјенути исти сценарио ако не злимо исте монсруме на власи наредни 30г.Врјеме је да да се народи у једине у борби против зла са својим идентитетом

Name

Наш Миле

03.09.2020 06:14

Чувар Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.09.2020 06:40

Реце ти,па остаде зив.

Name

Драгана

03.09.2020 09:18

Ахахахахаха

Name

Портпарол Ковацхевицх

03.09.2020 09:50

Ево ме конацно на цистом зраку!

Name

Нас Миле за ре

03.09.2020 10:23

Људино мало ироније.

Name

Гадно

03.09.2020 06:14

Лосе је поцело, сви ови диктатори су досли на ред јер ако за два мандата нису успјели ниста за свој народ онда добро би било да бјезе, примјер су многе земље у околини или це бити отјерани. Посто зиве у изобиљу и они око њих се само клањају они невиде нит знају како је нама.Свему догје крај. Лагање за њих је покусаај као код коцкара кад губе покусацу јос ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

03.09.2020 06:19

даце бог драги даце и њему доци крај исто ко и њему

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.09.2020 07:32

Никад!!!

Name

Борац Р СРПСКЕ

03.09.2020 06:21

СВАКА ЦАСТ НА КОМЕНТАРУ. БРАВО ЗА БУКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радивоје

03.09.2020 06:22

Мило је пао а следеци му је његов имењак Милорад

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРИЛАТЕРАЛНА КОМИСИЈА

03.09.2020 06:26

Тхис ис тхе енд, беаутифул фриенд Тхис ис тхе енд, мy онлy фриенд, тхе енд Оф оур елаборате планс, тхе енд Оф еверyтхинг тхат стандс, тхе енд Но сафетy ор сурприсе, тхе енд И'лл невер лоок инто yоур еyес агаин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

03.09.2020 06:27

Има ли нашег Миле игдје да честита свом народу у Црној Гори слободу и демократију? Да подржи Кривокапића и остале лидере! Неки дан је дао подршку Лукашенку а не смије да подржи свој народ и његове лидере у Црној Гори! Можда неће да се замјери свом милогорцу Радојичићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

03.09.2020 06:28

Имају насу људи храбрости. Па то су доказали недавно у рату. Сада це то доказати на изборима као и у ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

03.09.2020 06:29

Неко це други протесвовати,нама је доста 50 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

03.09.2020 06:41

Кога Запад доведе на власт, ту исту власт он и скида кад хоће. Ако је ово почетак њихове борбе против корупције и криминала онда је за очекивати да као кула од карата почну да падају прво Радончић а потом и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.09.2020 06:49

Браћа по лоповлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељо

03.09.2020 06:51

Нас Миле није сверцовао цигаре и не ради са бело он само воли сатор јањеце прасеце и пивеце. Зивиоооо бајаааа нассссс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

03.09.2020 07:01

И њихова рачуница је проста: што дуже буде на власти, краће ће бити на робији. Доживотна Бандитосима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има Разлике

03.09.2020 07:06

Један не зна да изговори "Р"а други мумља кроз нос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пешикан

03.09.2020 07:15

У НОВЕМБРУ СТИЖЕ СЛОБОДА У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ.

Name

Ре

03.09.2020 07:10

Разлика је огромна у рс Полиција И власт је стала у одбранили РС од Хулигана којо су се окупљали на тргу И то је морала уцинити подрска Милораду И Лукацу одбрани ли смо ТРГ КРАЈИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

03.09.2020 08:09

Да и тебе снадје та ситуација.

Name

бањалука

03.09.2020 07:28

"Буку" нисам нешто волио ал откако су им текстови све искренији и оштрији све више их читам, јер има добрих текстова попут овог. браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

03.09.2020 07:34

Сто га не смјените? Толика се прасине дигла у ЦГ а Додика не мозете да смјените. Гдје је Црква сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

03.09.2020 07:35

Код нас боље "функционише" сарадња представника власти и Српске православне цркве.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

03.09.2020 15:10

Подвала вијека народу.

Name

легија

03.09.2020 07:43

Одличан коментар кад би имао кога постидјети.Али овим додиковим лизогузима ништа за образ не приоња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.09.2020 07:57

Мафија и један и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велика разлика

03.09.2020 07:58

Разлика је у народу којег се пита на изборима. Разлика је у моралу појединца. Народ ЦГ се борио и изборио! ПОБЕДИО РЕЗИМ! Код нас једини прави борци су ДРАСКО, ЈЕЛЕНА, ВУКАН И ВУКОТА!! Е јос да је променити свијест и морал народа могли би се надати да срусимо и ми црвену мафију! А до тада остаје нам само да се дивимо црногорској победи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.09.2020 08:06

СВЕ ИМА СВОЈЕ ВРИЈЕМЕ А КО ЈЕ ПРВИ ДОШО ПРВИ ЈЕ И ОТИШАО ПА СВЕ РЕДОМ, НИШТА НАРОД НЕ ЗАБОРАВЉА НИТИ ОПРАШТА! НЕКА ПАДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

03.09.2020 08:09

У РС нема опозиције.Да постоји озбиљна опозиција народ би гласао за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не гласа народ

03.09.2020 14:54

Ни за ста, унапријед је све изгласано.

Name

Владана

03.09.2020 08:14

Свака цаст за текст. Ваљда је досао крај и додику, који је најгоре сто се десило нама Србима у новој и даљој историји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

03.09.2020 08:40

Сверцери,профитери,лазови,издајници владају.Е моји борци,4 године на -20 на +35,блату,киси,сњегу ратовали а дозволили сте да ови владају и да вас зај......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

03.09.2020 09:00

Сви на изборе па да видимо ко ће побиједит.Секта има увијек 10/12 посто гласача за шверц у њихову корист.Баш управо та разлика се мора премашит са масовним изласком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млади

03.09.2020 09:11

Све млади спортисти хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирка

03.09.2020 12:04

цуј немају опозицију,па наод је опозиција ,само треба да гласају по својој савјести и ето промјена,зар је битно за кога си морас бити против оног ко влада да би досао други,е тако је и код ових у ЦГ било,па ако небуду ови добри дооцице други...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као прво

03.09.2020 14:51

Изборни закон који је против интереса гласаца.

Name

Није

03.09.2020 14:43

Дјукановиц има образа колико под нокат, али зна бити искрено директан, а овај подли нема ни толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није до градјана

03.09.2020 14:49

Него изборног закона. Са оваквим нетреба нико да излази на гласање, а улица је посебна прица....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јое

03.09.2020 15:01

Исти!Један другом су одраз у огледалу,а исто це и заврсити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле ИИИ

06.09.2020 09:26

Нема овдје литија,па према томе ни промјена!

ОДГОВОРИТЕ