Нинић скинуо Шкрбићевом зету посао вриједан 12 милиона КМ

– Компанија “Дwелт” и дефинитивно је остала је без посла вриједног 12,3 милиона марака са Електропривредом Републике Српске (ЕРС). Суд БиХ је у два наврата негативно одговорио на њихове захтјеве, па је на снази остало рјешење Канцеларије за разматрање жалби (КРЖ) БиХ којим се уговор и тендерска документација поништава, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 02.09.2020 | 18:30
Нинић скинуо Шкрбићевом зету посао вриједан 12 милиона КМ

Предузеће иза којег стоји Стефан Крнета, зет бившег министра здравља и социјалне заштите Ранка Шкрбића, са ЕРС-ом је крајем јануара ове године закључило уговор према којем је требало да креира софтверску платформу за обрачун стује за 500.000 потрошача, те да зато буде масно плаћен.

Под изговором хитности, вођен је преговарачки поступак без објаве обавјештења, уједно и најмање транспарентан поступак када су јавне набавке у питању. То је засметало бањалучком “Ланацу” који је преко Канцеларије за разматрање жалби БиХ, у јуну ове године успио да обори тендер.

Од тада, Крнета се грчевито борио да спаси изузетно вриједан уговор, али према свему судећи, бар у овом послу неће напунити своје џепове.

“Дwелт” је прво од Канцеларије за разматрање жалби тражио да се понови поступак у којем су остали без својих већ планираних милиона.

Њихови правни заступници су у свом приједлогу навели како никада нису обавијештени о вођењу поступка по жалби, нити им је била дата могућност да као страна учествује у поступку и укаже на чињенице. Због тога су према њиховој оцјени, грубо нарушена њихова основна права у поступку.

Интересантно, из КРЖ-а су признали како су направили пропуст и заборавили да обавијесте “Дwелт” о томе да је жалба покренута, али су и додали како су имали сасвим довољно документације да и без њих донесу одлуку којом поништавају уговор и поступак.

“Канцеларија не спори да је начињен пропуст, али је приликом доношења Рјешења овај орган располагао цјелокупном документацијом за одлучивање, па самим тим пропуст за посљедицу нема другачију одлуку нити би утицао на крајњи исход поступка”, навели су из КРЖ-а образлажући своју одлуку да се поступак не понови.

Након тога “Дwелт” је покушао преко Суда БиХ да остане у игри, али ни то им није пошло за руком.

Наиме, прво је одбијен њихов захтјев да се одгоди рјешење Канцеларије за жалбе БиХ, која им је поништила уговор, да би их прије неколико дана суд поново одбио по захтјеву да преиспита своју одлуку.

“Захтјев за преиспитивање одлуке није основан. Вијеће за управне спорове овог суда је и по оцјени апелационог вијећа правилно оцијенило да нису испуњени разлози за одгађање извршења”, наводи се у пресуди Суда БиХ.

Иначе, “Ланацо” је у својој жалби, а због које је на крају “Дwелт” остао без 12,3 милиона марака, навео како није било разлога за вођење преговарачког поступка без објаве обавјештења.

“Уговорни органи није испунио циљеве поступке јавне набавке као што су добијање најбоље вриједности за јавни новац, стварање тржишне конкуренције, отварање тржишта, једнак третман под истим условима за привредне субјекте у тржишној привреди. На овај начин прекршен је принцип транспарентности јавне набаке и једнаког третмана”, стајало је у жалби коју је КРЖ БиХ усвојио.

Свему је претходио уговор из средине јануара када је “ЕРС” дао “Дwелту” посао вриједан 250.000 марака, а који се такође односио на израду софтвера за обрачун електричне енергије. Он је требао да послужи као основа за склапање посла вриједог 12,3 милиона а који је конкуренција успјела да сруши.

Компанија “Ланацо” која је у власништву Небојше Нинића у посљедњих неколико година води прави мали рат када су у питању јавне набавке.

Предузеће које је до прије пет година имало монопол на домаћем тржишту информационих технологија и веома лагодну позицију, наједном се сусрело са изузетно јаком конкуренцијом на тржишту. Појавило се неколико компанија које су преко својих веза са врхом власти веома брзо ојачале кроз вишемилионске послове уговорене преко јавних набавки.

“Ланацо” је прије само десетак дана оборио милионски тендер Владе РС који се односио на одржавање информационог система за регистрацију пословних субјеката у РС због парадоксалних услова. Управо тај и сличне послове “Ланацо” је годинама радио за власт у Српској.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

БЛ

02.09.2020 16:48

сица... А народ нема ста да једе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

02.09.2020 17:14

Како криминалац на власти РС, олако заради милионе, а ја борац прве категорије имам борачки и малу пензију од 250 марака што један дебели гузоња на власти може је појести за један свој оброк у РС.

Name

Кап у мору

02.09.2020 18:42

Није Крнета зет бившег министра Шкрбића, него зет кума Шкрбића.

Name

Огорцена

02.09.2020 16:55

Браво правда је спора ал достизна доста секи бата зетова сестрица морају и други људи зивјети не само 10 богатаса који су све покуповали и дају радницима цркавицу блиски владајуцим и сви остали су на дну плазе минималци а њихов профит милионски

ОДГОВОРИТЕ
Name

@огорцена

02.09.2020 18:07

Стара , ниниц је нас завалио преко 100 милиона , слаба је топ правда

Name

Оливер

02.09.2020 17:04

Шкрбича на Туњице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тотал Дамаге

02.09.2020 17:12

Кумици и дугмици привреда цвијета..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

02.09.2020 17:20

Доста висе и Скрбица и скрбицевих, додикових и ... . Зар се нису накрали, Скрбиц је само на масинама за дисање на тендеру када је био министар узео милион марака. Колико је узео на уводјењу не испитаног и на европском трзисту инсулина који није био у промету у европи на трзисте РС, тако су одмах врсили и испитивања. Ваљда це и код нас доци " црна гора 2020".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магарац иха иха

02.09.2020 17:38

Не разумијем се несто у тај софwаре али ме зиво занима како неки софтwаре за прости обрацун унесених података мозе костати 12 милиона ? Ако има неко паметан да нам свима "неукима" објасни . Хвала унапријед. П.С. да ли је 12 милиона уствари 120 пута по 100 хиљада ? Да ли би 100 хиљада било довољно да 5 људи (паметних) направе један такав софтвер ? То им је по 20 хиљада... или ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

03.09.2020 06:21

То је лако јер нити знају они који купују засто то требају нити који наводно требају користити и онда су сви паметни ањих ниста не коста.

Name

Све иста го*на

02.09.2020 18:16

Нинић то ради због своје гузице, не за добробит народа или државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

02.09.2020 18:26

Данас у Бања луци купујем заштитне маске у Моја апотека каже мени дјевојка што ради немогу вам дати ФИСКАЛНИ рачун пошто нема улаза за маске . Сад питање за инспекцију чије су маске у продаји без фискалног рачуна јесу то маске од помоћи из Србије па сад наше битанге продају то на црно фуј гадови нетребало вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

02.09.2020 19:21

МАФИЈА ЈЕ ТО СВЕ КРИМИНАЦИ И КОРУПЦИОНАРИ МИЛОРАДА ДОДИКА ПЛАЋКАРОШИ Р СРБСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

02.09.2020 19:34

Нај новије зло које се појавило на овим просторима је "софтверска мафија".Неке послове наплацују и хиљаду пута скупље од стварне вриједности све у спрези са власти ,а народ једва саставља крај с крајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.09.2020 19:52

Приватне прције од ентитета.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

03.09.2020 13:08

Неце лаки контролу ако немозе красти то је његова мука,а види догадјај у црној гори сто се нада и себи.