Да ли се Европа боји исхода избора у Црној Гори?

Исход избора у Црној Гори не мора да донесе нестабилност које се Европа прибојава, пише немачка штампа.

Регион 02.09.2020 | 13:24
Да ли се Европа боји исхода избора у Црној Гори?

Лист Зидојче цајтунг у кратком коментару оцењује да веома висок одзив бирача од готово 77 одсто само доприноси да још јаснија буде порука одбијања упућена Демократској партији социјалиста председника Мила Ђукановића.

Лист пише да је могуће да је ту партију победе коштала и идеја да одузме и подржави имовину Српске православне цркве, а и то што је многима дозлогрдило како су се Ђукановић и његова породица обогатили.

Немачки дневник оцењује да је, чак и ако ДПС успе да пронадје танку већину, а опозиција не постигне договор, ДПС толико ослабљена да ће јој обављање власти бити јако тешко.

Исход избора "не мора да значи и нестабилност, које се ЕУ прибојава и због које је дуго игнорисала све недостатке Демократске партије социјалиста", пише лист, и износи оцену да "опозиција не доводи у питање Дјукановићево наследје - тажњу ка уласку у ЕУ, чланство у НАТО". "ЕУ и у некој новој влади може да надје доброг партнера за преговоре - у некој која је барем обећала борбу против корупције", констатује Зидојче цајтунг.

Франкфуртер рундшау (Франкфуртер Рундсцхау) оцењује да је један од најважнијих механизама демократије са великим кашњењем стигао и у Црну Гору, где је промена власти која се назире после пораза ДПС "одавно доспела".

Дневник пише да су "корупција, мафијашке афере, манипулисани избори и злоупотреба власти деценијама карактерисали еру Мила Дјукановића", и да "резултати са биралишта, иако се Дјукановић, који повлачи конце, можда нада неком постизборном чуду приликом пребројавања гласова или у коалиционом покеру, не остављају простор ни за какву сумњу да је већини становника Црне Горе доста дугогодишњег лидера".

"Да ли ће нимало хомогеној опозији усред тешке економске кризе заиста и успети да отвори пут у демократскија и боља времена, у првом ће реду зависити од ње саме и њеног капацитета за сарадњу и комуникацију", закључује франкфуртски лист.

(БЕТА/Б92)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цертифицат оф вирус

02.09.2020 11:34

Наравно да се боји. Ово је пад једне послушне владе, а такве су им потребне у пландемији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОБИ ДИК

02.09.2020 12:09

Нека се Европа не боји нестабилности у Црној Гори када је моглаЕвропа 30година да трпи и подрзава диктатора Дукановица засто онда да се боји промјене власти у ЦГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО САМ РЕАЛАН

02.09.2020 12:24

ЕУ се не боји Руса а да се боји пирове побједе која јос није званицна Мило зна да папака има Једног двојицу поткује и влада наредни 30г. Мило је стара комуњара зна он како се то ради подсјетио га Баја од српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

02.09.2020 13:40

У ЦГ мандат припада странци а не појединцу, технички требао би да "купи" целу странку што до сада није забележено.

Name

Дјордје

02.09.2020 14:00

Само да те подсјетим да је у Црној Гори другацији изборни закон и да мандат припада странци а не појединцу и да не мозес бити папак као у БиХ

Name

Рашо

02.09.2020 15:45

Нарочито су се уплашиле Русија и Кина,а ЕУ ће некако провући без последица.Ко неверује нека дође да види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

02.09.2020 17:10

Пао је један протекторат помаган од ЕУ и УСА. УСА се мијења па ако опет побиједи Трамп на видику је пад и осталих балканских протектората; лажне државе Косово, БиХ, Сјеверне Македоније а можда и Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ