Da li se Evropa boji ishoda izbora u Crnoj Gori?

Ishod izbora u Crnoj Gori ne mora da donese nestabilnost koje se Evropa pribojava, piše nemačka štampa.

Region 02.09.2020 | 13:24
Da li se Evropa boji ishoda izbora u Crnoj Gori?

List Zidojče cajtung u kratkom komentaru ocenjuje da veoma visok odziv birača od gotovo 77 odsto samo doprinosi da još jasnija bude poruka odbijanja upućena Demokratskoj partiji socijalista predsednika Mila Đukanovića.

List piše da je moguće da je tu partiju pobede koštala i ideja da oduzme i podržavi imovinu Srpske pravoslavne crkve, a i to što je mnogima dozlogrdilo kako su se Đukanović i njegova porodica obogatili.

Nemački dnevnik ocenjuje da je, čak i ako DPS uspe da pronadje tanku većinu, a opozicija ne postigne dogovor, DPS toliko oslabljena da će joj obavljanje vlasti biti jako teško.

Ishod izbora "ne mora da znači i nestabilnost, koje se EU pribojava i zbog koje je dugo ignorisala sve nedostatke Demokratske partije socijalista", piše list, i iznosi ocenu da "opozicija ne dovodi u pitanje Djukanovićevo nasledje - tažnju ka ulasku u EU, članstvo u NATO". "EU i u nekoj novoj vladi može da nadje dobrog partnera za pregovore - u nekoj koja je barem obećala borbu protiv korupcije", konstatuje Zidojče cajtung.

Frankfurter rundšau (Frankfurter Rundschau) ocenjuje da je jedan od najvažnijih mehanizama demokratije sa velikim kašnjenjem stigao i u Crnu Goru, gde je promena vlasti koja se nazire posle poraza DPS "odavno dospela".

Dnevnik piše da su "korupcija, mafijaške afere, manipulisani izbori i zloupotreba vlasti decenijama karakterisali eru Mila Djukanovića", i da "rezultati sa birališta, iako se Djukanović, koji povlači konce, možda nada nekom postizbornom čudu prilikom prebrojavanja glasova ili u koalicionom pokeru, ne ostavljaju prostor ni za kakvu sumnju da je većini stanovnika Crne Gore dosta dugogodišnjeg lidera".

"Da li će nimalo homogenoj opoziji usred teške ekonomske krize zaista i uspeti da otvori put u demokratskija i bolja vremena, u prvom će redu zavisiti od nje same i njenog kapaciteta za saradnju i komunikaciju", zaključuje frankfurtski list.

(BETA/B92)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Certificat of virus

02.09.2020 11:34

Naravno da se boji. Ovo je pad jedne poslušne vlade, a takve su im potrebne u plandemiji.

ODGOVORITE
Name

MOBI DIK

02.09.2020 12:09

Neka se Evropa ne boji nestabilnosti u Crnoj Gori kada je moglaEvropa 30godina da trpi i podrzava diktatora Dukanovica zasto onda da se boji promjene vlasti u CG

ODGOVORITE
Name

SAMO SAM REALAN

02.09.2020 12:24

EU se ne boji Rusa a da se boji pirove pobjede koja jos nije zvanicna Milo zna da papaka ima Jednog dvojicu potkuje i vlada naredni 30g. Milo je stara komunjara zna on kako se to radi podsjetio ga Baja od srpske.

ODGOVORITE
Name

Arsa

02.09.2020 13:40

U CG mandat pripada stranci a ne pojedincu, tehnički trebao bi da "kupi" celu stranku što do sada nije zabeleženo.

Name

Djordje

02.09.2020 14:00

Samo da te podsjetim da je u Crnoj Gori drugaciji izborni zakon i da mandat pripada stranci a ne pojedincu i da ne mozes biti papak kao u BiH

Name

Рашо

02.09.2020 15:45

Нарочито су се уплашиле Русија и Кина,а ЕУ ће некако провући без последица.Ко неверује нека дође да види.

ODGOVORITE
Name

Радојица

02.09.2020 17:10

Пао је један протекторат помаган од ЕУ и УСА. УСА се мијенја па ако опет побиједи Трамп на видику је пад и осталих балканских протектората; лажне државе Косово, БиХ, Сјеверне Македоније а можда и Хрватске.

ODGOVORITE