Вакцине против сезонског грипа доступне од октобра

Веома је важно да се грађани Српске вакцинишу против сезонског грипа, јер очекујемо да ће ове сезоне паралелно циркулисати овај и корона вирус.

Република Српска 02.09.2020 | 07:29
Вакцине против сезонског грипа доступне од октобра

На ово је упозорила епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Јела Аћимовић, која је нагласила да једна особа, истовремено, може да буде инфицирана и вирусом грипа и корона вирусом.

– Вакцинација против сезонског грипа је битна како бисмо смањили оболијевање и могућност компликација код грађана. Зато је јако битно да искористимо вакцинацију – поручује Аћимовићева.

Према њеним ријечима, ИЈЗ РС је набавио вакцину против грипа, која би требало да буде доступна почетком октобра.

– Ријеч је о четворовалентној вакцини, какву смо набављали и лани. Раније је у употреби била тровалентна вакцина, која је штитила од мањег броја сојева грипа. Ова коју користимо од прошле године има шири спектар заштите – истиче Аћимовићева.

Додаје да су, у односу на прошлу, за ову сезону набављене нешто веће количине вакцине.

– Приоритетне групе ће, као и до сада, имати право на бесплатну вакцину, коју ће примати у домовима здравља. Грађани који немају право на бесплатну вакцину моћи ће да је приме у Институту за јавно здравство РС – наглашава Аћимовићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

02.09.2020 06:21

Значи, дијеца која иде у осми разред сада примају редовну вакцину. Затим могу да приме вакцину и против сезонске грипе. А онда ће примити и против ЦОВИД19. Није ли то мало превише?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

02.09.2020 07:02

Само се ви вакцинисите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

02.09.2020 08:18

Свска данасња вакцина је ризицна за дијецу.Оне као"редовне" су данас опасне то сам Др Несторовиц казе.Висе вакцина нема које је торлак производио и које су наси струцњаци провјеравали.Торлак је продан странцима и сада они увозе вакцине гдје це ти сваки доктор реци да благе везе немају састав вакцине.Сто се тице нуспојава последица родитељ мора да одлуци доктор или компанија нема никакву одговорност.Ове данасње вакцине су доста последица оставиле само сто то медији не извјеставају а доктори су корумпирани.Сто дјоковиц своју дјецу не вакцинисе или сто гејтс није своју дјецу вакцинисао па знају да су вакцине за сиротињу и да су опасне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

02.09.2020 13:47

Никола...глуп си !