Vakcine protiv sezonskog gripa dostupne od oktobra

Veoma je važno da se građani Srpske vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer očekujemo da će ove sezone paralelno cirkulisati ovaj i korona virus.

Republika Srpska 02.09.2020 | 07:29
Vakcine protiv sezonskog gripa dostupne od oktobra

Na ovo je upozorila epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jela Aćimović, koja je naglasila da jedna osoba, istovremeno, može da bude inficirana i virusom gripa i korona virusom.

– Vakcinacija protiv sezonskog gripa je bitna kako bismo smanjili obolijevanje i mogućnost komplikacija kod građana. Zato je jako bitno da iskoristimo vakcinaciju – poručuje Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, IJZ RS je nabavio vakcinu protiv gripa, koja bi trebalo da bude dostupna početkom oktobra.

– Riječ je o četvorovalentnoj vakcini, kakvu smo nabavljali i lani. Ranije je u upotrebi bila trovalentna vakcina, koja je štitila od manjeg broja sojeva gripa. Ova koju koristimo od prošle godine ima širi spektar zaštite – ističe Aćimovićeva.

Dodaje da su, u odnosu na prošlu, za ovu sezonu nabavljene nešto veće količine vakcine.

– Prioritetne grupe će, kao i do sada, imati pravo na besplatnu vakcinu, koju će primati u domovima zdravlja. Građani koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu moći će da je prime u Institutu za javno zdravstvo RS – naglašava Aćimovićeva.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

PLANdemija

02.09.2020 06:21

Znači, dijeca koja ide u osmi razred sada primaju redovnu vakcinu. Zatim mogu da prime vakcinu i protiv sezonske gripe. A onda će primiti i protiv COVID19. Nije li to malo previše?????

ODGOVORITE
Name

Nikola ozren

02.09.2020 07:02

Samo se vi vakcinisite

ODGOVORITE
Name

Nikola ozren

02.09.2020 08:18

Svska danasnja vakcina je rizicna za dijecu.One kao"redovne" su danas opasne to sam Dr Nestorovic kaze.Vise vakcina nema koje je torlak proizvodio i koje su nasi strucnjaci provjeravali.Torlak je prodan strancima i sada oni uvoze vakcine gdje ce ti svaki doktor reci da blage veze nemaju sastav vakcine.Sto se tice nuspojava posledica roditelj mora da odluci doktor ili kompanija nema nikakvu odgovornost.Ove danasnje vakcine su dosta posledica ostavile samo sto to mediji ne izvjestavaju a doktori su korumpirani.Sto djokovic svoju djecu ne vakcinise ili sto gejts nije svoju djecu vakcinisao pa znaju da su vakcine za sirotinju i da su opasne.

ODGOVORITE
Name

Arsa

02.09.2020 13:47

Nikola...glup si !