Све принудне наплате УИО према „Еуро Лабу“ обустављене

Све принудне наплате од стране Управе за индиректно опорезивање БиХ према бањалучком предузећу „Еуро Лаб“ су обустављене, саопштило је данас Министарство финансија РС.

Република Српска 01.09.2020 | 16:22
Све принудне наплате УИО према „Еуро Лабу“ обустављене

Ово до скоро успјешно предузеће, како је Српскаинфо јуче објавила, прије више од мјесец дана морало је да заустави комплетну производњу препарата за дезинфекциу, чишћење и хигијену, те закључи књижице за више од 20 својих радника.

За преосталих 30-ак запослених неизвјесно је да ли ће и они ускоро на улицу, а све то након блокаде рачуна и банкрота пред који је ову фирму довела наплата акцизе, те одлуке и поступци служби Управе за индиректно опорезивање БиХ у вези с тим, из посљедње три године.

Како смо објавили, о њиховом проблему јуче је расправљао и Управни одбор УИО БиХ.

– Влада Републике Српске је на иницијативу Министарства финансија РС, на 46. сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, покренула измјене Закона о акцизама БиХ на увоз алкохола који се увози као репроматеријал, како би се изашло у сусрет произвођачима дезинфекционих производа, који у потпуности зависе од увоза.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање је прихватио иницијативу и покренуо даљу процедуру усвајања – наводи се у саопштењу Министарства финансија РС.

Како истичу, на овај начин би се олакшало пословање привредним субјектима, међу којима је и предузеће „Еуро Лаб“, а грађанима би било омогућено лакше придржавање препоручених здравствених мјера, тако што се на увоз и испоруку алкохола (од стране обвезника домаће акцизе у БиХ), који ће се користи за дезинфекцију или као репроматеријал у производњи средстава за дезинфекцију, не плаћа акциза.

– Предложеном измјеном Закона уједно би се створиле нове претпоставке за побољшање услова ликвидности за увознике и произвођаче алкохола за сврхе производње лијекова и/или у медицинске сврхе, као и етил алкохол који се користи као репроматеријал у производњи средстава за чишћење и прање, козметичких производа и осталих производа на које се не плаћа акциза. 

Све принудне наплате од стране Управе за индиректно опорезивање према предузећу „Еуро Лаб“ су обустављене – саопштење је Министарства финансија РС.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Истине ради

01.09.2020 14:46

Принудне наплате су само ПРИВРЕМЕНО заустављене, тј. само су суспендоване док [и ако] се измјени закон који инаце вази за цијелу БХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад крмци занијеме

01.09.2020 15:00

Ста це вам успјесне фирме које запосљавају раднике, то треба затворити, узети кредит на пц и све покрасти. То је прави сељацко бакинацки бизмис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусто обецање

01.09.2020 15:07

Зивио криминал, о томе наса власт не прица нити о силним аутобусима који довозе мигранте у РС. З и Д обилазе цркве по Бијељини и бацају прасину у оци. А тек тема књизења војне имовине која се из РС књизи на БиХ. То не смета насим додиковцима који намјеравају гласати за снсд. Они се продају за саку маркица или за неко обецање, посла итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли је могуће?

01.09.2020 15:42

Да ли је могуће да ће ово предузеће успјети након 3 године борбе са УИО??? Не требају се још радовати, али ако побиједе требају бити хероји. Сви знамо ко је УИО. Искено се надам да се ова домаћа фирма спасила и да се радници враћају на посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес јес

01.09.2020 16:54

Мало су покрали 3милиона 4...колико треба да украду јос а поједине фирме блокирају за 1000км..ма.бестрага висе

Name

Одговор

01.09.2020 15:44

Искрено се надам да је ово тачно и да то није само заустављено док се опет не види шта ће бити даље. Па ово траје три године. Јадни ти људи ако је ово лажна нада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је крив?

01.09.2020 16:04

"Све принудне наплате од стране Управе за индиректно опорезивање према предузећу „Еуро Лаб“ су обустављене." А како ће се то завршити? Ко ће намирити штету што фирма пролази агонију три године и што не раде два мјесеца? Коначно министрица финансија Зора Видовић и Управни одбор УИО одлучили да се умијешају у свој посао. Да су радили свој посао до овога не би ни дошло и не би сада они били хероји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужба

01.09.2020 22:38

Сад их тужити за штету и изгубљену добит. Фирма не ради 2 мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радан

02.09.2020 08:13

За надати се да ће се у измјенама Закона о акцизама обухватити све ставке, а не само алкохол за средства за дезинфекцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта рећи

02.09.2020 11:34

Надати се да ће бити како је речено и написано. Колико кошта три године (не)рада државних службеника, јер би се и то требало уврстити у одштетни захтијев за наплату одговорнима.