Sve prinudne naplate UIO prema „Euro Labu“ obustavljene

Sve prinudne naplate od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH prema banjalučkom preduzeću „Euro Lab“ su obustavljene, saopštilo je danas Ministarstvo finansija RS.

Republika Srpska 01.09.2020 | 16:22
Sve prinudne naplate UIO prema „Euro Labu“ obustavljene

Ovo do skoro uspješno preduzeće, kako je Srpskainfo juče objavila, prije više od mjesec dana moralo je da zaustavi kompletnu proizvodnju preparata za dezinfekciu, čišćenje i higijenu, te zaključi knjižice za više od 20 svojih radnika.

Za preostalih 30-ak zaposlenih neizvjesno je da li će i oni uskoro na ulicu, a sve to nakon blokade računa i bankrota pred koji je ovu firmu dovela naplata akcize, te odluke i postupci službi Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vezi s tim, iz posljednje tri godine.

Kako smo objavili, o njihovom problemu juče je raspravljao i Upravni odbor UIO BiH.

– Vlada Republike Srpske je na inicijativu Ministarstva finansija RS, na 46. sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, pokrenula izmjene Zakona o akcizama BiH na uvoz alkohola koji se uvozi kao repromaterijal, kako bi se izašlo u susret proizvođačima dezinfekcionih proizvoda, koji u potpunosti zavise od uvoza.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je prihvatio inicijativu i pokrenuo dalju proceduru usvajanja – navodi se u saopštenju Ministarstva finansija RS.

Kako ističu, na ovaj način bi se olakšalo poslovanje privrednim subjektima, među kojima je i preduzeće „Euro Lab“, a građanima bi bilo omogućeno lakše pridržavanje preporučenih zdravstvenih mjera, tako što se na uvoz i isporuku alkohola (od strane obveznika domaće akcize u BiH), koji će se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za dezinfekciju, ne plaća akciza.

– Predloženom izmjenom Zakona ujedno bi se stvorile nove pretpostavke za poboljšanje uslova likvidnosti za uvoznike i proizvođače alkohola za svrhe proizvodnje lijekova i/ili u medicinske svrhe, kao i etil alkohol koji se koristi kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za čišćenje i pranje, kozmetičkih proizvoda i ostalih proizvoda na koje se ne plaća akciza. 

Sve prinudne naplate od strane Uprave za indirektno oporezivanje prema preduzeću „Euro Lab“ su obustavljene – saopštenje je Ministarstva finansija RS.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Istine radi

01.09.2020 14:46

Prinudne naplate su samo PRIVREMENO zaustavljene, tj. samo su suspendovane dok [i ako] se izmjeni zakon koji inace vazi za cijelu BH

ODGOVORITE
Name

Kad krmci zanijeme

01.09.2020 15:00

Sta ce vam uspjesne firme koje zaposljavaju radnike, to treba zatvoriti, uzeti kredit na pc i sve pokrasti. To je pravi seljacko bakinacki bizmis.

ODGOVORITE
Name

Pusto obecanje

01.09.2020 15:07

Zivio kriminal, o tome nasa vlast ne prica niti o silnim autobusima koji dovoze migrante u RS. Z i D obilaze crkve po Bijeljini i bacaju prasinu u oci. A tek tema knjizenja vojne imovine koja se iz RS knjizi na BiH. To ne smeta nasim dodikovcima koji namjeravaju glasati za snsd. Oni se prodaju za saku markica ili za neko obecanje, posla itd.

ODGOVORITE
Name

Da li je moguće?

01.09.2020 15:42

Da li je moguće da će ovo preduzeće uspjeti nakon 3 godine borbe sa UIO??? Ne trebaju se još radovati, ali ako pobijede trebaju biti heroji. Svi znamo ko je UIO. Iskeno se nadam da se ova domaća firma spasila i da se radnici vraćaju na posao.

ODGOVORITE
Name

Jes jes

01.09.2020 16:54

Malo su pokrali 3miliona 4...koliko treba da ukradu jos a pojedine firme blokiraju za 1000km..ma.bestraga vise

Name

Odgovor

01.09.2020 15:44

Iskreno se nadam da je ovo tačno i da to nije samo zaustavljeno dok se opet ne vidi šta će biti dalje. Pa ovo traje tri godine. Jadni ti ljudi ako je ovo lažna nada.

ODGOVORITE
Name

Ko je kriv?

01.09.2020 16:04

"Sve prinudne naplate od strane Uprave za indirektno oporezivanje prema preduzeću „Euro Lab“ su obustavljene." A kako će se to završiti? Ko će namiriti štetu što firma prolazi agoniju tri godine i što ne rade dva mjeseca? Konačno ministrica finansija Zora Vidović i Upravni odbor UIO odlučili da se umiješaju u svoj posao. Da su radili svoj posao do ovoga ne bi ni došlo i ne bi sada oni bili heroji.

ODGOVORITE
Name

Tužba

01.09.2020 22:38

Sad ih tužiti za štetu i izgubljenu dobit. Firma ne radi 2 mjeseca.

ODGOVORITE
Name

Radan

02.09.2020 08:13

Za nadati se da će se u izmjenama Zakona o akcizama obuhvatiti sve stavke, a ne samo alkohol za sredstva za dezinfekciju.

ODGOVORITE
Name

Šta reći

02.09.2020 11:34

Nadati se da će biti kako je rečeno i napisano. Koliko košta tri godine (ne)rada državnih službenika, jer bi se i to trebalo uvrstiti u odštetni zahtijev za naplatu odgovornima.