ДW: Мило је мислио да је он рјешење, а одавно је главни проблем Црне Горе

Ђукановић мисли да је он решење, мада је одавно главни проблем Црне Горе, пише ДW.

Регион 31.08.2020 | 19:18
ДW: Мило је мислио да је он рјешење, а одавно је главни проблем Црне Горе

Његова странка више неће моћи да формира већину, али то је тек је први корак у црногорском освајању слободе, коментарише за Дојче веле Драгослав Дедовић.

Високу излазност на парламентарним изборима у Црној Гори аналитичари су најпре посматрали као нешто што иде наруку опозицији. И заиста, истраживања јавног мњења јесу предвидела да ће Ђукановићева Демократска партија социјалиста (ДПС) можда пасти на 35 одсто. Али нису предвидела скоро 33 одсто за коалицију „За будућност Црне Горе“, чија је кичма просрпски "Демократски фронт“.

Висока излазност, велики улог

Висока излазност у земљама попут Црне Горе може имати и нежељене пропратне последице. Треба подсетити да владајућа Демократска партија социјалиста преко Министарства унутрашњих послова има ексклузивни приступ централном бирачком регистру.

У земљи која званично има 622.000 становника у бирачке спискове уписано је преко 540.000 бирача – дакле, пунолетних особа. Процењује се да је број малолетних особа у Црној Гори око 140.000. Дакле, или Црногораца има око 700.000 па је демографска статистика потпуно оманула, или на бирачким списковима „спава“ вишак од најмање педесет, можда и шездесет хиљада фантомских бирача.

То је десет одсто бирачког тела. Активирање само неколико процената фиктивних бирача у критичним ситуацијама може да реши тесне изборе у корист власти.

Можда је управо то имао на уму Милош Николић, Ђукановићев страначки портпарол, када је одмах после затварања биралишта у камере изјавио да се његова партија за ту велику излазност спремила и да очекује победу.

Функционерка ДПС-а Нела Савковић Вукчевић је нешто касније рекла да је, на основу 60 одсто обрађеног материјала, ДПС освојио 37,8 одсто гласова. Тај научно-фантастични податак би могао да буде последњи Павловљев рефлекс људи који до сада нису знали шта је пораз, па дубоко верују да ће неким чудом остати на власти.

Узалуд вам труд, свирачи

Овај пут, изгледа, нису помогли ни фантомски бирачи, ни плашење познатим великосрпским бауком, ни државно медијско спиновање. ДПС је изгубила толико процената да би у свакој пристојној земљи први човек те странке дао оставку исте вечери. Али не и Мило.

Иза поноћи Ђукановић је вратио наду својој уплашеној страначкој војсци – тврдећи у свом киселом обраћању јавности да ДПС са својим савезницима има 40 мандата, а за већину је потребан 41. Није рекао, али није ни било потребно, да је до јутра можда могућ и онај четрдесет и први, чудесни мандат у његову корист. Барем за сада од тога нема ништа – у понедељак ујутро то је потврдила и Државна изборна комисија која је изашла са прелиминарним резултатима.

Како год Мило Ђукановић изокретао ствар, неће моћи да сакрије чињеницу да његова партија није могла да се довољно припреми за коначну стрмоглаву ерозију газдиног ауторитета. Ако представницима власти, упркос монополском поседовању свих државних ресурса, легалних и илегалних средстава уверавања, овај пут није пошло за руком да прикупе знатно више од трећине гласова, онда је евидентно да се „модел Мило“ потрошио.

Грешке бахатости

ДПС је против себе имала Српску цркву, корону, економску катастрофу али и не знајући и – свог некадашњег гаранта успеха Мила Ђукановића, чије име је уградио у назив изборне листе. Јер Мило је одавно изгубио смисао за политичку реалност.

Погрешио је у конфронтацији са црквом, погрешио је потцењујући нарастање грађанског отпора, није могао да сакрије све очигледнију корупцију, политизовао је борбу против пандемије и, напокон, погрешио је у томе што није одложио изборе. Одговор који је верглао деценијама – кривци за све што је кусо у Црној Гори јесу у империјалном Београду – више није могао да увери већину људи.

После више од три деценије Мило Ђукановић губи контролу над парламентом. Али нису у праву они који мисле да је тиме ствар обављена. Наслеђе које иза себе оставља ДПС је суморно. А председник државе се још зове Мило Ђукановић.

Лични интерес

Он се одавно политиком бави само да би заштитио себе, свој клан и огроман иметак, да би имао имунитет због грешне прошлости – од своје ратне улоге деведесетих, до имена у досијеима западних тужилаштава надлежних за шверц у великом стилу. Ђукановић се дуго, предуго представљао као решење. А одавно је постао главни проблем Црне Горе.

Он ће пре или касније морати да бира између егзила у некој земљи која воли новац ислужених аутократа или даљег стварања раздора у Црној Гори. Овај други сценарио би га могао довести до судског исхода, који му се не би свидео. Може му се десити да му са задовољством суде управо они прелетачи који су до малочас по његовој вољи судили другима.

Питање је да ли ће Ђукановићева ДПС повући мањинске партије у опозицију. Природно место мањинских политичара је у близини буџета. Зато је логично очекивати да ће макар неки од њих повећати тесну већину нових победника.

Најављене промене и Милова дуга сенка

Здравко Кривокапић, нестраначки лидер опозиционог блока „За будућност Црне Горе“, у првом постизборном обраћању грађанима деловао је поприлично уверљиво, исто као и његови будући партнери у власти Алекса Бечић и Дритан Абазовић.

Најављене су промене. Спорни закон који се тиче цркве биће повучен, биће донесени антикорупциони закони, биће формирана експертска влада са временски ограниченим мандатом. Најављено је изјашњавање грађана о кључним питањима, дакле више директне демократије. Неће бити реваншизма, али хоће бити обрачуна правне државе са криминалом.

Све то звучи добро. Али економска криза ће пуном снагом ударити Црну Гору баш у периоду у којем ће нова власт бити присиљена да истовремено рашчишћава заоставштину деценијама храњене партократске хоботнице. Осим тога, докле год је Мило Ђукановић у близини било које функције, освојен степен демократских слобода у Црној Гори неће бити иреверзибилан. Најважнији задатак нове власти биће – да створи демократске механизме у институцијама државе, који ће већ у покушају осујетити сваког новог Мила.

Ипак, има места опрезном оптимизму. Принцип смењивости власти од синоћ важи и за Црну Гору.

(ДW Фото: ЕПА/ Борис Пејовић)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Радован

31.08.2020 18:12

Вратити народу отето и багри доживотну свима без изузетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дедни мудро

31.08.2020 18:50

Црногорцима било лијено изаци на изборе док је то урадио сваки србин. Цеститке србима.

Name

Ре

31.08.2020 20:03

Полако, пред зору мрзне.......рано сте почели славити..... нема краља нема тита у Црној Гори се Мило пита.....ха ха ха ха ха ха ха ха.....

Name

Нострадамус

31.08.2020 18:18

Не треба нагласавати мислим да је и погресно писати да су побиједили Просрбска коалиција.Побиједила је Црна Гора и она це да одлуцује о својој и судбини градјана Црне Горе.У сваком слуцају не треба им сукоб ни са Србијом ни са било којом дрзавом и треба да води своју политику.Непријатељи никоме нису потребни поготово малим балканским народима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска Спарта

31.08.2020 19:28

Победила је Српска Црна Гора свих градјана народа и народности. Нострадамусе и твоји корени потицу или из Раске или из Зете! У еx YУ једино срби и српске дрзаве немају или им је ускраћено право да граде и зиве у заједници како они зеле да је уредјују. Наравно да ми волимо насу брацу и сестре племените Црногорце и друге народе насе пријатеље и комисије који са нама или уз нас зиве и граде мир љубав и толеранцију.

Name

Бронхи

31.08.2020 19:34

Да.

Name

Нострадамус

31.08.2020 20:00

@Српска Спарта.Ми морамо да водимо мудру политику тј.политику 21 вијека и ако то схватимо онда имамо будуцност.Опет казем побиједила је Црна Гора друго не треба нагласавати, јер тиха вода брег рови.Морамо користити памет и мудрост снагу треба стедјети.

Name

Зоки

31.08.2020 18:21

Исто као Додик за РСу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј РС

31.08.2020 18:25

Било је висе оваквих текстова страних медија. Мило дефинтивно висе није изврсна власт.Досао је крај дискримнацији Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

31.08.2020 18:32

Тачно је да је Мило стално пријетио Београдом и велико српском политиком, али га је Ацо Србин овај пут нехотице уканалио. Толико је упорно ћутао и прећутно пдржао Мила да је и Миловим присталицама било јасно да је то све спин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

31.08.2020 18:34

вако треба додика и његове мезимце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2020 18:45

Бице,бице....

Name

Минус

31.08.2020 19:58

Мило проблем у ЦГ,а додик проблем у РС.Да ли би неки други народ дозволио као срби да им председник буде усташка унука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2020 03:39

Црквењаци су рјешење, благо се Црногорцима почиње златно доба.