Жене жртве рата траже од власти у Бијељини помоћ

Удружење жена жртава рата Семберије тражи од градских власти у Бијељини да приликом планирања буџета предвиде и средства за ово удружење, истакнуто је након данашњег састанка у Бијељини.

Република Српска 29.08.2020 | 16:16
Жене жртве рата траже од власти у Бијељини помоћ

Наиме, Бијељина је једина локална заједница која, како наводе у овом удружењу, до сада није издвојила нити једну марку из буџета за помоћ овим женама које су прошле ратну тортуру.

Логор, ратна тортура - болне успомене и страхови који су трајно обиљежили живот ових мајки, сестара...и даље су јаке непреболне ране.

"Прошла сам оно најгоре што неко може да доживи. А и моја породица то сјети, муж ми је био логораш, ја сам обољела, шта да вам кажем....Поручила бих да више никад и нигдје не буде рата", каже Перса Грујић која је избјегла из Зенице.

Гордана Бочић, регионални координатор одбора Удружење жена жртава рата у Бијељини каже да су велике посљедице рата, те да у удружењу имају болесних жена којима је потребно лијечење.

"Ми им, нажалост, не можемо много помоћи", каже Бочић која је преживјела страхоте логора.

Све локалне заједнице у Републици Српској помажу ово удружење, једино то није случај у Бијељини, указују жене жртве рата.

"Сви издвајају средства за ово удуржење, једино Град Бијељина, у потекле четири и по године, из буџета није издвојио ни пет фенинга за ово удружење", тврди Божица Живковић - Рајилић, предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Рајилић поручује да од Града Бијељина очекује да препозна значај рада регионалног одбора Семберије, који је дио Удружење жена жртава рата Републике Српске, те да им за ову годину додијели бар једнократну помоћ, а у сљедећем планирању буџета за 2021. годину да им одреде мјесечну рату и примања да би ово удружење могло да функционише.

Како предвиђа Закон о ратној тортури, већина жена из ове категорије има статус четврте категорије цивилне жртве рата и оствариле су право на новчану помоћ из републичког буџетау износу од 177 КМ  мјесечно, али многе и то нису успјеле, мада имају право на бесплатну правну помоћ и олакшице при лијечењу.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добој

30.08.2020 00:12

Постовање за све зртве рата, а посебно када су у питању дјеца и зене на било којој страни. Ако зелите прихватити пријатељски савјет рекла бих вам да док год носите те маске ви заправо тиме показујете да сте нека понизена врста људи, свјесно или несвјесно себе унизујете пред овим хостаплерима из власти и опозиције. Скините маске, дрско станите испред тих злотвора, а и ми остали да станемо иза вас и да вас подрзимо. Сретно у борби за боља права зртава рата!

ОДГОВОРИТЕ