Žene žrtve rata traže od vlasti u Bijeljini pomoć

Udruženje žena žrtava rata Semberije traži od gradskih vlasti u Bijeljini da prilikom planiranja budžeta predvide i sredstva za ovo udruženje, istaknuto je nakon današnjeg sastanka u Bijeljini.

Republika Srpska 29.08.2020 | 16:16
Žene žrtve rata traže od vlasti u Bijeljini pomoć

Naime, Bijeljina je jedina lokalna zajednica koja, kako navode u ovom udruženju, do sada nije izdvojila niti jednu marku iz budžeta za pomoć ovim ženama koje su prošle ratnu torturu.

Logor, ratna tortura - bolne uspomene i strahovi koji su trajno obilježili život ovih majki, sestara...i dalje su jake neprebolne rane.

"Prošla sam ono najgore što neko može da doživi. A i moja porodica to sjeti, muž mi je bio logoraš, ja sam oboljela, šta da vam kažem....Poručila bih da više nikad i nigdje ne bude rata", kaže Persa Grujić koja je izbjegla iz Zenice.

Gordana Bočić, regionalni koordinator odbora Udruženje žena žrtava rata u Bijeljini kaže da su velike posljedice rata, te da u udruženju imaju bolesnih žena kojima je potrebno liječenje.

"Mi im, nažalost, ne možemo mnogo pomoći", kaže Bočić koja je preživjela strahote logora.

Sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj pomažu ovo udruženje, jedino to nije slučaj u Bijeljini, ukazuju žene žrtve rata.

"Svi izdvajaju sredstva za ovo udurženje, jedino Grad Bijeljina, u potekle četiri i po godine, iz budžeta nije izdvojio ni pet feninga za ovo udruženje", tvrdi Božica Živković - Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Rajilić poručuje da od Grada Bijeljina očekuje da prepozna značaj rada regionalnog odbora Semberije, koji je dio Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske, te da im za ovu godinu dodijeli bar jednokratnu pomoć, a u sljedećem planiranju budžeta za 2021. godinu da im odrede mjesečnu ratu i primanja da bi ovo udruženje moglo da funkcioniše.

Kako predviđa Zakon o ratnoj torturi, većina žena iz ove kategorije ima status četvrte kategorije civilne žrtve rata i ostvarile su pravo na novčanu pomoć iz republičkog budžetau iznosu od 177 KM  mjesečno, ali mnoge i to nisu uspjele, mada imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć i olakšice pri liječenju.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Doboj

30.08.2020 00:12

Postovanje za sve zrtve rata, a posebno kada su u pitanju djeca i zene na bilo kojoj strani. Ako zelite prihvatiti prijateljski savjet rekla bih vam da dok god nosite te maske vi zapravo time pokazujete da ste neka ponizena vrsta ljudi, svjesno ili nesvjesno sebe unizujete pred ovim hostaplerima iz vlasti i opozicije. Skinite maske, drsko stanite ispred tih zlotvora, a i mi ostali da stanemo iza vas i da vas podrzimo. Sretno u borbi za bolja prava zrtava rata!

ODGOVORITE