Ни корона неће зауставити одлазак радника из БиХ

Њемачка наставља да се снабдијева радном снагом са западног Балкана јер је влада те државе дала зелено свјетло послодавцима да и у идуће три године запошљавају раднике из БиХ и држава у окружењу.

Босна и Херцеговина 29.08.2020 | 15:18
Ни корона неће зауставити одлазак радника из БиХ

То је омогућено усвајањем такозване регулативе за западни Балкан, која ће важити све до краја 2023. године.

То значи да ће држављанима БиХ, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Србије, самопроглашеног Косова и Албаније и даље бити омогућено да, независно од формалних квалификација за добијање радног мјеста, смију допутовати на рад у Њемачку. Годишње је тако за долазак у Њемачку предвиђен укупан контингент од 25.000 људи са западног Балкана.

До сада су БиХ напуштали углавном медицинари, грађевински радници и многи инжењери, али и други кадрови који су заснивали радни стаж у Њемачкој. Економисти истичу да је очигледно да ће се након кратке паузе због вируса корона наставити тренд одласка радне снаге у Њемачку.

“На то  су присиљени због недостатка посла на домаћем тржишту, али и све веће несигурности у овој земљи. Промјена нема, људи губе наду у боље сутра. Имајући све то у виду, људи из БиХ наставиће да одлазе. Потражња за радном снагом у Њемачкој је велика, а наше тржиште тим ресурсима располаже“, навео је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да ће се наставити одлазак домаћих радника у Њемачку и преко Словеније, која је, како је навео, вентил за повлачење радника из БиХ.

“Велики број наших радника ради у словеначким фирмама, које, опет, даље добијају велике послове на њемачком тржишту. Тако да ће без икаквих проблема бити настављен одлазак домаће радне снаге на инострано тржиште, прије свега у Њемачку“, истакао је Павловић.

Сличан став имају и у агенцијама за посредовање при запошљавању, у којима наводе да пандемија вируса корона неће зауставити одлазак домаће радне снаге.

“Вјерујемо да ће врло брзо лош тренд одласка домаћег становништва на рад у европске земље бити настављен јер криза у вези са вирусом корона јењава. Нови закон о запошљавању у Њемачкој омогућава грађанима да сами оду у ту земљу, без дозволе за рад и боравак и тамо потраже радни ангажман, тако да ће алармантни подаци о одласку домаћих грађана у иностранство само добити на снази“, рекао је “Гласу Српске” директор Агенције за посредовање у запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да је ситуација тренутно на домаћем тржишту нешто боља него раније кад је у питању понуда радне снаге, али да не зна до када ће то бити.

“Ова ситуација са вирусом корона допринијела је томе да Европа има и рекордну незапосленост“, навео је Тривић.

БиХ је у прошлој години оборила све рекорде када је у питању одлазак становништва на рад у иностранство јер је, према званичним подацима, домаће тржиште напустило више од 15.000 грађана који су добили радне дозволе за Словенију и Њемачку.

Људи из земаља западног Балкана од јануара 2016. године могу добити радну визу и доћи у Њемачку – чак и без знања њемачког језика и професионалних квалификација. Предуслов је да подносилац пријаве може показати уговор о раду с послодавцем у Њемачкој и да постоји сагласност Савезне њемачке канцеларије за запошљавање (БА).

Подносилац молбе мора доказати да претходно није примао социјалну помоћ у Њемачкој. Ова посебна регулатива је успостављена због великог броја азиланата и требало је да престане да важи крајем децембра ове године.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

29.08.2020 14:04

Куда ћете радни и честити народе. Пропашће нам економија у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

29.08.2020 14:51

Имамо ми министре и професоре економије па нек они о томе брину, свакако су им дисертације вриједне таригуза и ниста висе

Name

Па и нема је

29.08.2020 15:07

Погледајмо оглсасе за запослхавање нпр. И. Са. 5-6 радника тразе.

Name

Добој

30.08.2020 00:34

Неце пропасти, РС је бољи и јаци дио БиХ ????

Name

Вруци

29.08.2020 15:35

Све су то битанге који иду да тразе хљеба преко погаце и продају вјеру за вецеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wухан400

29.08.2020 18:18

боље и то битинего минималац

Name

@ вруци

29.08.2020 21:38

Ти си гарант неки канцеларијски стакор на будзету.

Name

Оци моје лијепе

29.08.2020 22:25

Јбг нема свако стелу за сендвиц. Па упалис климу, једес сендви и прозивас како казу они сто тјерају људе.

Name

Добој

30.08.2020 00:38

Вруци? Ста то знаци? Да ти је Вруци сендвиц у руци? Вјерујем да је укусан и да цес због овог коментара добити јос који, а и плату на вријеме. Само ти буди домољуб, нико ти не брани. Ми кад смо гинули за Српску ви сте непријатељу насе гранате продавали да нас гранатирају, сад узивајте у истом друству и у овом "благостању"

Name

асепсол

31.08.2020 04:30

Цибе фукаро резимска. Због таквих и одлазе.