Главни тужилац успорава процесе у правосуђу

Бореновић каже да на процесе у правосуђу додатно утиче невјероватна селективна чињеница да главни тужилац искључиво својом вољом одлучује који тужилац ће да ради на којем предмету.  

Република Српска 29.08.2020 | 13:57
Главни тужилац успорава процесе у правосуђу

„Након посљедње сједнице Привремене истражне комисије Парламентарне скупштине БиХ и саслушања некадашњег тужиоца Марковића, потпуно је јасно да оштећена страна у важећем правосудном систему ове земље нема апсолутно никакво право да настави тражење правде пред судовима ове земље уколико поступајући тужилац одуговлачи са истражним поступком и не доноси одлуку о подизању оптужнице“, рекао је предсједник ПДП-а и посланик у ПД ПС БиХ Бранислав Бореновић.  

Бореновић каже да на процесе у правосуђу додатно утиче невјероватна селективна чињеница да главни тужилац искључиво својом вољом одлучује који тужилац ће да ради на којем предмету.  

„Зато и не чуди што се многи процеси одуговлаче годинама,  стоје у ладицама, пролонгирају и не долазе до судова, па и они који се тичу најтежих кривичних дјела попут убистава, а породице не могу да дођу до правде“, додаје Бореновић.  

И на примјеру кривичне пријаве за неовлаштено прислушкивање, коју је лично поднио против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, јасно се види одуговлачење поступка:  

„Саслушан сам почетком јуна и већ скоро три мјесеца нема наставка поступка. Као оштећена страна немам никаква права да утичем да овај кривични процес добије било какав епилог. Тешко је и замислити како је стотинама угрожених, оштећених, угњетаваних, чији случајеви годинама стоје у мјесту и нема назнака да ће доћи бар до започињења судског процеса“, истиче Бореновић.  

Он каже да су потребне корјените измјене законских рјешења на свим нивоима, што укључује измјене закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, о кривичном поступку и о јавним тужилаштвима и других.  

„Циљ би био да се кључни људи у правосуђу учине одговорним, умјесто недодирљивим, како би подносилац кривичне пријаве, оштећени, могао да дође до правичног судског процеса и адекватне пресуде. Правда је универзална вриједност која мора бити доступна сваком човјеку у овом друштву, без обзира на његов политички или друштвени статус“, закључује Бореновић.

(БН) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ЦУЈ ТУЗИЛАЦ

29.08.2020 12:07

ЛУДОСТ. ЦУЈ ТУЗИЛАЦ. КОД НАС. МА ДАЈТЕ СУЗЕ МИ УДАРИСЕ. ИДИОТ СМО МИ ЕНИТЕТ СТА ЦЕ НАМА ТУЗИОЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

29.08.2020 12:08

Свака од ових ријечи је злата вриједна. Проблем је што то знају и птице на грани да је комплетан државни систем корумпиран. Волио бих прочитати спроведено рјешавање проблема, а не само указивање на проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Добој

29.08.2020 12:30

Биреновићу док је садашња гарнитура на власти промјена нема. Ако случајно на власт дође Вукановић као министар правде можда нешто буде. Ово је заробљена држава. Судије, тужиоци и политичари имају плате по 5.000 КМ. Плус додаци, кола, текефони итд Ово важи и за опозицију. И њима је добро када засједну у фотељу. А народ је престрашен, уцијењен и понижен. Дуго овде неће бити промјена. Млади ће отићи као школовани и тражени кадар. Политичари живе од кредита. Пензионери од цркавице. Очито ми имамо генетски поданички менталитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2020 13:06

Е мој Петре, не видис даље од носа. Ниси свјестан да муслимани преко америцке и британске амбасаде и опозиције хоце србима да ставе омцу око врата и да буду градани другог реда. Или си мозда муслиман а овде се птедстављас као Петар сто многи слицно раде. Одрасти дјецаце мали.

Name

Сиа Ре Ре

29.08.2020 14:16

Управо тако. Овдје се муслимани представљају као срби и наравно да подрзавају оне са којима могу да манипулису

Name

Ре Ре

29.08.2020 14:27

Само ти лижи дупе Додику. Види се да си Додиков бот. Ја сам изнио став да ни позиција ни опозиција не раде за добро Српске. Сви гледају само своје фотеље. Какве везе има мој став са страним амбасадама? Зар не видиш да је правосуђе заробљено. Није могуће да нема корупције. Шта је са шатор болницом? Шта је са пропалим банкама? Ша је са Давидом? Итд.

Name

Ре ре

29.08.2020 19:36

Јеси то од бурлета нацуо? Па и ти му поверовао. Која си ти будала.

Name

Ветеран Ба

29.08.2020 14:17

Бореновићу, ко је ставио испред твоје странке потпис на папир да се Крајиснику додијели 15 милиона. Касније си се повукао, али потпис је био ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2020 19:37

Ко је покренио и слагао око тога договора. Де,ботино одговори.

Name

Нека те

29.08.2020 14:43

Висе Бореновицу. Ти знас све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафија

29.08.2020 14:43

Све је то Борене организована мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.08.2020 14:45

Увезани су као Козаностра.Владајућа гарнитура и правосудни шефови.

ОДГОВОРИТЕ