Glavni tužilac usporava procese u pravosuđu

Borenović kaže da na procese u pravosuđu dodatno utiče nevjerovatna selektivna činjenica da glavni tužilac isključivo svojom voljom odlučuje koji tužilac će da radi na kojem predmetu.  

Republika Srpska 29.08.2020 | 13:57
Glavni tužilac usporava procese u pravosuđu

„Nakon posljednje sjednice Privremene istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH i saslušanja nekadašnjeg tužioca Markovića, potpuno je jasno da oštećena strana u važećem pravosudnom sistemu ove zemlje nema apsolutno nikakvo pravo da nastavi traženje pravde pred sudovima ove zemlje ukoliko postupajući tužilac odugovlači sa istražnim postupkom i ne donosi odluku o podizanju optužnice“, rekao je predsjednik PDP-a i poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović.  

Borenović kaže da na procese u pravosuđu dodatno utiče nevjerovatna selektivna činjenica da glavni tužilac isključivo svojom voljom odlučuje koji tužilac će da radi na kojem predmetu.  

„Zato i ne čudi što se mnogi procesi odugovlače godinama,  stoje u ladicama, prolongiraju i ne dolaze do sudova, pa i oni koji se tiču najtežih krivičnih djela poput ubistava, a porodice ne mogu da dođu do pravde“, dodaje Borenović.  

I na primjeru krivične prijave za neovlašteno prisluškivanje, koju je lično podnio protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, jasno se vidi odugovlačenje postupka:  

„Saslušan sam početkom juna i već skoro tri mjeseca nema nastavka postupka. Кao oštećena strana nemam nikakva prava da utičem da ovaj krivični proces dobije bilo kakav epilog. Teško je i zamisliti kako je stotinama ugroženih, oštećenih, ugnjetavanih, čiji slučajevi godinama stoje u mjestu i nema naznaka da će doći bar do započinjenja sudskog procesa“, ističe Borenović.  

On kaže da su potrebne korjenite izmjene zakonskih rješenja na svim nivoima, što uključuje izmjene zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, o krivičnom postupku i o javnim tužilaštvima i drugih.  

„Cilj bi bio da se ključni ljudi u pravosuđu učine odgovornim, umjesto nedodirljivim, kako bi podnosilac krivične prijave, oštećeni, mogao da dođe do pravičnog sudskog procesa i adekvatne presude. Pravda je univerzalna vrijednost koja mora biti dostupna svakom čovjeku u ovom društvu, bez obzira na njegov politički ili društveni status“, zaključuje Borenović.

(BN) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

CUJ TUZILAC

29.08.2020 12:07

LUDOST. CUJ TUZILAC. KOD NAS. MA DAJTE SUZE MI UDARISE. IDIOT SMO MI ENITET STA CE NAMA TUZIOC.

ODGOVORITE
Name

Boris

29.08.2020 12:08

Svaka od ovih riječi je zlata vrijedna. Problem je što to znaju i ptice na grani da je kompletan državni sistem korumpiran. Volio bih pročitati sprovedeno rješavanje problema, a ne samo ukazivanje na problem

ODGOVORITE
Name

Petar Doboj

29.08.2020 12:30

Birenoviću dok je sadašnja garnitura na vlasti promjena nema. Ako slučajno na vlast dođe Vukanović kao ministar pravde možda nešto bude. Ovo je zarobljena država. Sudije, tužioci i političari imaju plate po 5.000 KM. Plus dodaci, kola, tekefoni itd Ovo važi i za opoziciju. I njima je dobro kada zasjednu u fotelju. A narod je prestrašen, ucijenjen i ponižen. Dugo ovde neće biti promjena. Mladi će otići kao školovani i traženi kadar. Političari žive od kredita. Penzioneri od crkavice. Očito mi imamo genetski podanički mentalitet.

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2020 13:06

E moj Petre, ne vidis dalje od nosa. Nisi svjestan da muslimani preko americke i britanske ambasade i opozicije hoce srbima da stave omcu oko vrata i da budu gradani drugog reda. Ili si mozda musliman a ovde se ptedstavljas kao Petar sto mnogi slicno rade. Odrasti djecace mali.

Name

Sia Re Re

29.08.2020 14:16

Upravo tako. Ovdje se muslimani predstavljaju kao srbi i naravno da podrzavaju one sa kojima mogu da manipulisu

Name

Re Re

29.08.2020 14:27

Samo ti liži dupe Dodiku. Vidi se da si Dodikov bot. Ja sam iznio stav da ni pozicija ni opozicija ne rade za dobro Srpske. Svi gledaju samo svoje fotelje. Kakve veze ima moj stav sa stranim ambasadama? Zar ne vidiš da je pravosuđe zarobljeno. Nije moguće da nema korupcije. Šta je sa šator bolnicom? Šta je sa propalim bankama? Ša je sa Davidom? Itd.

Name

Re re

29.08.2020 19:36

Jesi to od burleta nacuo? Pa i ti mu poverovao. Koja si ti budala.

Name

Veteran Ba

29.08.2020 14:17

Borenoviću, ko je stavio ispred tvoje stranke potpis na papir da se Krajisniku dodijeli 15 miliona. Kasnije si se povukao, ali potpis je bio ??

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2020 19:37

Ko je pokrenio i slagao oko toga dogovora. De,botino odgovori.

Name

Neka te

29.08.2020 14:43

Vise Borenovicu. Ti znas sve.

ODGOVORITE
Name

Mafija

29.08.2020 14:43

Sve je to Borene organizovana mafija.

ODGOVORITE
Name

Драган

29.08.2020 14:45

Увезани су као Козаностра.Владајућа гарнитура и правосудни шефови.

ODGOVORITE