Најбољи пријатељ свих српских предсједника

Био је жестоки противник Војислава Коштунице, да би му постао подједнако близак чим је овај постао предсдник СР Југославије, није излазио из кабинета Бориса Тадића и, када је изгубио власт, потпуно га заборавио, вређао је Томислава Николића и Александра Вучића док су били у опозицији, а после им подилазио као да никад ништа ружно није рекао. Лако ће се одрећи сваког политичара у Србији и још ће бити тај који ће губитника - ма колико раније с њим био добар - додатно гурнути под воду да брже потоне...

Република Српска 26.08.2020 | 14:10
Најбољи пријатељ свих српских предсједника

Овако бивши премијер Републике Српске и бивши члан Предсјендиштва БиХ Младен Иванић сажима за "Време" политичку биографију Милорада Додика.

Једна од ретких константи на српској политичкој сцени у последње скоро три деценије – колико год то звучало апсурдно – не потиче из Србије. Наравно, реч је о Милораду Додику, најбољем "пријатељу" свих српских председника, од Слободана Милошевића до Александра Вучића, и верном савезнику сваке овдашње власти.

Ретка је, заиста, на овим просторима таква уметност политичког преживљавања. Вешто маневришући између свих Сцили и Харибди овог веома бурног периода, Додик је успевао не само да се одржи на површини, већ и да перманентно држи Београд у некој врсти амнезије. Интензитет његове подршке актуелним властодршцима у Београду увек је био сразмеран овдашњим потребама политичких вођа да забораве шта је најмоћнији човек Републике Српске говорио колико јуче.

Додик се очигледно врло добро сналази у овој улози још од 1997. године. При чему овде ретко ко памти да је Милошевић један од најзаслужнијих за Додиков политички узлет. Наиме, на ондашњим изборима Биљана Плавшић и коалиција "Слога", који су осим њеног, новоформираног СНС-а, чинили и социјалисти и Додиков Савез независних социјалдемократа, дошли су у позицију да могу да формирају владу.

Након што је Младен Иванић, тада нестраначка личност, одбио понуду, представници коалиције су отишли на састанак код Милошевића у Београд. Један од учесника тог састанка тврдио је како су сви били изненађени када им је Милошевић сугерисао да мандат повере "младом и енергичном Додику".

ДАШАК СВЕЖЕГ ВЕТРА

Пошто је то било време када се Слобини "савети" не одбијају, Додик је 18. јануара 1998. године постао ентитетски премијер. Тада се говорило да му је "у једно једро дувао Милошевић, а у друго Медлин Олбрајт, која га је одмиља прозвала ‘дашком свежег ветра на Балкану’". Први мандат му је трајао до 12. јануара 2001, али је млађани премијер из Лакташа брзо савладао балканска политичка правила.

Само нешто више од две године касније, 28. септембра 2000. године, у отвореном писму Милошевићу Додик поручује свом дојучерашњем патрону:

"Време је да одеш, Слободане. Никад ниједан српски цар, књаз, краљ или председник, од доласка Срба на Балкан, није свом народу нанео толико јада, пустио толико крви, оградио га од целог света, као што си ти учинио", наводи се у писму уз назнаку да Срби у Хрватској "више не знају гдје је Београд, они из Книна не знају шта их је снашло, док је косовским Србима остала само вера и нада".

Ипак, у складу са новом климом, рекао је у интревјуу "Политици", 6. марта 2016. и следеће:

"Са ове временске дистанце морам веома јасно да кажем да је, са историјске стране гледано, када бих елиминисао сва неслагања које смо имали, улога Слободана Милошевића и Србије са становишта Срба у Републици Српској била веома позитивна".

Скенирајући Додикову политичку биографију, сличне или исте сторије могле би се исписати и о његовим односима са Ђинђићем, Коштуницом, Тадићем и – можда једног дана – са Вучићем.

Младен Иванић, бивши српски члан Председништва БиХ и председник Владе Републике Српске од 2001. до 2003, сматра да када је у питању однос са политичарима, Додик није ничији искрени пријатељ.

"Био је најближи сарадник и човек од поверења Слободана Милошевића током и непосредно након рата, када је имао личне политичке и економске интересе од тога. А када је његов интерес био сарадња са Западом, окренуо му је леђа и окупљао у Лакташима вође опозиције у Србији и директно га рушио.

Био је жестоки противник Коштунице и овај њега, али му је постао близак чим је Коштуница постао председник.

Није излазио из Тадићевог кабинета, да би, чим је овај изгубио изборе, прекинуо било какву комуникацију. Вређао је Николића и Вучића, а чим су победили – почео је да им подилази као да никад ништа ружно није рекао. За Додика све је дозвољено, па и испрљати образ ако то значи остати на власти. Уколико политички опстане, лако ће се одрећи било кога из Србије, још ће бити тај који ће губитника, ма колико раније с њим био добар, додатно гурнути под воду да брже потоне", каже за "Време" Иванић.

Борис Тадић, бивши председник Србије, ипак мало другачије види своје релације са Милорадом Додиком, пре свега у поређењу са актуелним односом Вучић – Додик.

"Никада нисам инструментализовао Републику Српску, а тиме и Додика као њеног председника, зарад оснаживања преговарачке платформе о Косову. То Вучић ради на прикривен или отворен начин, упркос томе што зна какве су међународне импликације и ризици по националне интересе таквог поступка. Друга битна разлика је у томе да су наше две странке СНСД и Демократска странка у то време биле чланице Социјалистичке интернационале и припадале породици европских социјалиста, па је и наша међусобна подршка била утемељена у унутрашњем устројству тих организација.

То је у основи значило да где год је била потребна моја подршка сестринским странкама у Европи, тамо сам ишао, без обзира да ли се ради о Грчкој, Немачкој, Шведској, Молдавији или Босни и Херцеговини", објашњава за "Време" Тадић.

Додик, наравно, има своје објашњење. У једном интервјуу, након што се поново вратио на власт, Додик је на питање каква је сарадња са Србијом, у време кад је Борис Тадић био председник, а Војислав Коштуница премијер, одговорио:

"Сарадња са Србијом је добра, одлична је! Рехабилитована је под вођством Војислава Коштунице, а настављена нарочито са председником Борисом Тадићем. Моја је дужност као председника Владе РС да имам добре контакте са државницима у Србији. Имам веома добре односе са Тадићем.

Са Коштуницом због неких неразумевања у протеклом периоду и није било посебних контаката. Ја говорим као председник владе и немам никакву врсту емоција. За мене је важно да људи који су на важним функцијама у Србији опажају РС. И ја ћу их само ценити по томе да ли то раде довољно добро и јасно или не."

Судећи према блискости са Александром Вучићем, актуелна власт више него добро "опажа" Милета Додика. Али, није увек било тако.

ПОБАЧАЈИ И ИДИОТ

Они са бољим памћењем сетиће се да се Додик директно укључивао и у предизборне кампање, отворено се стављајући на страну Бориса Тадића и Демократске странке. Те 2007, у јеку кампање, писмом је поручио Тадићу:

"Током свог првог мандата учинили сте много на афирмацији Републике Српске на међународном плану и на унапређењу политичких, економских, културних и других односа између Београда и Бањалуке."

А када је била извесна Тадићева победа, био је још оштрији:

"Избори су показали да су они маргиналне политичке фигуре. Побачаји! Побачаји на изборима. Кандидују се на изборима, а моје скромно знање о политици каже да би једва прошли на изборима у месним заједницама."

Тако је говорио Милорад Додик о премијеру Србије Александру Вучићу и председнику Србије Томиславу Николићу, пружајући у изборној ноћи подршку Борису Тадићу. Ни друга страна није била нежнија.

Почетком 2008. године, тадашњи први човек Српске радикалне странке Томислав Николић је оптужио Бориса Тадића да је, у замену за подршку, "готово поклонио Милораду Додику вилу у улици Васка Попе 16 на Дедињу". "Додик је 1992. године био један од најбољих сарадника Слободана Милошевића. Као човек се обогатио на туђој невољи. Он је упао у политику и сада га одређене снаге у Београду форсирају. Он је идиот када каже да неће са мном сарађивати ако постанем председник Србије којег је легитимно изабрао народ Србије", казао је Николић те 2008. године.

Како се, онда, десило да "побачаји" и "идиот" постану тако блиски? Одговор је, наравно, у заједничким интересима. Питање је само ко је коме потребнији – Додик Вучићу или обрнуто?

"Познати европски новинар ми је ономад казао да му је Вучић рекао да није тајна да нема добре односе са Додиком", каже за "Време" Александар Трифуновић, главни и одговорни уредник бањалучког магазина "Бука".

"Имам осјећај да се у тим састанцима са представницима међународне заједнице и даље тако реферира. Са друге стране, Вучић Додику више треба, пре свега за додворавање деснијем бирачком телу, јер Додикове политичке поруке тренутно су више или једнако десно него што су то биле политичке поруке које је Вучић слао ономад као функционер Радикалне странке. Међутим, Додик и без Вучића готово потпуно контролише политички живот у Српској. Иако предсједника Србије протоколарно зове на завршне предизборне скупове, он му не треба за изборни резултат", закључује Трифуновић.

Борис Тадић сматра да су стратешки интереси дефинисани Дејтонским споразумом и правним документима Србије и Републике Српске и да је несумњиво да Додик и Вучић, ослањајући се на законске обавезе и права који из тога проистичу, проширују међусобну подршку на простор личних интереса у Српској и Србији. Било би трагично, упозорава Тадић, уколико би се на крају испоставило да нису у питању само лични политички, већ и неки други интереси.

"Актуелни однос Вучића и Додика видим пре свега у светлу интереса српског народа у целини. Сигурно је да постоје и политички бенефити, вјероватно више за Додика, јер већина грађана Републике Српске доживљава Србију као заштитника, па онда Додик честим виђењима са Вучићем себи диже цену у РС и народ му даје већу тежину него што је он реално има", мишљење је Младена Иванића.

ПРЕЛОМАН ТРЕНУТАК

Оно што се намеће из ретроспективе политичке биографије Милорада Додика је питање до кад ће се подударати његови путеви са Вучићевим. Односно, да ли постоји евентуална тачка мимоилажења, а да то није одлазак садашњег председника Србије са власти. Из садашње перспективе, чини се да овај двојац хомогено плива кроз сва искушења и да њиховој политичкој љубави нема краја све док су обојица на власти.

Трифуновић сматра, ипак, да решење косовског питања може бити преломан тренутак у политичком савезништву Додика и Вучића:

"Дефинитивно се поставља питање каква ће бити цена коју ће због Вучићеве одлуке политички платити Срби који живе у Босни и Херцеговини. Вучић се понаша са те стране доследно као и све српске вође до сада. Срби из Босне су граничари, међаши политичких интереса Србије вековима уназад, они који због талова Србије увек извуку дебљи крај. Подсећам да је Србија пресуду Међународног суда правде у тужби БиХ против Србије, у којој је Република Српска проглашена одговорном за геноцид у Сребреници, третирала као своју победу јер је том пресудом ослобођена одговорности за рат у БиХ.

Мислим да и тај прекид савезништва одговара и једном и другом, јер Додику неће ићи у прилог да има добре односе са неким ко је признао Косово, а тај тренутак је све ближи", објашњава Трифуновић.

Како год било, "најбољег пријатеља свих председника Србије" гледаћемо и даље како терцира Вучићу. Бар док Србија не изабере неког другог. Кад ће се то десити? Посматрајмо пажљиво Милета Додика. Он до сада није грешио у прогнозама.

(Време)

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

РС

26.08.2020 13:07

НИЈЕ ДО ЊЕГА, ДО ЊИХ ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

26.08.2020 13:14

Тако је! Они мисле да је сликати се са енглеском краљицом, Меркеловом, исто као и са "крајишким волом", е* па није исто.

Name

ГЕНИЈЕ ЛАЗИ

26.08.2020 13:47

БАС ГЕНИЈЕ.

Name

Истина

26.08.2020 14:00

Сви су они бивши само је Миле још ту . Па до кога је .

Name

Пире истина

26.08.2020 14:43

Сви су убњеђени сем њега да је и он послије избора бивши , то је сад сигурно само он тог још није свјестан јер око себе има највећи шљам који му причају неистине ....

Name

Питам се

26.08.2020 14:50

Како најомраженији лик у Републици Српској успијева толико дугу да опстаје па чак и учвршћује своју позицују.Зашто га се плаше полицајци,тужиоци,професори,сенатори,академици,пензионери,борци,пољопривредници,жељезничари,ловци и рибари,шумари,лекари и апотекари

Name

Ре

26.08.2020 15:10

Зато што су кукавице и продане душе.

Name

Цици

26.08.2020 15:31

Зато сто га дрзи запад

Name

Да да

26.08.2020 15:36

Неко је задузен да смањи број становника у РС

Name

Борац

26.08.2020 18:58

Заиста само луд мозе за овог увлакаца гласати. Зато њему папци ваљају,исти су.

Name

Море

26.08.2020 19:26

Гдје је слика Милета са НОСАЦА АВИОНА,први Србин који је кроцио ногом на палубу уса бродова...

Name

Јоја

27.08.2020 05:21

Светски цовек, способанспособан, зато је Република Српска јос опстала . Да су ови назови политицари владали срби би били градјани трецег реда у БиХ ако бух уопсте и било

Name

Да

27.08.2020 14:48

Лаки на ситне паре па му халале

Name

Српски геј

26.08.2020 13:08

Српско јединство је неопходно, а то подразумјева и пријатељски однос са свим предсједницима Србије.Ста би требало да се свадјају или да прекидају сарадњу Републике Српске и Србије!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мима

26.08.2020 13:14

Па ваљда је то свима јасно који је то улизица

Name

Ре

26.08.2020 13:18

Нарочито ако је зачињено гомилом новца градјана Републике Српске. То је разлог задто они имају а теби шупаљ нос до очију.

Name

Скептик

26.08.2020 14:04

Слушам Бурлу на конфренцији за штампу, пита га новинар да ли и даље инсистира на својом захтјеву да се СТАТУС КОСОВА ВЕЖЕ ЗА СТСТУС РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ тј ДА АКО КОСОВО ИМА ПРАВО ДА СЕ ОДЦИЈЕПИ ДА ТО ПРАВО ОНДА ИМА И РЕПУБЛИКА СРПСКА? Бурле рече ЈА ТО НИКАДА НИСАМ ТАКО РЕКАО (???!!!) Какав патолошки лажов. Поновио је он то раније сто пута али му је неко сигурно рекао: будало, шта то причаш, Косово никада неће бити независно а то значи да неће ни Република Српска и обрнуто, да ако Република Српска се одцјепи онда има право и Косово, а то ни један Србин не жели. Додик ми се понекад чини и помало приглуп и ограниченог интелекта. А има и шифру...

Name

Ре српски геј

26.08.2020 14:55

Тачно,треба српско јединство али то подразумјева и поштивање и опзиције а називати их политичким побачајем,да би им сада лизао гузицу.Ово што Леми ради,нема везе са српским јединством,осим личних интереса.

Name

Боки

26.08.2020 13:11

Дашак свјежег лоповлука. Ха ха хах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац..!!

26.08.2020 13:12

Чисти преварант! Па погледајте само ,чињеницу, данфондом обновом кућа врши и обнову у његовом селу онима који су уз њега и ако нису ни повратници ,а ни расељена лица....човјек ради шта му је воља,докле ће...док му не поредано све издаје и промашаје ,ставимо на папир и упознамо свеколики народ.....јер сви значајнији објекти и предузећа су његови или чланова породице.....погледајте око себе,све што не ради ,њега ,, нема ту"....знају то он који раде колика је ,,Пинка"....

ОДГОВОРИТЕ
Name

прави баја

26.08.2020 13:53

Зар је могуце да је испратио толике пресједнике Србије а он и даље у РС ведри и облаци.

Name

ре

27.08.2020 12:42

хттпс://www.yоутубе.бе/ ДИуyхВУу0ЕY

Name

СЕРДЗО

26.08.2020 13:12

Дупеувлака као да се бави најстарјим занатом на свјету ЗАЛОСНО Колико се цовјек мозе спустити ниско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осман

26.08.2020 13:14

Драга моја брацо Срби из БиХ,сто вам прије додје из задњице у главу бице вам боље И лаксе. Додиг нити воли вас нити Србију него само себе! И јос несто : РС це зивјети толико дуго колико буде у БиХ, и васи дједови нису никад зивјели у Србији а нецете ни ви! Поздрав од брата И комсије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса 54

26.08.2020 14:07

Мислим Османе да си у праву. Два диктатора, цекамо јос Милу Дј.

Name

Осман

26.08.2020 16:26

Спуштавах се ја на ваше уже...

Name

Жељко

26.08.2020 13:17

Милошевић је био у праву када је изабрао Милорада а не тебе. То показују избори а доказаће и вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик Так

26.08.2020 13:17

И ста сада реци на то све!? Или је народ глуп или је Дудук стварно способан да влада ситуацијом. Казе се од вајкада "какав народ такав водја"! Сви његови примитивни манири и дрско понашање код многи пролази са одусевљењем Са оваквим моралним народом Дудик има да владо јос дуго дуго година. Примецујете како он АВ растура тј. Утице на њега. Не раде Дудук и Григорије то случајно!? Један од њих ускоро би се могао кандидовати за председника Србије. Мудар је Леми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА????

26.08.2020 13:21

Цовјек зна знање,постује избор градјана србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

АКТИВИСТА

26.08.2020 13:22

Џон образ, дезертер, ронхиловац, лицемјер, лажов и преварант, човјек без морала и вјере, безбожник и невјерник, до рата атеиста. Зашто и чему се чудити када се прича о њему. МИ смо луди и криви, а он све богатији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доњи рибник

26.08.2020 13:22

Интерес и само интерес, човјек је такав. Народ је никакав, све је до нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

26.08.2020 13:28

Власник виле у Београду и власник неколико фирми по Београду и региону, дошао да се жали на тежак положај Срба у БиХ. Срамота "крајишки воле", одлази....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оператива

26.08.2020 13:44

Типицан профил ЦИА инсајдера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

26.08.2020 13:45

Рудоња класична дводихалица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дц

26.08.2020 14:26

Лицемјер, комуњара, лопов, лазов... није до њега, до нас је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миловић

26.08.2020 14:36

Оргинал Тито је овај лакташки кркан.Само Тито није оволико крао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

26.08.2020 14:39

Дасак свјезих милиона сиротињских.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драженко Петровић

26.08.2020 14:42

Док је год ови фукара што су задовољни пензијом од 200км,инвалиднином од 200км и платом од 600км он ће владати и треба вам и хљеб отети,отео је и опет ћуте и гласају,нема се висе шта рећи за ретардирани народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелица

26.08.2020 14:43

Пратите само снимке Додика како са неботним се додирује једном руком а за битне које зели искористити двјема рукама. Његов стисак са 1 руком је здраво а са двије мој си. Б. Дзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Желимир Топић

26.08.2020 14:44

Иако је скоро било, народ је већ заборавио шта је његов кум Радишић изјавио о њему какав је. Но, то се не памти, битно је показати три прста и рећи да си патриота и да браниш Српску од тамо неких Бакира. То пије воде овде. Иако се зна гдје и с ким је био 90- тих. Али...каква свиња - таква маст...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Рећи

26.08.2020 14:44

Народ који прокоцка Краљевину нема никаву будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светозар

26.08.2020 14:44

Такви су криминалци,њима све ваља док те могу чорупати а после те гурне у смеће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован Шиповац

26.08.2020 14:45

Пљувао је на крсну славу,пљувао на тробојку,пљувао на Боже правде,пљувао на ВРС...Мало ли је на народе? Непочинства његова не могу се набројати.Све за власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

26.08.2020 14:45

Док има оваца,несмје фалит вуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

26.08.2020 14:48

Додик са свима а ви са Ненадом Поповићем и његових 1,2%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

26.08.2020 14:51

Он и Вучић ће да владају колико и докле хоће јер имају најбољег и најбогатијег савјетника за та питања а то је Мило Ђукановић.Избори,народна воља и остало су глупости и фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

26.08.2020 14:56

Лактасенко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

26.08.2020 14:59

Немате ви појма о политици. Нема ту ништа лично. Онај кога изаберу грађани Србије тај је адреса за сарадњу са братском Србијом. Шта је ту весели папци нејасно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

26.08.2020 18:48

Јел ти стварно мислиш да су њега изабрали грађани Србије. Другога су Нато тенкови поставили на то место јер је подобан.Једно говори друго ради и подржава.То ко не примети сам је крив.

Name

Ре Предраг

26.08.2020 21:42

Нејасно је како неко мозе бити толико ограницен, као сто си ти...

Name

Јој

26.08.2020 15:02

Не "свијези дасак вјетра са Балкана", него велики смрад са Балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срле

26.08.2020 15:07

Зато је РС сад приватна дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

милутн рогатца

26.08.2020 15:14

па то само говори да ниједан српски прецедник није био цовек од принципа и да са њима мозе како хоцес зависи од ситуацие и пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

То су типицно..

26.08.2020 15:37

...курвањска посла. А сналази јадник сиротиња. Подрзите га мало и дајте коју марку у дзеп...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спрдња

26.08.2020 16:36

Добро су и просли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуху

26.08.2020 16:59

Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

26.08.2020 18:22

Зашто Г-дин Иванић није добар пријатељ и близак сарадник г-дина Вучића,као што је Г-дин Додик,без обзира на његову функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.08.2020 05:07

Зато сто није дупеувлакац и криминалац.

Name

Директ

26.08.2020 20:15

А уједно и највећи терет (и) за Србију, послије Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

26.08.2020 21:16

Тај би и са ђаволом у колу заиграо само ако има свог ниског интереса. Хохштаплер проклети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајро

27.08.2020 08:57

Један биједни националиста. Полтрон увлакац. Превртац издајник. у конацници криминалац само сто контродлисе све институције због тога зели са он има надзор над истим. Оно ни сјеверна кораја му није равна. Ко воли нека гласа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.08.2020 09:07

Додик је морални пигмеј и човјек без образа, поноса и емпатије према било коме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа...

27.08.2020 09:32

"Влим и ја вас.....!!!!

ОДГОВОРИТЕ