Najbolji prijatelj svih srpskih predsjednika

Bio je žestoki protivnik Vojislava Koštunice, da bi mu postao podjednako blizak čim je ovaj postao predsdnik SR Jugoslavije, nije izlazio iz kabineta Borisa Tadića i, kada je izgubio vlast, potpuno ga zaboravio, vređao je Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića dok su bili u opoziciji, a posle im podilazio kao da nikad ništa ružno nije rekao. Lako će se odreći svakog političara u Srbiji i još će biti taj koji će gubitnika - ma koliko ranije s njim bio dobar - dodatno gurnuti pod vodu da brže potone...

Republika Srpska 26.08.2020 | 14:10
Najbolji prijatelj svih srpskih predsjednika

Ovako bivši premijer Republike Srpske i bivši član Predsjendištva BiH Mladen Ivanić sažima za "Vreme" političku biografiju Milorada Dodika.

Jedna od retkih konstanti na srpskoj političkoj sceni u poslednje skoro tri decenije – koliko god to zvučalo apsurdno – ne potiče iz Srbije. Naravno, reč je o Miloradu Dodiku, najboljem "prijatelju" svih srpskih predsednika, od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića, i vernom savezniku svake ovdašnje vlasti.

Retka je, zaista, na ovim prostorima takva umetnost političkog preživljavanja. Vešto manevrišući između svih Scili i Haribdi ovog veoma burnog perioda, Dodik je uspevao ne samo da se održi na površini, već i da permanentno drži Beograd u nekoj vrsti amnezije. Intenzitet njegove podrške aktuelnim vlastodršcima u Beogradu uvek je bio srazmeran ovdašnjim potrebama političkih vođa da zaborave šta je najmoćniji čovek Republike Srpske govorio koliko juče.

Dodik se očigledno vrlo dobro snalazi u ovoj ulozi još od 1997. godine. Pri čemu ovde retko ko pamti da je Milošević jedan od najzaslužnijih za Dodikov politički uzlet. Naime, na ondašnjim izborima Biljana Plavšić i koalicija "Sloga", koji su osim njenog, novoformiranog SNS-a, činili i socijalisti i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata, došli su u poziciju da mogu da formiraju vladu.

Nakon što je Mladen Ivanić, tada nestranačka ličnost, odbio ponudu, predstavnici koalicije su otišli na sastanak kod Miloševića u Beograd. Jedan od učesnika tog sastanka tvrdio je kako su svi bili iznenađeni kada im je Milošević sugerisao da mandat povere "mladom i energičnom Dodiku".

DAŠAK SVEŽEG VETRA

Pošto je to bilo vreme kada se Slobini "saveti" ne odbijaju, Dodik je 18. januara 1998. godine postao entitetski premijer. Tada se govorilo da mu je "u jedno jedro duvao Milošević, a u drugo Medlin Olbrajt, koja ga je odmilja prozvala ‘daškom svežeg vetra na Balkanu’". Prvi mandat mu je trajao do 12. januara 2001, ali je mlađani premijer iz Laktaša brzo savladao balkanska politička pravila.

Samo nešto više od dve godine kasnije, 28. septembra 2000. godine, u otvorenom pismu Miloševiću Dodik poručuje svom dojučerašnjem patronu:

"Vreme je da odeš, Slobodane. Nikad nijedan srpski car, knjaz, kralj ili predsednik, od dolaska Srba na Balkan, nije svom narodu naneo toliko jada, pustio toliko krvi, ogradio ga od celog sveta, kao što si ti učinio", navodi se u pismu uz naznaku da Srbi u Hrvatskoj "više ne znaju gdje je Beograd, oni iz Knina ne znaju šta ih je snašlo, dok je kosovskim Srbima ostala samo vera i nada".

Ipak, u skladu sa novom klimom, rekao je u intrevjuu "Politici", 6. marta 2016. i sledeće:

"Sa ove vremenske distance moram veoma jasno da kažem da je, sa istorijske strane gledano, kada bih eliminisao sva neslaganja koje smo imali, uloga Slobodana Miloševića i Srbije sa stanovišta Srba u Republici Srpskoj bila veoma pozitivna".

Skenirajući Dodikovu političku biografiju, slične ili iste storije mogle bi se ispisati i o njegovim odnosima sa Đinđićem, Koštunicom, Tadićem i – možda jednog dana – sa Vučićem.

Mladen Ivanić, bivši srpski član Predsedništva BiH i predsednik Vlade Republike Srpske od 2001. do 2003, smatra da kada je u pitanju odnos sa političarima, Dodik nije ničiji iskreni prijatelj.

"Bio je najbliži saradnik i čovek od poverenja Slobodana Miloševića tokom i neposredno nakon rata, kada je imao lične političke i ekonomske interese od toga. A kada je njegov interes bio saradnja sa Zapadom, okrenuo mu je leđa i okupljao u Laktašima vođe opozicije u Srbiji i direktno ga rušio.

Bio je žestoki protivnik Koštunice i ovaj njega, ali mu je postao blizak čim je Koštunica postao predsednik.

Nije izlazio iz Tadićevog kabineta, da bi, čim je ovaj izgubio izbore, prekinuo bilo kakvu komunikaciju. Vređao je Nikolića i Vučića, a čim su pobedili – počeo je da im podilazi kao da nikad ništa ružno nije rekao. Za Dodika sve je dozvoljeno, pa i isprljati obraz ako to znači ostati na vlasti. Ukoliko politički opstane, lako će se odreći bilo koga iz Srbije, još će biti taj koji će gubitnika, ma koliko ranije s njim bio dobar, dodatno gurnuti pod vodu da brže potone", kaže za "Vreme" Ivanić.

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, ipak malo drugačije vidi svoje relacije sa Miloradom Dodikom, pre svega u poređenju sa aktuelnim odnosom Vučić – Dodik.

"Nikada nisam instrumentalizovao Republiku Srpsku, a time i Dodika kao njenog predsednika, zarad osnaživanja pregovaračke platforme o Kosovu. To Vučić radi na prikriven ili otvoren način, uprkos tome što zna kakve su međunarodne implikacije i rizici po nacionalne interese takvog postupka. Druga bitna razlika je u tome da su naše dve stranke SNSD i Demokratska stranka u to vreme bile članice Socijalističke internacionale i pripadale porodici evropskih socijalista, pa je i naša međusobna podrška bila utemeljena u unutrašnjem ustrojstvu tih organizacija.

To je u osnovi značilo da gde god je bila potrebna moja podrška sestrinskim strankama u Evropi, tamo sam išao, bez obzira da li se radi o Grčkoj, Nemačkoj, Švedskoj, Moldaviji ili Bosni i Hercegovini", objašnjava za "Vreme" Tadić.

Dodik, naravno, ima svoje objašnjenje. U jednom intervjuu, nakon što se ponovo vratio na vlast, Dodik je na pitanje kakva je saradnja sa Srbijom, u vreme kad je Boris Tadić bio predsednik, a Vojislav Koštunica premijer, odgovorio:

"Saradnja sa Srbijom je dobra, odlična je! Rehabilitovana je pod vođstvom Vojislava Koštunice, a nastavljena naročito sa predsednikom Borisom Tadićem. Moja je dužnost kao predsednika Vlade RS da imam dobre kontakte sa državnicima u Srbiji. Imam veoma dobre odnose sa Tadićem.

Sa Koštunicom zbog nekih nerazumevanja u proteklom periodu i nije bilo posebnih kontakata. Ja govorim kao predsednik vlade i nemam nikakvu vrstu emocija. Za mene je važno da ljudi koji su na važnim funkcijama u Srbiji opažaju RS. I ja ću ih samo ceniti po tome da li to rade dovoljno dobro i jasno ili ne."

Sudeći prema bliskosti sa Aleksandrom Vučićem, aktuelna vlast više nego dobro "opaža" Mileta Dodika. Ali, nije uvek bilo tako.

POBAČAJI I IDIOT

Oni sa boljim pamćenjem setiće se da se Dodik direktno uključivao i u predizborne kampanje, otvoreno se stavljajući na stranu Borisa Tadića i Demokratske stranke. Te 2007, u jeku kampanje, pismom je poručio Tadiću:

"Tokom svog prvog mandata učinili ste mnogo na afirmaciji Republike Srpske na međunarodnom planu i na unapređenju političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih odnosa između Beograda i Banjaluke."

A kada je bila izvesna Tadićeva pobeda, bio je još oštriji:

"Izbori su pokazali da su oni marginalne političke figure. Pobačaji! Pobačaji na izborima. Kandiduju se na izborima, a moje skromno znanje o politici kaže da bi jedva prošli na izborima u mesnim zajednicama."

Tako je govorio Milorad Dodik o premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, pružajući u izbornoj noći podršku Borisu Tadiću. Ni druga strana nije bila nežnija.

Početkom 2008. godine, tadašnji prvi čovek Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je optužio Borisa Tadića da je, u zamenu za podršku, "gotovo poklonio Miloradu Dodiku vilu u ulici Vaska Pope 16 na Dedinju". "Dodik je 1992. godine bio jedan od najboljih saradnika Slobodana Miloševića. Kao čovek se obogatio na tuđoj nevolji. On je upao u politiku i sada ga određene snage u Beogradu forsiraju. On je idiot kada kaže da neće sa mnom sarađivati ako postanem predsednik Srbije kojeg je legitimno izabrao narod Srbije", kazao je Nikolić te 2008. godine.

Kako se, onda, desilo da "pobačaji" i "idiot" postanu tako bliski? Odgovor je, naravno, u zajedničkim interesima. Pitanje je samo ko je kome potrebniji – Dodik Vučiću ili obrnuto?

"Poznati evropski novinar mi je onomad kazao da mu je Vučić rekao da nije tajna da nema dobre odnose sa Dodikom", kaže za "Vreme" Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik banjalučkog magazina "Buka".

"Imam osjećaj da se u tim sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice i dalje tako referira. Sa druge strane, Vučić Dodiku više treba, pre svega za dodvoravanje desnijem biračkom telu, jer Dodikove političke poruke trenutno su više ili jednako desno nego što su to bile političke poruke koje je Vučić slao onomad kao funkcioner Radikalne stranke. Međutim, Dodik i bez Vučića gotovo potpuno kontroliše politički život u Srpskoj. Iako predsjednika Srbije protokolarno zove na završne predizborne skupove, on mu ne treba za izborni rezultat", zaključuje Trifunović.

Boris Tadić smatra da su strateški interesi definisani Dejtonskim sporazumom i pravnim dokumentima Srbije i Republike Srpske i da je nesumnjivo da Dodik i Vučić, oslanjajući se na zakonske obaveze i prava koji iz toga proističu, proširuju međusobnu podršku na prostor ličnih interesa u Srpskoj i Srbiji. Bilo bi tragično, upozorava Tadić, ukoliko bi se na kraju ispostavilo da nisu u pitanju samo lični politički, već i neki drugi interesi.

"Aktuelni odnos Vučića i Dodika vidim pre svega u svetlu interesa srpskog naroda u celini. Sigurno je da postoje i politički benefiti, vjerovatno više za Dodika, jer većina građana Republike Srpske doživljava Srbiju kao zaštitnika, pa onda Dodik čestim viđenjima sa Vučićem sebi diže cenu u RS i narod mu daje veću težinu nego što je on realno ima", mišljenje je Mladena Ivanića.

PRELOMAN TRENUTAK

Ono što se nameće iz retrospektive političke biografije Milorada Dodika je pitanje do kad će se podudarati njegovi putevi sa Vučićevim. Odnosno, da li postoji eventualna tačka mimoilaženja, a da to nije odlazak sadašnjeg predsednika Srbije sa vlasti. Iz sadašnje perspektive, čini se da ovaj dvojac homogeno pliva kroz sva iskušenja i da njihovoj političkoj ljubavi nema kraja sve dok su obojica na vlasti.

Trifunović smatra, ipak, da rešenje kosovskog pitanja može biti preloman trenutak u političkom savezništvu Dodika i Vučića:

"Definitivno se postavlja pitanje kakva će biti cena koju će zbog Vučićeve odluke politički platiti Srbi koji žive u Bosni i Hercegovini. Vučić se ponaša sa te strane dosledno kao i sve srpske vođe do sada. Srbi iz Bosne su graničari, međaši političkih interesa Srbije vekovima unazad, oni koji zbog talova Srbije uvek izvuku deblji kraj. Podsećam da je Srbija presudu Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH protiv Srbije, u kojoj je Republika Srpska proglašena odgovornom za genocid u Srebrenici, tretirala kao svoju pobedu jer je tom presudom oslobođena odgovornosti za rat u BiH.

Mislim da i taj prekid savezništva odgovara i jednom i drugom, jer Dodiku neće ići u prilog da ima dobre odnose sa nekim ko je priznao Kosovo, a taj trenutak je sve bliži", objašnjava Trifunović.

Kako god bilo, "najboljeg prijatelja svih predsednika Srbije" gledaćemo i dalje kako tercira Vučiću. Bar dok Srbija ne izabere nekog drugog. Kad će se to desiti? Posmatrajmo pažljivo Mileta Dodika. On do sada nije grešio u prognozama.

(Vreme)

Komentari / 63

Ostavite komentar
Name

RS

26.08.2020 15:07

NIJE DO NJEGA, DO NJIH JE.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

26.08.2020 15:14

Tako je! Oni misle da je slikati se sa engleskom kraljicom, Merkelovom, isto kao i sa "krajiškim volom", e* pa nije isto.

Name

GENIJE LAZI

26.08.2020 15:47

BAS GENIJE.

Name

Istina

26.08.2020 16:00

Svi su oni bivši samo je Mile još tu . Pa do koga je .

Name

Pire istina

26.08.2020 16:43

Svi su ubnjeđeni sem njega da je i on poslije izbora bivši , to je sad sigurno samo on tog još nije svjestan jer oko sebe ima najveći šljam koji mu pričaju neistine ....

Name

Pitam se

26.08.2020 16:50

Kako najomraženiji lik u Republici Srpskoj uspijeva toliko dugu da opstaje pa čak i učvršćuje svoju pozicuju.Zašto ga se plaše policajci,tužioci,profesori,senatori,akademici,penzioneri,borci,poljoprivrednici,željezničari,lovci i ribari,šumari,lekari i apotekari

Name

Re

26.08.2020 17:10

Zato što su kukavice i prodane duše.

Name

Cici

26.08.2020 17:31

Zato sto ga drzi zapad

Name

Da da

26.08.2020 17:36

Neko je zaduzen da smanji broj stanovnika u RS

Name

Borac

26.08.2020 20:58

Zaista samo lud moze za ovog uvlakaca glasati. Zato njemu papci valjaju,isti su.

Name

More

26.08.2020 21:26

Gdje je slika Mileta sa NOSACA AVIONA,prvi Srbin koji je krocio nogom na palubu usa brodova...

Name

Joja

27.08.2020 07:21

Svetski covek, sposobansposoban, zato je Republika Srpska jos opstala . Da su ovi nazovi politicari vladali srbi bi bili gradjani treceg reda u BiH ako buh uopste i bilo

Name

Da

27.08.2020 16:48

Laki na sitne pare pa mu halale

Name

Srpski gej

26.08.2020 15:08

Srpsko jedinstvo je neophodno, a to podrazumjeva i prijateljski odnos sa svim predsjednicima Srbije.Sta bi trebalo da se svadjaju ili da prekidaju saradnju Republike Srpske i Srbije!?

ODGOVORITE
Name

Mima

26.08.2020 15:14

Pa valjda je to svima jasno koji je to ulizica

Name

Re

26.08.2020 15:18

Naročito ako je začinjeno gomilom novca gradjana Republike Srpske. To je razlog zadto oni imaju a tebi šupalj nos do očiju.

Name

Skeptik

26.08.2020 16:04

Slušam Burlu na konfrenciji za štampu, pita ga novinar da li i dalje insistira na svojom zahtjevu da se STATUS KOSOVA VEŽE ZA STSTUS REPUBLIKE SRPSKE tj DA AKO KOSOVO IMA PRAVO DA SE ODCIJEPI DA TO PRAVO ONDA IMA I REPUBLIKA SRPSKA? Burle reče JA TO NIKADA NISAM TAKO REKAO (???!!!) Kakav patološki lažov. Ponovio je on to ranije sto puta ali mu je neko sigurno rekao: budalo, šta to pričaš, Kosovo nikada neće biti nezavisno a to znači da neće ni Republika Srpska i obrnuto, da ako Republika Srpska se odcjepi onda ima pravo i Kosovo, a to ni jedan Srbin ne želi. Dodik mi se ponekad čini i pomalo priglup i ograničenog intelekta. A ima i šifru...

Name

Re srpski gej

26.08.2020 16:55

Tačno,treba srpsko jedinstvo ali to podrazumjeva i poštivanje i opzicije a nazivati ih političkim pobačajem,da bi im sada lizao guzicu.Ovo što Lemi radi,nema veze sa srpskim jedinstvom,osim ličnih interesa.

Name

Boki

26.08.2020 15:11

Dašak svježeg lopovluka. Ha ha hah.

ODGOVORITE
Name

Drekavac..!!

26.08.2020 15:12

Čisti prevarant! Pa pogledajte samo ,činjenicu, danfondom obnovom kuća vrši i obnovu u njegovom selu onima koji su uz njega i ako nisu ni povratnici ,a ni raseljena lica....čovjek radi šta mu je volja,dokle će...dok mu ne poredano sve izdaje i promašaje ,stavimo na papir i upoznamo svekoliki narod.....jer svi značajniji objekti i preduzeća su njegovi ili članova porodice.....pogledajte oko sebe,sve što ne radi ,njega ,, nema tu"....znaju to on koji rade kolika je ,,Pinka"....

ODGOVORITE
Name

pravi baja

26.08.2020 15:53

Zar je moguce da je ispratio tolike presjednike Srbije a on i dalje u RS vedri i oblaci.

Name

re

27.08.2020 14:42

https://www.youtube.be/ DIuyhVUu0EY

Name

SERDZO

26.08.2020 15:12

Dupeuvlaka kao da se bavi najstarjim zanatom na svjetu ZALOSNO Koliko se covjek moze spustiti nisko.

ODGOVORITE
Name

Osman

26.08.2020 15:14

Draga moja braco Srbi iz BiH,sto vam prije dodje iz zadnjice u glavu bice vam bolje I lakse. Dodig niti voli vas niti Srbiju nego samo sebe! I jos nesto : RS ce zivjeti toliko dugo koliko bude u BiH, i vasi djedovi nisu nikad zivjeli u Srbiji a necete ni vi! Pozdrav od brata I komsije

ODGOVORITE
Name

Sasa 54

26.08.2020 16:07

Mislim Osmane da si u pravu. Dva diktatora, cekamo jos Milu Dj.

Name

Осман

26.08.2020 18:26

Спуштавах се ја на ваше уже...

Name

Željko

26.08.2020 15:17

Milošević je bio u pravu kada je izabrao Milorada a ne tebe. To pokazuju izbori a dokazaće i vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Tik Tak

26.08.2020 15:17

I sta sada reci na to sve!? Ili je narod glup ili je Duduk stvarno sposoban da vlada situacijom. Kaze se od vajkada "kakav narod takav vodja"! Svi njegovi primitivni maniri i drsko ponašanje kod mnogi prolazi sa odusevljenjem Sa ovakvim moralnim narodom Dudik ima da vlado jos dugo dugo godina. Primecujete kako on AV rastura tj. Utice na njega. Ne rade Duduk i Grigorije to slučajno!? Jedan od njih uskoro bi se mogao kandidovati za predsednika Srbije. Mudar je Lemi.

ODGOVORITE
Name

PA????

26.08.2020 15:21

Covjek zna znanje,postuje izbor gradjana srbije

ODGOVORITE
Name

AKTIVISTA

26.08.2020 15:22

Džon obraz, dezerter, ronhilovac, licemjer, lažov i prevarant, čovjek bez morala i vjere, bezbožnik i nevjernik, do rata ateista. Zašto i čemu se čuditi kada se priča o njemu. MI smo ludi i krivi, a on sve bogatiji.

ODGOVORITE
Name

Donji ribnik

26.08.2020 15:22

Interes i samo interes, čovjek je takav. Narod je nikakav, sve je do nas.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

26.08.2020 15:28

Vlasnik vile u Beogradu i vlasnik nekoliko firmi po Beogradu i regionu, došao da se žali na težak položaj Srba u BiH. Sramota "krajiški vole", odlazi....

ODGOVORITE
Name

Operativa

26.08.2020 15:44

Tipican profil CIA insajdera.

ODGOVORITE
Name

dott

26.08.2020 15:45

Rudonja klasična dvodihalica.

ODGOVORITE
Name

Dc

26.08.2020 16:26

Licemjer, komunjara, lopov, lazov... nije do njega, do nas je...

ODGOVORITE
Name

milović

26.08.2020 16:36

Orginal Tito je ovaj laktaški krkan.Samo Tito nije ovoliko krao.

ODGOVORITE
Name

Cica

26.08.2020 16:39

Dasak svjezih miliona sirotinjskih.

ODGOVORITE
Name

Draženko Petrović

26.08.2020 16:42

Dok je god ovi fukara što su zadovoljni penzijom od 200km,invalidninom od 200km i platom od 600km on će vladati i treba vam i hljeb oteti,oteo je i opet ćute i glasaju,nema se vise šta reći za retardirani narod.

ODGOVORITE
Name

Jelica

26.08.2020 16:43

Pratite samo snimke Dodika kako sa nebotnim se dodiruje jednom rukom a za bitne koje zeli iskoristiti dvjema rukama. Njegov stisak sa 1 rukom je zdravo a sa dvije moj si. B. Dzo.

ODGOVORITE
Name

Želimir Topić

26.08.2020 16:44

Iako je skoro bilo, narod je već zaboravio šta je njegov kum Radišić izjavio o njemu kakav je. No, to se ne pamti, bitno je pokazati tri prsta i reći da si patriota i da braniš Srpsku od tamo nekih Bakira. To pije vode ovde. Iako se zna gdje i s kim je bio 90- tih. Ali...kakva svinja - takva mast...

ODGOVORITE
Name

Šta Reći

26.08.2020 16:44

Narod koji prokocka Kraljevinu nema nikavu budućnost.

ODGOVORITE
Name

Svetozar

26.08.2020 16:44

Takvi su kriminalci,njima sve valja dok te mogu čorupati a posle te gurne u smeće.

ODGOVORITE
Name

Milovan Šipovac

26.08.2020 16:45

Pljuvao je na krsnu slavu,pljuvao na trobojku,pljuvao na Bože pravde,pljuvao na VRS...Malo li je na narode? Nepočinstva njegova ne mogu se nabrojati.Sve za vlast.

ODGOVORITE
Name

Bane

26.08.2020 16:45

Dok ima ovaca,nesmje falit vune.

ODGOVORITE
Name

Boro

26.08.2020 16:48

Dodik sa svima a vi sa Nenadom Popovićem i njegovih 1,2%.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

26.08.2020 16:51

On i Vučić će da vladaju koliko i dokle hoće jer imaju najboljeg i najbogatijeg savjetnika za ta pitanja a to je Milo Đukanović.Izbori,narodna volja i ostalo su gluposti i farsa.

ODGOVORITE
Name

Haha

26.08.2020 16:56

Laktasenko🎤

ODGOVORITE
Name

Предраг

26.08.2020 16:59

Немате ви појма о политици. Нема ту ништа лично. Онај кога изаберу грађани Србије тај је адреса за сарадњу са братском Србијом. Шта је ту весели папци нејасно?

ODGOVORITE
Name

Рашо

26.08.2020 20:48

Јел ти стварно мислиш да су њега изабрали грађани Србије. Другога су Нато тенкови поставили на то место јер је подобан.Једно говори друго ради и подржава.То ко не примети сам је крив.

Name

Re Predrag

26.08.2020 23:42

Nejasno je kako neko moze biti toliko ogranicen, kao sto si ti...

Name

Joj

26.08.2020 17:02

Ne "svijezi dasak vjetra sa Balkana", nego veliki smrad sa Balkana.

ODGOVORITE
Name

Srle

26.08.2020 17:07

Zato je RS sad privatna drzava

ODGOVORITE
Name

milutn rogatca

26.08.2020 17:14

pa to samo govori da nijedan srpski precednik nije bio covek od principa i da sa njima moze kako hoces zavisi od situacie i para

ODGOVORITE
Name

To su tipicno..

26.08.2020 17:37

...kurvanjska posla. A snalazi jadnik sirotinja. Podrzite ga malo i dajte koju marku u dzep...

ODGOVORITE
Name

Sprdnja

26.08.2020 18:36

Dobro su i prosli!

ODGOVORITE
Name

Huhu

26.08.2020 18:59

Hahaha

ODGOVORITE
Name

неко

26.08.2020 20:22

Зашто Г-дин Иванић није добар пријатељ и близак сарадник г-дина Вучића,као што је Г-дин Додик,без обзира на његову функцију.

ODGOVORITE
Name

Re

27.08.2020 07:07

Zato sto nije dupeuvlakac i kriminalac.

Name

Direkt

26.08.2020 22:15

A ujedno i najveći teret (i) za Srbiju, poslije Kosova.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

26.08.2020 23:16

Taj bi i sa đavolom u kolu zaigrao samo ako ima svog niskog interesa. Hohštapler prokleti.

ODGOVORITE
Name

Hajro

27.08.2020 10:57

Jedan bijedni nacionalista. Poltron uvlakac. Prevrtac izdajnik. u konacnici kriminalac samo sto kontrodlise sve institucije zbog toga zeli sa on ima nadzor nad istim. Ono ni sjeverna koraja mu nije ravna. Ko voli neka glasa...

ODGOVORITE
Name

Boris

27.08.2020 11:07

Dodik je moralni pigmej i čovjek bez obraza, ponosa i empatije prema bilo kome

ODGOVORITE
Name

Aaaaa...

27.08.2020 11:32

"Vlim i ja vas.....!!!!

ODGOVORITE