"Американци ће поручити Вучићу..."

-- САД желе свеобухватни споразум Србије и Косова и то ће покушати да постигну на састанку 4. септембра.

Србија 25.08.2020 | 07:29
"Американци ће поручити Вучићу..."

То је за Глас Америке оценио професор на Лондонској школи економије (ЛСЕ) Џејмс Кер Линдзи, који је истакао да због тога очекује велики притисак на председника Србије Александра Вучића.

Кер Линдзи сматра да је поновни покушај САД да посредују у договору последица предизборне кампање у Америци, али да Србија треба да искористи амерички ангажман, јер европска понуда за Косово можда неће бити иста.

Он сматра да има неколико разлога за организовање састанка у Белој кући који су медјусобно повезани, а како је објаснио, Трамп жели да покаже јавности неки велики успех на медјународној сцени два и по месеца пред изборе, уз споразум Уједињених Арапских Емирата и Израела за који је Вашингтон преузео заслуге, што и јесте био дипломатски успех.

Рекао је да му се чини да би САД желеле велики политички договор а не разговоре о економији што жели Београд. Економски споразум би оставио америчке бираче равнодушним док би велики политички договор био порука да на Балкану постоји проблем и да је решен под лидерством САД, да је Америка постигла велики споразум који Европа није могла и да је то је нешто што је Траму потребно.

Он је рекао да може да се деси да Трамп прихвати и економски споразум јер је боље ишта него ништа, али да би Американци волели да се постигне свеобухватни споразум, нешто коначно.

"Американци ће поручити председнику Вучићу да је у најјачој позицији икада, да је сада идеалан тренутак да се постигне свеобухватни споразум са Косовом и да ће му бити захвални ако то уради. И зато мислим да ће бити велики притисак на њега. Он одлази да разговара о економији, али му можда кажу - хајде да потпишемо и тај велики споразум док си овде", рекао је Кер Линдзи.

По његовим речима Београд је у снажној позицији, али признање Косова је коначни циљ, и то је реалност и свако ко озбиљно гледа на то зна да нема алтернативе.

"И то је тешка порука. Србија је до сада, искрено речено, играла веома паметно дипломатски, успевала је да спречи пријем Косова у УН. Београд улази у ове преговоре са снажне позиције, али то не значи да може да преокрене ситуацију и постигне договор којим се Косову дозвољава аутономија", рекао је Кер Линдизи.

По његовом мишљењу порука и Европљана и Американаца је да је Србија успела да спречи Косово да буде међународно признато, и то је добро за њу, али проблем и даље постоји.

"Сада сте у најбољој могућој позицији да постигнете договор који је добар и за вас...То није популаран потез, али сада је прави тренутак. Алтернатива је да се то одложи за наредних пет година када сте близу чланства у ЕУ и тада ће Србија да бира да ли ће признати Косово или не. Боље је да се договор постигне сада, а да се наредних пет година концентришете на приступање ЕУ. Верујем да ће то бити порука Србији", рекао је британски професор.

(Бета) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Дадо

25.08.2020 05:50

Теско да це потписати признање Косова. Паре јесу битне, али цаст и постење нема цијену нити се купује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пара

25.08.2020 10:47

Буши гдје бургија неће..

Name

Ре Дадо

25.08.2020 13:45

Ста год, на крају це морати да потписе! Косово је изгубљено то зна и Вуциц.

Name

Српски геј

25.08.2020 14:35

Браво Дадо. Јос бих додао да и историја и културна бастина нема цијену. Народ без историје пун је комплекса, као сто видимо код неких насих комсија. Признањем Косова свега тога бисмо се одрекли.

Name

Јп

25.08.2020 05:57

Косово је Српско било и биће.На силу хоће косово да отму.Уз тебе је Српски народ Вучућу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.08.2020 05:58

Нико не спомиње да су на Косову и Метохији сви важнији ресурси и фирме дати Американцима на управљање или у власништво, и то Американцима из Демоктратске странке, Марлин Олбрајт, Бил Клинтон, Весли Кларк и др., тј Американцима који припадају дубокој држави која је бомбардовала Србе и у Србији и овде у републици Српској и против које се наводно бори и сам Доналд Трамп. Ако узмемео у обзир и чињеницу да преко 90% Срба у Америци је на прошлим америчким изборима свој глас дали управо Трампу, за очекивати је, ваљда, да се Трамп, два мјесеца пред изборе, неће замјерити Србима, (а Албанци свакако подржавају Бајдена и сви ће гласати за њега), тако да би по здравој логици Срби морали очекивати добре вјијести из Вашингтона 4. септембра. Ако и Трам буде инсистирао на независности Косова, онда смо барем сви начисто да Трамп и Бајден раде једну те исту ствар, да је прича о дубокој држави лажна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.08.2020 07:20

И у цему је фазон па свугде по свету страни инвеститори улазу паре тако је то у данасње време..

Name

ре

25.08.2020 10:29

Као и у Србији доласком ДОСа на власт. Књаз Милос,Сартид,итд и исад Бор,Мајданпек итд.све патриоте до патриоте....??

Name

Телетабиси

25.08.2020 13:10

Цале, данас си се потрудио.

Name

Митар

25.08.2020 06:18

Предсједник је мудар зна он да је некада потребно себи ампутирати део тела да би остатак организма презивео .Тезак је задатак насег Предсједника али он це на себе узети да уцини тај херојски цин да призна Косово и обезбеди градјанима Србије мир сигурност инвестиције 500-еура плате полицајцу мед сестри просветном раднику 800-еура врхунском др спецјалисти . Зивотни стандард за градјане достојан људском бицу . Нас Предсједник знаце ста да уради он је нас Српски Великан каквог нисмо одавно имали у насем народу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

реМитар

25.08.2020 06:55

имали сте Додика у старту сад гледате како да га се ријесите ал не мозе.Те плате не мозе обезбједити у Србији а Косово морате преболити није Васе.

Name

1995

25.08.2020 06:57

Свака Ти цаст на оваквом размисљању,све си исправно рекао и реално ??

Name

РЕ МИТАР

25.08.2020 07:06

Зивотми стандард, паре ... Па знас ли ти колико је веци ,,зивотни стандард,, криминалаца, убица, лопова и свих нецасних људи , него у пострног цасног цовјека. СВИ МОЗЕМО ПРОДАТИ ДУСУ ДЈАВОЛУ ДА БИ НАМ ЈЕДАН ПЕРИОД БИЛО БОЉЕ.

Name

Ре

25.08.2020 07:32

Ауу Митре црни сине а Милорад, зар Он није већи, бар је тежи..?

Name

Антискептик

25.08.2020 07:37

Друг мој, очигледно не разумијеш како ствари функционишу. Могли су срби дати дупли глас Трумпу али у питању је лобирање. На жалост Косовари имају пара а те паре требају за изборне кампање, тако да не мораш чекати датум, одлука је већ донешена

Name

Вуцицу само напред!

25.08.2020 06:59

Дефинисати Косово као Бих! Најприхватљије рјесење! А кавгадзију Додика који ниста не зна него да делује са позиције конфликта, свадје и примитивизма послати у историју! Ми смо наслоњен једни на друге вецина република еx YУ! Када све то продаје борити се економски које јачи! А у буду носи нека нове генерације опет праве заједницу дрзаву и уредјују како њима одговара. Јер од 90- их година српског народа нема у многим република а у смислу да је конститутиван! Зивимо како морамо и мозе о. Вазно је да нема проклети ратова и да нам младост на свим странама висе не страда. Зато Вучићу само напред!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2020 09:45

Управо тако. Добро народа је највазније од свега!

Name

Дзоо

25.08.2020 09:48

Е друзе тај гилум нема висе да гледас Сиптари скузили ста ми радимо у БиХ блокирамо све сто је добро за дрзаву.

Name

Неце то нико потписати

25.08.2020 07:16

Никада,Косово је српска земља без које не би било ни Србије и нико не насједа на икакву осмисљену тактику САД и Европе, В. Британије итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

25.08.2020 07:30

Гледајући кроз историју увјек смо мање добили кад се одбије неко понудјено решење.

ОДГОВОРИТЕ