"Amerikanci će poručiti Vučiću..."

-- SAD žele sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova i to će pokušati da postignu na sastanku 4. septembra.

Srbija 25.08.2020 | 07:29
"Amerikanci će poručiti Vučiću..."

To je za Glas Amerike ocenio profesor na Londonskoj školi ekonomije (LSE) Džejms Ker Lindzi, koji je istakao da zbog toga očekuje veliki pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ker Lindzi smatra da je ponovni pokušaj SAD da posreduju u dogovoru posledica predizborne kampanje u Americi, ali da Srbija treba da iskoristi američki angažman, jer evropska ponuda za Kosovo možda neće biti ista.

On smatra da ima nekoliko razloga za organizovanje sastanka u Beloj kući koji su medjusobno povezani, a kako je objasnio, Tramp želi da pokaže javnosti neki veliki uspeh na medjunarodnoj sceni dva i po meseca pred izbore, uz sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela za koji je Vašington preuzeo zasluge, što i jeste bio diplomatski uspeh.

Rekao je da mu se čini da bi SAD želele veliki politički dogovor a ne razgovore o ekonomiji što želi Beograd. Ekonomski sporazum bi ostavio američke birače ravnodušnim dok bi veliki politički dogovor bio poruka da na Balkanu postoji problem i da je rešen pod liderstvom SAD, da je Amerika postigla veliki sporazum koji Evropa nije mogla i da je to je nešto što je Tramu potrebno.

On je rekao da može da se desi da Tramp prihvati i ekonomski sporazum jer je bolje išta nego ništa, ali da bi Amerikanci voleli da se postigne sveobuhvatni sporazum, nešto konačno.

"Amerikanci će poručiti predsedniku Vučiću da je u najjačoj poziciji ikada, da je sada idealan trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum sa Kosovom i da će mu biti zahvalni ako to uradi. I zato mislim da će biti veliki pritisak na njega. On odlazi da razgovara o ekonomiji, ali mu možda kažu - hajde da potpišemo i taj veliki sporazum dok si ovde", rekao je Ker Lindzi.

Po njegovim rečima Beograd je u snažnoj poziciji, ali priznanje Kosova je konačni cilj, i to je realnost i svako ko ozbiljno gleda na to zna da nema alternative.

"I to je teška poruka. Srbija je do sada, iskreno rečeno, igrala veoma pametno diplomatski, uspevala je da spreči prijem Kosova u UN. Beograd ulazi u ove pregovore sa snažne pozicije, ali to ne znači da može da preokrene situaciju i postigne dogovor kojim se Kosovu dozvoljava autonomija", rekao je Ker Lindizi.

Po njegovom mišljenju poruka i Evropljana i Amerikanaca je da je Srbija uspela da spreči Kosovo da bude međunarodno priznato, i to je dobro za nju, ali problem i dalje postoji.

"Sada ste u najboljoj mogućoj poziciji da postignete dogovor koji je dobar i za vas...To nije popularan potez, ali sada je pravi trenutak. Alternativa je da se to odloži za narednih pet godina kada ste blizu članstva u EU i tada će Srbija da bira da li će priznati Kosovo ili ne. Bolje je da se dogovor postigne sada, a da se narednih pet godina koncentrišete na pristupanje EU. Verujem da će to biti poruka Srbiji", rekao je britanski profesor.

(Beta) 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Dado

25.08.2020 05:50

Tesko da ce potpisati priznanje Kosova. Pare jesu bitne, ali cast i postenje nema cijenu niti se kupuje.

ODGOVORITE
Name

Para

25.08.2020 10:47

Buši gdje burgija neće..

Name

Re Dado

25.08.2020 13:45

Sta god, na kraju ce morati da potpise! Kosovo je izgubljeno to zna i Vucic.

Name

Srpski gej

25.08.2020 14:35

Bravo Dado. Jos bih dodao da i istorija i kulturna bastina nema cijenu. Narod bez istorije pun je kompleksa, kao sto vidimo kod nekih nasih komsija. Priznanjem Kosova svega toga bismo se odrekli.

Name

Jp

25.08.2020 05:57

Kosovo je Srpsko bilo i biće.Na silu hoće kosovo da otmu.Uz tebe je Srpski narod Vučuću.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

25.08.2020 05:58

Niko ne spominje da su na Kosovu i Metohiji svi važniji resursi i firme dati Amerikancima na upravljanje ili u vlasništvo, i to Amerikancima iz Demoktratske stranke, Marlin Olbrajt, Bil Klinton, Vesli Klark i dr., tj Amerikancima koji pripadaju dubokoj državi koja je bombardovala Srbe i u Srbiji i ovde u republici Srpskoj i protiv koje se navodno bori i sam Donald Tramp. Ako uzmemeo u obzir i činjenicu da preko 90% Srba u Americi je na prošlim američkim izborima svoj glas dali upravo Trampu, za očekivati je, valjda, da se Tramp, dva mjeseca pred izbore, neće zamjeriti Srbima, (a Albanci svakako podržavaju Bajdena i svi će glasati za njega), tako da bi po zdravoj logici Srbi morali očekivati dobre vjijesti iz Vašingtona 4. septembra. Ako i Tram bude insistirao na nezavisnosti Kosova, onda smo barem svi načisto da Tramp i Bajden rade jednu te istu stvar, da je priča o dubokoj državi lažna....

ODGOVORITE
Name

re

25.08.2020 07:20

I u cemu je fazon pa svugde po svetu strani investitori ulazu pare tako je to u danasnje vreme..

Name

re

25.08.2020 10:29

Kao i u Srbiji dolaskom DOSa na vlast. Knjaz Milos,Sartid,itd i isad Bor,Majdanpek itd.sve patriote do patriote....??

Name

Teletabisi

25.08.2020 13:10

Cale, danas si se potrudio.

Name

Mitar

25.08.2020 06:18

Predsjednik je mudar zna on da je nekada potrebno sebi amputirati deo tela da bi ostatak organizma preziveo .Tezak je zadatak naseg Predsjednika ali on ce na sebe uzeti da ucini taj herojski cin da prizna Kosovo i obezbedi gradjanima Srbije mir sigurnost investicije 500-eura plate policajcu med sestri prosvetnom radniku 800-eura vrhunskom dr specjalisti . Zivotni standard za gradjane dostojan ljudskom bicu . Nas Predsjednik znace sta da uradi on je nas Srpski Velikan kakvog nismo odavno imali u nasem narodu .

ODGOVORITE
Name

reMitar

25.08.2020 06:55

imali ste Dodika u startu sad gledate kako da ga se rijesite al ne moze.Te plate ne moze obezbjediti u Srbiji a Kosovo morate preboliti nije Vase.

Name

1995

25.08.2020 06:57

Svaka Ti cast na ovakvom razmisljanju,sve si ispravno rekao i realno ??

Name

RE MITAR

25.08.2020 07:06

Zivotmi standard, pare ... Pa znas li ti koliko je veci ,,zivotni standard,, kriminalaca, ubica, lopova i svih necasnih ljudi , nego u postrnog casnog covjeka. SVI MOZEMO PRODATI DUSU DJAVOLU DA BI NAM JEDAN PERIOD BILO BOLJE.

Name

Re

25.08.2020 07:32

Auu Mitre crni sine a Milorad, zar On nije veći, bar je teži..?

Name

Antiskeptik

25.08.2020 07:37

Drug moj, očigledno ne razumiješ kako stvari funkcionišu. Mogli su srbi dati dupli glas Trumpu ali u pitanju je lobiranje. Na žalost Kosovari imaju para a te pare trebaju za izborne kampanje, tako da ne moraš čekati datum, odluka je već donešena

Name

Vucicu samo napred!

25.08.2020 06:59

Definisati Kosovo kao Bih! Najprihvatljije rjesenje! A kavgadziju Dodika koji nista ne zna nego da deluje sa pozicije konflikta, svadje i primitivizma poslati u istoriju! Mi smo naslonjen jedni na druge vecina republika ex YU! Kada sve to prodaje boriti se ekonomski koje jači! A u budu nosi neka nove generacije opet prave zajednicu drzavu i uredjuju kako njima odgovara. Jer od 90- ih godina srpskog naroda nema u mnogim republika a u smislu da je konstitutivan! Zivimo kako moramo i moze o. Vazno je da nema prokleti ratova i da nam mladost na svim stranama vise ne strada. Zato Vučiću samo napred!

ODGOVORITE
Name

Re

25.08.2020 09:45

Upravo tako. Dobro naroda je najvaznije od svega!

Name

Dzoo

25.08.2020 09:48

E druze taj gilum nema vise da gledas Siptari skuzili sta mi radimo u BiH blokiramo sve sto je dobro za drzavu.

Name

Nece to niko potpisati

25.08.2020 07:16

Nikada,Kosovo je srpska zemlja bez koje ne bi bilo ni Srbije i niko ne nasjeda na ikakvu osmisljenu taktiku SAD i Evrope, V. Britanije itd....

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

25.08.2020 07:30

Gledajući kroz istoriju uvjek smo manje dobili kad se odbije neko ponudjeno rešenje.

ODGOVORITE