ИРБ Републике Српске одгодила продају „Крајинапетрола“

Инвестиционо–развојна банка (ИРБ) Републике Српске одгодила је продају акција које посједује у предузећу „Крајинапетрол“ Бањалука због пандемије вируса корона, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 24.08.2020 | 21:21
ИРБ Републике Српске одгодила продају „Крајинапетрола“

ИРБ је у марту ове године покренула поступак јавне набавке услуге израде процјене вриједности капитала у „Крајинапетролу“ Бањалука са стањем на дан 31.12.2019. године.

„Исти је отказан због непредвиђених околности изазваних пандемијом вируса ковид-19, а која се значајно одразила како на пословање друштва, тако и на активност потенцијалних инвеститора. Из истог разлога одложено је и нуђење на продају акција предметног друштва“, рекли су за ЦАПИТАЛ у ИРБ-у.

Додали су да ће у наредном периоду, а сходно развоју ситуације, размотрити поновно покретање активности ради изношења на продају акција поменутог предузећа, јер је исто уврштено у план продаје за ову годину.

„Наведено укључује израду процјене вриједности капитала, а затим и активности на изношењу на продају акција из портфеља фондова којим управља ИРБ“, навели су.

Иначе, у власништву фондова којима управља ИРБ налази се 42,2 одсто капитала предузећа „Крајинапетрол“ (Акцијски фонд) и 3,2 одсто (Фонд за реституцију).

Предвиђени метод приватизације је продаја акција на берзи, организовањем посебне аукције без постављања услова и квалификационих критеријума или путем редовног берзанског трговања.

ЦАПИТАЛ је објавио да је ИНА заинтересована за куповину “Крајинапетрола” те да је Влада Републике Српске спремна да прода државни удио те да је дала дозволу ИНА-и да изврши дубинску анализу пословања тог предузећа.

Бивши директор „Хидроелектрана на Врбасу“ Недељко Кесић уложио је милионе марака у покушају да прије хрватске “Индустрије нафте – ИНА” купи бањалучки „Крајинапетрол“, посљедње предузеће из нафтног сектора у којем је Република Српска највећи акционар.

Кесић је куповином акција и повећањем удјела на 32,27 одсто дошао у позицију да објави понуду за преузимање, али је добио негативно мишљење управе.

“Крајинапетрол” је у прошлој години имао приходе од 54,9 милиона марака и добит од 1,3 милиона КМ. Прво полугодиште ове године завршио је са минусом на рачуну од 385.000 КМ, показао је финансијски извјештај.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мисо

24.08.2020 19:48

Зар је могуце да то Монструми нису јос продали .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

25.08.2020 04:06

Продали би они али вредност је стрмоглаво пала!

Name

Ре

25.08.2020 05:13

Ти имаш монструма у глави који те озбиљно обузео.

Name

Мад Маx

24.08.2020 19:57

Није им сметала Цорона када је требало продавати обвезнице и задуживати се ???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.08.2020 20:44

Секта на власти незнаниста изградити али су зато мајстори за продају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорона

24.08.2020 21:35

Бивси директор Хидроелектрана на Врбасу је улозио милионе да купи акције Крајина Петрола и преузме вецински пакет..Ово само има код нас ..Па зар Кесиц овде није јавно признао да је покрао све гдје год радио у Дрзавном сектору..А сада тим парама купује Крајина Петрол и све остало сто је покуповао..Наравно тузиластво не реагује то им није сумњиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоне

25.08.2020 06:54

Ста ти знас да је Цовјек покрао то је немогуце он зна зарадити Цовјек способан био у власти ако преузме КРАЈИНАПЕТРОЛ то це бити јаца фирма од Ине а тек мали Кесиц он има огромно искуство Добро Лазе краде то је будуцност бравоооооооо

Name

Бл

25.08.2020 06:07

Ово се не смије продати Мркоњичком клану нипошто, гарантујем да ће у Бањалуци избити револт грађана због Каје, Кесића , Тегелтије ,Јарића Бањалучани су огорчени на ове сељаке а поготово на Додика који им је све ово дозволио није ни свјестан шта је урадио.......доста више ових сељачина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто је то

25.08.2020 07:13

Све је то по мјери додик милорадовој. Једни с једне други с друге стране па се у БЛ сретоше. Изгрлише се и изљубише.

Name

Кесиц купује

25.08.2020 06:09

Опљачканим новцима са позиција на које га је Баја до сада постављао. Колики је удио његових налогодаваца. Ста друго могу неписмени и необразовани ТЗВ. политичари урадити него продавати оно што су други стекли и направили. Ни за што друго нису способни, сем да пљачкају, уводе којекакве порезе, продају или купују за себе под тудјим именима. КРИМИНАЛ И САМО КРИМИНАЛ. ПУТ ОД ЗЛОЧИНА ДО КРИМИНАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.08.2020 06:21

Пусти њихову причу , продали би то они само да у то нису упетљани Хрвати , који су поднијели тужбу, а што се тиче тајкуна , они су се између себе изабрали, коће шта купити, а претходно су опљачкали неко предузеће или се надобијали тендера са државних јасала.

ОДГОВОРИТЕ