IRB Republike Srpske odgodila prodaju „Krajinapetrola“

Investiciono–razvojna banka (IRB) Republike Srpske odgodila je prodaju akcija koje posjeduje u preduzeću „Krajinapetrol“ Banjaluka zbog pandemije virusa korona, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 24.08.2020 | 21:21
IRB Republike Srpske odgodila prodaju „Krajinapetrola“

IRB je u martu ove godine pokrenula postupak javne nabavke usluge izrade procjene vrijednosti kapitala u „Krajinapetrolu“ Banjaluka sa stanjem na dan 31.12.2019. godine.

„Isti je otkazan zbog nepredviđenih okolnosti izazvanih pandemijom virusa kovid-19, a koja se značajno odrazila kako na poslovanje društva, tako i na aktivnost potencijalnih investitora. Iz istog razloga odloženo je i nuđenje na prodaju akcija predmetnog društva“, rekli su za CAPITAL u IRB-u.

Dodali su da će u narednom periodu, a shodno razvoju situacije, razmotriti ponovno pokretanje aktivnosti radi iznošenja na prodaju akcija pomenutog preduzeća, jer je isto uvršteno u plan prodaje za ovu godinu.

„Navedeno uključuje izradu procjene vrijednosti kapitala, a zatim i aktivnosti na iznošenju na prodaju akcija iz portfelja fondova kojim upravlja IRB“, naveli su.

Inače, u vlasništvu fondova kojima upravlja IRB nalazi se 42,2 odsto kapitala preduzeća „Krajinapetrol“ (Akcijski fond) i 3,2 odsto (Fond za restituciju).

Predviđeni metod privatizacije je prodaja akcija na berzi, organizovanjem posebne aukcije bez postavljanja uslova i kvalifikacionih kriterijuma ili putem redovnog berzanskog trgovanja.

CAPITAL je objavio da je INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio te da je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljko Kesić uložio je milione maraka u pokušaju da prije hrvatske “Industrije nafte – INA” kupi banjalučki „Krajinapetrol“, posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je Republika Srpska najveći akcionar.

Kesić je kupovinom akcija i povećanjem udjela na 32,27 odsto došao u poziciju da objavi ponudu za preuzimanje, ali je dobio negativno mišljenje uprave.

“Krajinapetrol” je u prošloj godini imao prihode od 54,9 miliona maraka i dobit od 1,3 miliona KM. Prvo polugodište ove godine završio je sa minusom na računu od 385.000 KM, pokazao je finansijski izvještaj.

(Capital)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Miso

24.08.2020 19:48

Zar je moguce da to Monstrumi nisu jos prodali .

ODGOVORITE
Name

Dzoo

25.08.2020 04:06

Prodali bi oni ali vrednost je strmoglavo pala!

Name

Re

25.08.2020 05:13

Ti imaš monstruma u glavi koji te ozbiljno obuzeo.

Name

Mad Max

24.08.2020 19:57

Nije im smetala Corona kada je trebalo prodavati obveznice i zaduživati se ???!!!

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.08.2020 20:44

Sekta na vlasti neznanista izgraditi ali su zato majstori za prodaju

ODGOVORITE
Name

Corona

24.08.2020 21:35

Bivsi direktor Hidroelektrana na Vrbasu je ulozio milione da kupi akcije Krajina Petrola i preuzme vecinski paket..Ovo samo ima kod nas ..Pa zar Kesic ovde nije javno priznao da je pokrao sve gdje god radio u Drzavnom sektoru..A sada tim parama kupuje Krajina Petrol i sve ostalo sto je pokupovao..Naravno tuzilastvo ne reaguje to im nije sumnjivo

ODGOVORITE
Name

Djone

25.08.2020 06:54

Sta ti znas da je Covjek pokrao to je nemoguce on zna zaraditi Covjek sposoban bio u vlasti ako preuzme KRAJINAPETROL to ce biti jaca firma od Ine a tek mali Kesic on ima ogromno iskustvo Dobro Laze krade to je buducnost bravoooooooo

Name

Bl

25.08.2020 06:07

Ovo se ne smije prodati Mrkonjičkom klanu nipošto, garantujem da će u Banjaluci izbiti revolt građana zbog Kaje, Kesića , Tegeltije ,Jarića Banjalučani su ogorčeni na ove seljake a pogotovo na Dodika koji im je sve ovo dozvolio nije ni svjestan šta je uradio.......dosta više ovih seljačina

ODGOVORITE
Name

Isto je to

25.08.2020 07:13

Sve je to po mjeri dodik miloradovoj. Jedni s jedne drugi s druge strane pa se u BL sretoše. Izgrliše se i izljubiše.

Name

Kesic kupuje

25.08.2020 06:09

Opljačkanim novcima sa pozicija na koje ga je Baja do sada postavljao. Koliki je udio njegovih nalogodavaca. Sta drugo mogu nepismeni i neobrazovani TZV. političari uraditi nego prodavati ono što su drugi stekli i napravili. Ni za što drugo nisu sposobni, sem da pljačkaju, uvode kojekakve poreze, prodaju ili kupuju za sebe pod tudjim imenima. KRIMINAL I SAMO KRIMINAL. PUT OD ZLOČINA DO KRIMINALA.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

25.08.2020 06:21

Пусти њихову причу , продали би то они само да у то нису упетљани Хрвати , који су поднијели тужбу, а што се тиче тајкуна , они су се између себе изабрали, коће шта купити, а претходно су опљачкали неко предузеће или се надобијали тендера са државних јасала.

ODGOVORITE