Прије стигне смрт него позив за посао

- Чекајући запослење на бироу рада у Српској у овој години умрла је 61 особа, односно у просјеку је девет лица мјесечно брисано са листе незапослених по основу овог разлога.

Република Српска 24.08.2020 | 08:23
Прије стигне смрт него позив за посао

Према подацима Завода за запошљавање РС, највише особа које је брисано са евиденције незапослених по основу смрти и то 23 било је на бироу до једне године, док је њих 19 особа било дуже од девет година.

- Просјечна дужина чекања на евиденцији незапослених зависи прије свега од степена стручне спреме, додатних знања али и способности које лица посједује, те  активности у тражењу посла - навели су у Заводу за запошљавање.

На основу тренутних показатеља у оквиру трећег степена стручне спреме најдуже на запослење чекају металостругари и то око седам година, а бравари и трговци око шест година.

- До посла најбрже долазе инсталатери вода, плина те гријања са просјечном дужином чекања на запослење око једну године и шест мјесеци. Фризери и електричари у просјеку на посао чекају двије године и три мјесеца - казали су “Гласу Српске” у Заводу за запошљавање.

Када је ријеч о четвртом степену стручне спреме занимања која најдуже на посао чекају су машински техничари који на посао чекају око шест година, док матуранти гимназије и економски техничари на бироу проведу око четири године и 10 мјесеци.

- Занимања из ове категорије која најбрже долазе до запослења су угоститељско-кулинарски техничари, зубно-стоматолошки техничар и техничари рачунарства који на запослење у просјеку чекају око годину - навели су у Заводу.

На основу тренутних показатеља у оквиру седмог степена стручне спреме  најбрже до запослења долазе професори математике и физике те информатике, дипломирани фармацеути, али и љекари те дипломирани инжењери пољопривреде и електротехнике. Они на посао у просјеку чекају годину дана.

- У оквиру овог степена стручне спреме на посао најдуже чекају радници природних наука-географије, професори физичког и здравственог васпитања, те дипломирани новинари који до радног мјеста долазе у просјеку за три  године - навели су у Заводу.

Да  би се поправило стање у вези са питањем запошљавања у Српској годинама уназад сви су поручивали да уписну политику треба прилагодити потребама тржишта рада, те ревидирати постојеће студијске програме и смањити уписне квоте.

- Потребна је озбиљна реформа образовања, како би било заустављено или бар смањено школовање профила ученика која нису потребна тржишту  -  поручили су привредници.

(Глассрпске) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Борац

24.08.2020 06:38

Не лажите.Борац сам прве категорије машински техничар сам са радним искуством .На бироу сам од 96 године и никада нисам позван да ми се понуди неки посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОН СВЕ ЗНА

24.08.2020 07:58

То је нама наса борба дала да имамо милу за владара

Name

РЕ

24.08.2020 08:15

Ово је све код бурле од првог дана његовог режима у РС на климавим ногама, док његови купљени папци народним задуженим кредитима диригују свим институцијама РС.

Name

Лаз

24.08.2020 08:28

Ја не познајем никог ко се запослио посредством Бироа, а имам 30 година стажа.

Name

Србо

24.08.2020 10:17

То они просјек неки као праве

Name

Требиње

24.08.2020 10:22

Исто све и.у тб.....

Name

Тачно

24.08.2020 07:44

Не да лажу него је за невјеровати да постоје они који им вјерују. Постоји само једна могућност да дјелимично говоре истину а то је : да нас борце воде само фиктивно у евиденцији и да нас не уврштавају у те своје "анализе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

24.08.2020 13:09

ЛАЗ којом зеле умањити стравицну стварност.

Name

РС

24.08.2020 10:04

Овде поток онде брдо овде трава овде цвет е то је успјех и просперитет бурле и бисере. А он серели сере ал народ пљешћем испод шатора уз ЈАЊИЋЕ и ПРАСИЋЕ а нико да повуче воду да смрадови оду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

24.08.2020 10:47

"Требало ово, па оно ..." И никад ниста од тога ... Пропала ствар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циста лаз

24.08.2020 12:53

Многи цекају од '96 и коју касније, са средњом сколом, преквалификацијама, додатним знањима и способностима, са 10 и висе година радног искуства прије бироа.... То је ЛАЗ, ВЕЛИКА, МАНИПУЛАТОРСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЗ

24.08.2020 13:04

Познајем људе који су са радили у РЦ на ИБМ-системима са искуством, познавањем страних јез. и никада нигдје нису добили посао, а умјесто њих су слали на курсеве кухаре, снајдере, ста све не, итд... Да виде компјутер и науце било сто... . странацки подобне наравно. Затим специјал. за телеком. системе умјесто којих су људи, ваљда на платном списку а који појма немају.... Ма ста све нема.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

24.08.2020 22:26

Тај ко чека да му Биро нађе пос'о је у озбиљном проблему.

ОДГОВОРИТЕ