Prije stigne smrt nego poziv za posao

- Čekajući zaposlenje na birou rada u Srpskoj u ovoj godini umrla je 61 osoba, odnosno u prosjeku je devet lica mjesečno brisano sa liste nezaposlenih po osnovu ovog razloga.

Republika Srpska 24.08.2020 | 08:23
Prije stigne smrt nego poziv za posao

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, najviše osoba koje je brisano sa evidencije nezaposlenih po osnovu smrti i to 23 bilo je na birou do jedne godine, dok je njih 19 osoba bilo duže od devet godina.

- Prosječna dužina čekanja na evidenciji nezaposlenih zavisi prije svega od stepena stručne spreme, dodatnih znanja ali i sposobnosti koje lica posjeduje, te  aktivnosti u traženju posla - naveli su u Zavodu za zapošljavanje.

Na osnovu trenutnih pokazatelja u okviru trećeg stepena stručne spreme najduže na zaposlenje čekaju metalostrugari i to oko sedam godina, a bravari i trgovci oko šest godina.

- Do posla najbrže dolaze instalateri voda, plina te grijanja sa prosječnom dužinom čekanja na zaposlenje oko jednu godine i šest mjeseci. Frizeri i električari u prosjeku na posao čekaju dvije godine i tri mjeseca - kazali su “Glasu Srpske” u Zavodu za zapošljavanje.

Kada je riječ o četvrtom stepenu stručne spreme zanimanja koja najduže na posao čekaju su mašinski tehničari koji na posao čekaju oko šest godina, dok maturanti gimnazije i ekonomski tehničari na birou provedu oko četiri godine i 10 mjeseci.

- Zanimanja iz ove kategorije koja najbrže dolaze do zaposlenja su ugostiteljsko-kulinarski tehničari, zubno-stomatološki tehničar i tehničari računarstva koji na zaposlenje u prosjeku čekaju oko godinu - naveli su u Zavodu.

Na osnovu trenutnih pokazatelja u okviru sedmog stepena stručne spreme  najbrže do zaposlenja dolaze profesori matematike i fizike te informatike, diplomirani farmaceuti, ali i ljekari te diplomirani inženjeri poljoprivrede i elektrotehnike. Oni na posao u prosjeku čekaju godinu dana.

- U okviru ovog stepena stručne spreme na posao najduže čekaju radnici prirodnih nauka-geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, te diplomirani novinari koji do radnog mjesta dolaze u prosjeku za tri  godine - naveli su u Zavodu.

Da  bi se popravilo stanje u vezi sa pitanjem zapošljavanja u Srpskoj godinama unazad svi su poručivali da upisnu politiku treba prilagoditi potrebama tržišta rada, te revidirati postojeće studijske programe i smanjiti upisne kvote.

- Potrebna je ozbiljna reforma obrazovanja, kako bi bilo zaustavljeno ili bar smanjeno školovanje profila učenika koja nisu potrebna tržištu  -  poručili su privrednici.

(Glassrpske) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Borac

24.08.2020 08:38

Ne lažite.Borac sam prve kategorije mašinski tehničar sam sa radnim iskustvom .Na birou sam od 96 godine i nikada nisam pozvan da mi se ponudi neki posao.

ODGOVORITE
Name

ON SVE ZNA

24.08.2020 09:58

To je nama nasa borba dala da imamo milu za vladara

Name

RE

24.08.2020 10:15

Ovo je sve kod burle od prvog dana njegovog režima u RS na klimavim nogama, dok njegovi kupljeni papci narodnim zaduženim kreditima diriguju svim institucijama RS.

Name

Laz

24.08.2020 10:28

Ja ne poznajem nikog ko se zaposlio posredstvom Biroa, a imam 30 godina staža.

Name

Srbo

24.08.2020 12:17

To oni prosjek neki kao prave

Name

Trebinje

24.08.2020 12:22

Isto sve i.u tb.....

Name

Tačno

24.08.2020 09:44

Ne da lažu nego je za nevjerovati da postoje oni koji im vjeruju. Postoji samo jedna mogućnost da djelimično govore istinu a to je : da nas borce vode samo fiktivno u evidenciji i da nas ne uvrštavaju u te svoje "analize".

ODGOVORITE
Name

Tacno

24.08.2020 15:09

LAZ kojom zele umanjiti stravicnu stvarnost.

Name

RS

24.08.2020 12:04

Ovde potok onde brdo ovde trava ovde cvet e to je uspjeh i prosperitet burle i bisere. A on sereli sere al narod plješćem ispod šatora uz JANJIĆE i PRASIĆE a niko da povuče vodu da smradovi odu

ODGOVORITE
Name

Sale

24.08.2020 12:47

"Trebalo ovo, pa ono ..." I nikad nista od toga ... Propala stvar

ODGOVORITE
Name

Cista laz

24.08.2020 14:53

Mnogi cekaju od '96 i koju kasnije, sa srednjom skolom, prekvalifikacijama, dodatnim znanjima i sposobnostima, sa 10 i vise godina radnog iskustva prije biroa.... To je LAZ, VELIKA, MANIPULATORSKA.

ODGOVORITE
Name

LAZ

24.08.2020 15:04

Poznajem ljude koji su sa radili u RC na IBM-sistemima sa iskustvom, poznavanjem stranih jez. i nikada nigdje nisu dobili posao, a umjesto njih su slali na kurseve kuhare, snajdere, sta sve ne, itd... Da vide kompjuter i nauce bilo sto... . stranacki podobne naravno. Zatim specijal. za telekom. sisteme umjesto kojih su ljudi, valjda na platnom spisku a koji pojma nemaju.... Ma sta sve nema.....

ODGOVORITE
Name

синип

25.08.2020 00:26

Тај ко чека да му Биро нађе пос'о је у озбиљном проблему.

ODGOVORITE