"Вријеме истиче, Вучић не смије да пропусти шансу"

Вилијам Монтгомери оцијенио је данас да пресједник Србије Александар Вучић не би смио да пропусти шансу да у Вашингтону постигне договор у корист Србије.

Србија 23.08.2020 | 23:49
"Вријеме истиче, Вучић не смије да пропусти шансу"

Бивши амерички амбасадор у Београду је истакао да време истиче, јер су, како тврди, велики изгледи да садашњи предсједник САД Доналд Трамп не добије нови мандат, а његов насљедник Џо Бајден је наклоњен Косову и Албанцима.

Монтгомери пред сусрет званичцника Беорада и Приштине заказан у Бијелој кући за 4. септембар, оцјенује да је сада у рјешавању косовског питана, које каже, укључује размјену теритеорија , кључна брзина и додаје да очекује да буде примијењен “израелски сценарио” којим је средином августа направљен историјски споразум (о нормализацији односа) између Израела и УАЕ.

“Вучић мора схватити да су велике шансе да Трамп изгуби предстојеће изборе, а Бајден је чврсто наклоњен Косову у постојећим границама. Дакле, мора сада да дјелује или да изгуби, можда заувијек, шансу за рјешавање тог питања”, сматра Монтгомери.

Бивши амбасадор је зато поручује Београду:“Пажљиво пазите на датуме”.

Оно што предсједник Трамп жели, каже Монтгомери, јесте тренутак руковања пред камерама када српски и косовски лидер најављују договор о "будућем путу".

“То би укључивало и размјену територија. А кључна чињеница је та да би Трамп тада могао да најави да ће се, с обзиром на то да су два лидера постигла споразум, договор одмах спровести у дело”, сматра Монтгомери.

Бивши амбасадор каже, да када је ријеч о косовском проблему, прво што треба имати на уму је то да и ЕУ и САД желе да припишу себи резултате за постизање договора и да не желе да их дијеле са другом страном.

Према његовим речима, плусеви тог договора били би што би он био огроман корак ка рјешењу проблема Косово-Србија, а за Трампа велики спољнополитички поен непосредно прије новембарских избора.

“Сада ће кључна за све ово бити брзина. Једном када је територија промијењена, биће тешко вратити се назад”, оценио је Монтгомери и додао да треба погледати Трампову најаву израелског мировног споразума.

Најавио је, како подсјећа, једнострани уговор и овластио Нетаниахуа да га одмах спроведе у дјело.

“Ово би био модел и у овом случају. Једини разлог за Трампово појављивање је постизане договора. Није му стало до региона”, сматра Монтгомери, али додаје да сада Гренел и његове колеге морају узети у обзир је да ли заиста могу извући договор .

"Ако се Трамп појави, ту је да погура, веома, веома, снажно тај договор.", каже.

Монтгомери додаје и да би због тог споразума бројне невладине организације закључане у 90-им годинама изразито негативно гледале на Трампа, као и Ангела Меркел и многи други који би акценат ставили на могуће лоше импликације договора на шири регион, али истовремено и пита:"Које би друге етничке групе сањале да учине исто?"

(Тањуг ЕПА/Саса_Дјордјевиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ипе

23.08.2020 22:05

По мом личном мишљењу,Србија би требала "отезати",де факто немају контролу на тој територији,а ако још сад аминују и де јуре потпишу признање Косова,не знам ста добијају,ако је Трепча циљ Србије,онда треба народу реци. Ипак мисљења сам да треба развлацити,јер ниста не могу изгубити,док је у уставу србије КИМ дио србије,ако признају независност,то је крај свих даљњих амбиција Србије,а једини "кец" у рукаву Србије је признање7не признање Косова,војску и полицију немају на КИМ,само народ и балване да блокирају,али орузја и тенкова Србије тамо нема,само НАТО. Зато развалчити до бољи времена,ако Косово добије "столицу" у УН,све је готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

23.08.2020 23:11

Ако несто дуго развлацис то мора једном пуци,па ви размислите а на то иду косовари.

Name

Дзоо

24.08.2020 04:11

Друзе одуговлацење је омца око врата Србији запамти боље сад угасити позар и онда посветити се развоју и уласку у ЕУ.

Name

демо

24.08.2020 06:05

Само ти развлачи, они јацају сваким даном. Имас ли очи..

Name

Зоки Ипе

24.08.2020 06:39

А које је то неко боље вријеме да се развлаци ова агонија и неизвујесност око Косова.Треба то једном заврсити и кренути напред ресавати друге проблеме,а Косово је заврсена ствар признали га ули не цум немозес отици тамо без њиховог допустења.

Name

Xy

23.08.2020 22:08

Који идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

24.08.2020 06:00

Чуј га:" ... јер су, како тврди, велики изгледи да садашњи предсједник САД Доналд Трамп не добије нови мандат." Хе хе хе, развалиће Трамп Бајдена као беба звечку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мони

24.08.2020 06:12

Одлазеца америцка администрација је на крају наса последња санса,казе бивси амбасадор америке у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историцар

24.08.2020 06:39

Ко год је напао Србију брзо се је распао.ЕУ пуца а брзо це и остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

24.08.2020 06:46

Никоме није стало до Србије и Косова ,него треба добити изборе па хајде да као рјесавамо проблем Косова ,а када побједимо ста нас брига до следецих избора ,нека Трамп прави зид према Мексику то је његово Косово.Зато ми требамо рјесити сами нас проблем на Балкану ако је уопсте проблем ,јер су нам они и направили прије 30 година ,уситњени добар смо плијен а могли би бити моцни у Европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

24.08.2020 08:15

богу фала паје корона досла да докрајци европску унију и америку јер они врсе едукацоју народа дасе незна које муско а ко зенско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сенберац

24.08.2020 13:10

???? ти си мени краљ!