"Vrijeme ističe, Vučić ne smije da propusti šansu"

Vilijam Montgomeri ocijenio je danas da presjednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi smio da propusti šansu da u Vašingtonu postigne dogovor u korist Srbije.

Srbija 23.08.2020 | 23:49
"Vrijeme ističe, Vučić ne smije da propusti šansu"

Bivši američki ambasador u Beogradu je istakao da vreme ističe, jer su, kako tvrdi, veliki izgledi da sadašnji predsjednik SAD Donald Tramp ne dobije novi mandat, a njegov nasljednik Džo Bajden je naklonjen Kosovu i Albancima.

Montgomeri pred susret zvaničcnika Beorada i Prištine zakazan u Bijeloj kući za 4. septembar, ocjenuje da je sada u rješavanju kosovskog pitana, koje kaže, uključuje razmjenu teriteorija , ključna brzina i dodaje da očekuje da bude primijenjen “izraelski scenario” kojim je sredinom avgusta napravljen istorijski sporazum (o normalizaciji odnosa) između Izraela i UAE.

“Vučić mora shvatiti da su velike šanse da Tramp izgubi predstojeće izbore, a Bajden je čvrsto naklonjen Kosovu u postojećim granicama. Dakle, mora sada da djeluje ili da izgubi, možda zauvijek, šansu za rješavanje tog pitanja”, smatra Montgomeri.

Bivši ambasador je zato poručuje Beogradu:“Pažljivo pazite na datume”.

Ono što predsjednik Tramp želi, kaže Montgomeri, jeste trenutak rukovanja pred kamerama kada srpski i kosovski lider najavljuju dogovor o "budućem putu".

“To bi uključivalo i razmjenu teritorija. A ključna činjenica je ta da bi Tramp tada mogao da najavi da će se, s obzirom na to da su dva lidera postigla sporazum, dogovor odmah sprovesti u delo”, smatra Montgomeri.

Bivši ambasador kaže, da kada je riječ o kosovskom problemu, prvo što treba imati na umu je to da i EU i SAD žele da pripišu sebi rezultate za postizanje dogovora i da ne žele da ih dijele sa drugom stranom.

Prema njegovim rečima, plusevi tog dogovora bili bi što bi on bio ogroman korak ka rješenju problema Kosovo-Srbija, a za Trampa veliki spoljnopolitički poen neposredno prije novembarskih izbora.

“Sada će ključna za sve ovo biti brzina. Jednom kada je teritorija promijenjena, biće teško vratiti se nazad”, ocenio je Montgomeri i dodao da treba pogledati Trampovu najavu izraelskog mirovnog sporazuma.

Najavio je, kako podsjeća, jednostrani ugovor i ovlastio Netaniahua da ga odmah sprovede u djelo.

“Ovo bi bio model i u ovom slučaju. Jedini razlog za Trampovo pojavljivanje je postizane dogovora. Nije mu stalo do regiona”, smatra Montgomeri, ali dodaje da sada Grenel i njegove kolege moraju uzeti u obzir je da li zaista mogu izvući dogovor .

"Ako se Tramp pojavi, tu je da pogura, veoma, veoma, snažno taj dogovor.", kaže.

Montgomeri dodaje i da bi zbog tog sporazuma brojne nevladine organizacije zaključane u 90-im godinama izrazito negativno gledale na Trampa, kao i Angela Merkel i mnogi drugi koji bi akcenat stavili na moguće loše implikacije dogovora na širi region, ali istovremeno i pita:"Koje bi druge etničke grupe sanjale da učine isto?"

(Tanjug EPA/Sasa_Djordjevic)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ipe

23.08.2020 22:05

Po mom ličnom mišljenju,Srbija bi trebala "otezati",de fakto nemaju kontrolu na toj teritoriji,a ako još sad aminuju i de jure potpišu priznanje Kosova,ne znam sta dobijaju,ako je Trepča cilj Srbije,onda treba narodu reci. Ipak misljenja sam da treba razvlaciti,jer nista ne mogu izgubiti,dok je u ustavu srbije KIM dio srbije,ako priznaju nezavisnost,to je kraj svih daljnjih ambicija Srbije,a jedini "kec" u rukavu Srbije je priznanje7ne priznanje Kosova,vojsku i policiju nemaju na KIM,samo narod i balvane da blokiraju,ali oruzja i tenkova Srbije tamo nema,samo NATO. Zato razvalčiti do bolji vremena,ako Kosovo dobije "stolicu" u UN,sve je gotovo.

ODGOVORITE
Name

Yu

23.08.2020 23:11

Ako nesto dugo razvlacis to mora jednom puci,pa vi razmislite a na to idu kosovari.

Name

Dzoo

24.08.2020 04:11

Druze odugovlacenje je omca oko vrata Srbiji zapamti bolje sad ugasiti pozar i onda posvetiti se razvoju i ulasku u EU.

Name

demo

24.08.2020 06:05

Samo ti razvlači, oni jacaju svakim danom. Imas li oči..

Name

Zoki Ipe

24.08.2020 06:39

A koje je to neko bolje vrijeme da se razvlaci ova agonija i neizvujesnost oko Kosova.Treba to jednom zavrsiti i krenuti napred resavati druge probleme,a Kosovo je zavrsena stvar priznali ga uli ne cum nemozes otici tamo bez njihovog dopustenja.

Name

Xy

23.08.2020 22:08

Koji idioti.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

24.08.2020 06:00

Čuj ga:" ... jer su, kako tvrdi, veliki izgledi da sadašnji predsjednik SAD Donald Tramp ne dobije novi mandat." He he he, razvaliće Tramp Bajdena kao beba zvečku.

ODGOVORITE
Name

Moni

24.08.2020 06:12

Odlazeca americka administracija je na kraju nasa poslednja sansa,kaze bivsi ambasador amerike u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Istoricar

24.08.2020 06:39

Ko god je napao Srbiju brzo se je raspao.EU puca a brzo ce i ostali.

ODGOVORITE
Name

USA

24.08.2020 06:46

Nikome nije stalo do Srbije i Kosova ,nego treba dobiti izbore pa hajde da kao rjesavamo problem Kosova ,a kada pobjedimo sta nas briga do sledecih izbora ,neka Tramp pravi zid prema Meksiku to je njegovo Kosovo.Zato mi trebamo rjesiti sami nas problem na Balkanu ako je uopste problem ,jer su nam oni i napravili prije 30 godina ,usitnjeni dobar smo plijen a mogli bi biti mocni u Evropi

ODGOVORITE
Name

senberac

24.08.2020 08:15

bogu fala paje korona dosla da dokrajci evropsku uniju i ameriku jer oni vrse edukacoju naroda dase nezna koje musko a ko zensko

ODGOVORITE
Name

Re Senberac

24.08.2020 13:10

???? ti si meni kralj!