Рударска фирма тужи Владу Српске за 8,6 милиона КМ

– Братуначка фирма „Каолин“ тужила је Владу Републике Српске и тражи исплату чак 8,6 милиона марака на име накнаде штете и изгубљене добити, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 22.08.2020 | 21:31
Рударска фирма тужи Владу Српске за 8,6 милиона КМ

„Каолин“ је имао концесију за експлоатацију каолина, али уговор о концесији није поштован. Република Српска раскинула је тај уговор због чега је братуначка фирма поднијела тужбу и тражи накнаду штете по основу улагања и изгубљене добити.

Адвокат фирме „Каолин“ Амир Омерчехајић каже за ЦАПИТАЛ да уговор није поштован у смислу испуњења обавеза и са једне, и са друге стране, те да је Република Српска једнострано и потпуно мимо закона раскинула уговор о концесији.

У Правобранилаштву Републике Српске, које заступа Владу, сматрају да је тужба неоснована.

Главна расправа у овом судском поступку, који се води у Бањалуци, очекује се ускоро. Тада ће бити презентовани и извјештаји вјештака економске, рударске и машинске струке.

У Окружном привредном суду Бањалука су рекли да је вриједност спора 8.640.842 КМ и да се води по тужби „Каолина“ против Владе Републике Српске, ради исплате потраживања.

„Суд  је 19. јуна 2020. године одржао рочиште за главну расправу у присуству пуномоћника и извођено је економско вјештачење, те наложена допуна истог. Главна расправа је одложена“, навели су у суду.

„Каолин“ је фирма за производњу и прераду неметалних руда, у власништву компаније „Цондор“ из Бајине Баште. Од октобра 2018. године фирми у Братунцу блокирани су рачуни и како тврди њихов адвокат не раде управо због одузимања концесије.

Са „Каолином“ су у фебруару 2007. године закључена два уговора о концесији, један за експлоатацију техничког грађевинског камена-дацита, а други за експлоатацију каолинске руде.

Већ идуће године, Комисија за концесије најавила је у извјештају о раду за 2008. годину да ће ићи у контролу, заједно са инспекцијским органима, предузећу „Каолин“ јер исто није доставило извјештај о реализацији концесионих уговора.

Током 2009. године Комисија се није бавила „Каолином“, а у контроли је била 2010. године кад је констатовано да одређена концесиона предузећа послују без неопходне техничке документације и имају запосленог само једног радника, међу којима је и „Каолин“. Исто су поновили и 2011. и 2012. године препоручујући инспекцијски надзор и утврђивање да ли уговоре треба раскинути. У извјештајима Комисије за концесије од тада се не спомиње „Каолин“.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

дзаба

22.08.2020 20:34

немају да плате док не додје руски кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда Правда

22.08.2020 21:42

У Правобранилаштву сједе све саме незналице, који имају само партијску књижицу и зато губе све поступке на Суду.

Name

Баја велики

22.08.2020 23:41

Гдје нагазим ту трава не расте колико висе да понављамо

Name

Ре

23.08.2020 06:59

Пара нема а и да има откудаце...све покрадено..узас

Name

Правда Правда

22.08.2020 21:39

Република Српска, све спорове губи а то све народ плаћа. Правобранилаштво нула, све саме незналице. ФУЈ, гаде нам се више сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

23.08.2020 06:12

Церупање.докад це бити перја у овој уклетој босни.сваки уговор свака концесија,све иде на стету пореских обвезника.СВЕ.суме сто их сјецес ако идес у губитак,сљункаре,вадис из корита сто је вода доњела,и опет неплацас дрзави.мале хидроцентрале,добију паре да их праве а после слузе да плаве путеве,висе стете него корист.а од успјесних фирми праве губитасе.глиница каракај промјене име у алумина продају тамо неким литванцима,ијос и плацају неке дугове.рудник и термоелектрана угљевик посебна прица.дизу кредите да би дали плате.зар је могуце да су нам људи који то све воде толико неспособни.или то раде намјерно.дал ту има лицне користи,дал има суд за такве.кад це поцет са радом нови затвор у истоцном сарајеву.и дал це бит мјеста за све лопове који продају НАСУ ДЈЕДОВИНУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

23.08.2020 09:05

Коментарисес, а ниси компетентан. У Правобраниластву су стручни и коректни људи. Од истих губимо спорове, а нормално је да не успију одбранити оно сто је необрањиво.

Name

Е мој прика

23.08.2020 09:55

Демократија Ти је то болан, демократија. И то балканска, ку'с горе од тога.

Name

Миркан

23.08.2020 08:42

Радуљ и правобранилаштво РС су све спорове који су се водили ИЗГУБИЛИ али су толико приватно ојачали да су и властите цркве почели да граде.Како?

ОДГОВОРИТЕ