Rudarska firma tuži Vladu Srpske za 8,6 miliona KM

– Bratunačka firma „Kaolin“ tužila je Vladu Republike Srpske i traži isplatu čak 8,6 miliona maraka na ime naknade štete i izgubljene dobiti, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 22.08.2020 | 21:31
Rudarska firma tuži Vladu Srpske za 8,6 miliona KM

„Kaolin“ je imao koncesiju za eksploataciju kaolina, ali ugovor o koncesiji nije poštovan. Republika Srpska raskinula je taj ugovor zbog čega je bratunačka firma podnijela tužbu i traži naknadu štete po osnovu ulaganja i izgubljene dobiti.

Advokat firme „Kaolin“ Amir Omerčehajić kaže za CAPITAL da ugovor nije poštovan u smislu ispunjenja obaveza i sa jedne, i sa druge strane, te da je Republika Srpska jednostrano i potpuno mimo zakona raskinula ugovor o koncesiji.

U Pravobranilaštvu Republike Srpske, koje zastupa Vladu, smatraju da je tužba neosnovana.

Glavna rasprava u ovom sudskom postupku, koji se vodi u Banjaluci, očekuje se uskoro. Tada će biti prezentovani i izvještaji vještaka ekonomske, rudarske i mašinske struke.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka su rekli da je vrijednost spora 8.640.842 KM i da se vodi po tužbi „Kaolina“ protiv Vlade Republike Srpske, radi isplate potraživanja.

„Sud  je 19. juna 2020. godine održao ročište za glavnu raspravu u prisustvu punomoćnika i izvođeno je ekonomsko vještačenje, te naložena dopuna istog. Glavna rasprava je odložena“, naveli su u sudu.

„Kaolin“ je firma za proizvodnju i preradu nemetalnih ruda, u vlasništvu kompanije „Condor“ iz Bajine Bašte. Od oktobra 2018. godine firmi u Bratuncu blokirani su računi i kako tvrdi njihov advokat ne rade upravo zbog oduzimanja koncesije.

Sa „Kaolinom“ su u februaru 2007. godine zaključena dva ugovora o koncesiji, jedan za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena-dacita, a drugi za eksploataciju kaolinske rude.

Već iduće godine, Komisija za koncesije najavila je u izvještaju o radu za 2008. godinu da će ići u kontrolu, zajedno sa inspekcijskim organima, preduzeću „Kaolin“ jer isto nije dostavilo izvještaj o realizaciji koncesionih ugovora.

Tokom 2009. godine Komisija se nije bavila „Kaolinom“, a u kontroli je bila 2010. godine kad je konstatovano da određena koncesiona preduzeća posluju bez neophodne tehničke dokumentacije i imaju zaposlenog samo jednog radnika, među kojima je i „Kaolin“. Isto su ponovili i 2011. i 2012. godine preporučujući inspekcijski nadzor i utvrđivanje da li ugovore treba raskinuti. U izvještajima Komisije za koncesije od tada se ne spominje „Kaolin“.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

dzaba

22.08.2020 20:34

nemaju da plate dok ne dodje ruski kredit

ODGOVORITE
Name

Pravda Pravda

22.08.2020 21:42

U Pravobranilaštvu sjede sve same neznalice, koji imaju samo partijsku knjižicu i zato gube sve postupke na Sudu.

Name

Baja veliki

22.08.2020 23:41

Gdje nagazim tu trava ne raste koliko vise da ponavljamo

Name

Re

23.08.2020 06:59

Para nema a i da ima otkudace...sve pokradeno..uzas

Name

Pravda Pravda

22.08.2020 21:39

Republika Srpska, sve sporove gubi a to sve narod plaća. Pravobranilaštvo nula, sve same neznalice. FUJ, gade nam se više svi.

ODGOVORITE
Name

Prika

23.08.2020 06:12

Cerupanje.dokad ce biti perja u ovoj ukletoj bosni.svaki ugovor svaka koncesija,sve ide na stetu poreskih obveznika.SVE.sume sto ih sjeces ako ides u gubitak,sljunkare,vadis iz korita sto je voda donjela,i opet neplacas drzavi.male hidrocentrale,dobiju pare da ih prave a posle sluze da plave puteve,vise stete nego korist.a od uspjesnih firmi prave gubitase.glinica karakaj promjene ime u alumina prodaju tamo nekim litvancima,ijos i placaju neke dugove.rudnik i termoelektrana ugljevik posebna prica.dizu kredite da bi dali plate.zar je moguce da su nam ljudi koji to sve vode toliko nesposobni.ili to rade namjerno.dal tu ima licne koristi,dal ima sud za takve.kad ce pocet sa radom novi zatvor u istocnom sarajevu.i dal ce bit mjesta za sve lopove koji prodaju NASU DJEDOVINU

ODGOVORITE
Name

Advokat

23.08.2020 09:05

Komentarises, a nisi kompetentan. U Pravobranilastvu su stručni i korektni ljudi. Od istih gubimo sporove, a normalno je da ne uspiju odbraniti ono sto je neobranjivo.

Name

E moj prika

23.08.2020 09:55

Demokratija Ti je to bolan, demokratija. I to balkanska, ku's gore od toga.

Name

Mirkan

23.08.2020 08:42

Radulj i pravobranilaštvo RS su sve sporove koji su se vodili IZGUBILI ali su toliko privatno ojačali da su i vlastite crkve počeli da grade.Kako?

ODGOVORITE