Црква брвнара чува од заборава начин старинског живота

Црква у етно стилу чува од заборава старински начин живота,па се у дворишту налазе стари експонати као подсјећање на живот некад, када су људи радили физички тешке послове, али увијек имали времена за вјеру и Бога.  

Република Српска 22.08.2020 | 17:10
Црква брвнара чува од заборава начин старинског живота

Прије три године у Угљевик селу саграђена је црква брвнара посвећена Светом преподобном Сисоју Великом, заштитнику дјеце. Захваљујући протојереју-ставрофору Душку Танацковићу и добрим људима који су помогли изградњу храма, становници села надомак Угљевика сада имају свето мјесто гдје могу Богу да се помоле, али и напуне "батерије" божанском енергијом.

Храм, саграђен у етно стилу, посвећен је Светом Сисоји Великом који је заштитник дјеце,јер је ово свето мјесто настало због њих,али и свих становника села Угљевик.

“Стара црква Свете Петке Параскеве у старом Угљевику је 2014. године експроприсана због потреба Рудника и Термоелектране Угљевик. Тада је Угљевик село остало без свог богослужбеног простора, па смо 2017.године одлучили да овдје код школе у селу започнемо изградњу овог храма. Уз договор са нашим грађевинским одбором и људима из села одлучили смо да направимо цркву брвнару и уједно покушамо да отворимо село једним дијелом и да то буде у етно стилу. Храм је посвећен Светом преподобном Сисоју Великом, заштитнику дјеце, јер смо жељели да храм буде посвећен нашој дјеци”, прича протојереј-ставрофор Душко Танацковић

 Захваљујући помоћи општине Угљевик и добрим људима, вјерницима који су подржали идејног творца  протојереја-ставрофора Душка Танацковића на самом врху села налази се црква као заштитник свих вјерника.

“Црква се налази на једном прелијепом предјелу гдје имамо широк видокруг,видимо Бијељину и комплетну Семберију, затим Мајевицу и једним дјелом Србију. Хвала Богу, следеће године смо започели светосавски дом, љетњиковце, парк, успјели смо све то да завршимо и пустимо у функцију нашем вјерном народу који долази са свих страна нашој цркви”, каже отац Душко.

Посебну радост чине млади брачни парови који долазе овој светињи и ту проналазе мјесто на којем у миру могу да посвете своје молитве Господу. Многи истичу да је ово Божији дар и због тога без страха приступају храму и у вријеме епидемије вируса корона.

“Корона нас је зближила у вјери, народ долази и моли се. Обиљежавамо важне датуме и одржавамо богослужења. Обиљежили смо славу храма у јулу,а у плану нам је да донесемо једну честицу моштију Светог преподобног Сисоја и сигурни смо да ће људи још више долазити да молитвом затраже помоћ овог великог свеца”, истиче протојереј-ставрофор

Црква у етно стилу чува од заборава старински начин живота,па се у дворишту налазе стари експонати као подсјећање на живот некад, када су људи радили физички тешке послове, али увијек имали времена за вјеру и Бога.  

Јединствена црква брвнара у Угљевик селу говори о живом духовном језгру, у ком је очуван и обновљен литургијски живот. Подсјећа нас како су преци православних Срба налазили свој духовни простор, а сада са кољена на кољено се преноси на младе генерације.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

митар

22.08.2020 15:39

Што религијознија дрзава то све сиромашнија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари Угљевик

22.08.2020 20:48

Попе срами се. Скинуо си звона са старе цркве које и ако је експрописана могла и дан дснас бити у функцији. Она има и своју историјску вриједност јер је прва црква у Угљевику саграђена после Другог светског рата у најжешће доба комунизма. И што не рече да ти у брвнару нико не долази из Јаблана... Него пусти цркву, како напредује сакупљање станова. То ти нама реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старом Угљевику

23.08.2020 08:03

Не суди. О томе одлуцују вероватно неки негде а не месни свестеник.

Name

Ре

23.08.2020 08:11

Црква у доба комунизма. Ма није могуце, они су русили цркве и униставали све сто је српско

Name

Данијел

22.08.2020 22:31

Најбоље сто се десило у Угљевик Селу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

23.08.2020 08:31

Не постоји бољи свештеник од њега, прије свега је добар човјек, саградио је толико Цркава и још увијек то ради а ти што имаш нешто лично против њега задржи за себе...

Name

ре

23.08.2020 09:06

Саградио је то од васих пара.Вас наивних који му остављате паре