„Ланацо“ оборио милионски тендер: Парадоксални услови Владе РС

Компанија „Ланацо“ оборила је милионски тендер Владе Републике Српске за набавку услуга одржавања инфомационог система за регистрацију пословних субјеката у РС, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 21.08.2020 | 08:19
„Ланацо“ оборио милионски тендер: Парадоксални услови Владе РС

Влада РС сваке године тражи фирму која ће одржавати Јединствени информациони систем за регистрацију пословних субјеката у РС и за то плаћа стотине хиљада марака, а ове године за те услуге понудила је да плати до 850.000 КМ без ПДВ-а. Када се урачуна порез, одржавање би пореске обвезнике требало да кошта скоро милион, тачније 994.500 КМ.

Међутим, тендер је поништен јер је Канцеларија за жалбе БиХ уважила приговоре које је уложила компанија „Ланацо“.

„Ланацо“ је фирма која је креирала и годинама одржавала Јединствени информациони систем за регистрацију пословних субјеката, све до прошле године, када је овај посао додијељен „Проинтеру“.

Да поново жели да се врати у игру за тај посао „Ланацо“ је показао улагањем жалбе на овогодишњи тендер Владе, расписан крајем априла ове године.

У жалби „Ланацо“ оспорава низ услова које је Влада тражила да имају запослени у фирми која ће да одржава систем, истичући неоправданост захтјева за одређеним сертификатима…

„Уговорни орган ограничава конкурентност понуђача чиме крши Закон о јавним набавкама БиХ“, навели су, између осталог, у „Ланацу“.

Поједине услове Владе оцијенили су парадоксалним истичући да би примјер идентичног парадокса био и захтјев да двије ИТ фирме имају исту адресу сједишта.

Истичу да се у тендеру спомиње и набавка роба, док је као предмет набавке дефинисана искључиво услуга, чиме је, како тврде такође прекршен Закон о јавним набавкама.

Влада се у одговору на жалбу правдала чињеницом да је уз сваки тражени сертификат навела да се прихвата и еквивалент, а по питању предмета набавке навела је да је у питању „одржавање софтвера у ширем смислу“. Додали су да то значи да се по захтјеву Владе, између осталог, адаптира и креира нова верзија софтвера.

Канцеларија за разматрање жалби је поводом примједби „Ланаца“ и одговора Владе закључила да Влада условима у тендеру крши Закон, врши дискриминацију и крши правичну и отворену конкуренцију, као и да је прикрила набавку роба, иако је тендером дефинисана набавка услуга.

Наложено је поништавање тендера, што је Влада и учинила наводећи да су у питању „доказиви разлози“ на које нису могли да утичу.

Ово није први пут да „Ланацо“ указује да се условима у тендерима намјештају послови одређеним фирмама. Прије мање од годину дана у једној од жалби тврдили су да се фирма „Проинтер“ фаворизује у тендерима од локалних заједница, преко фондова, до Владе Републике Српске.

Недуго затим „Ланацо“ је заједно са „Проинтером“ добио тендер вриједан чак 24 милиона марака како би васпитно-образовне установе у Српској опремили рачунарском опремом и софтвером.

„Ланацо“ је у посљедњих шест година склопио 773 уговора са јавним сектором за послове вриједности преко 125 милиона КМ. О тендерима које је та фирма добила писали смо у октобру у тексту “`Ланацо` се жали на конкуренцију а добио 92 милиона КМ од државе”.

(Цапитал)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Грујица

21.08.2020 06:39

Да ли Ланацо или Проинтер, мени ништа не значи. Знам само да нам лопови деру кожу са леђа. Не мислим само на њих већ иначе у овој држави ни црпање септичке јаме не може да се обави а да власт не направи некакву муљажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

21.08.2020 07:52

Тако је. Све је пуно нелогичности, како год ....тотално неповољна држава за појединца, породицу.

Name

Неле

21.08.2020 06:48

Ово оде до Стразбура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.08.2020 08:58

24 милиона да не буде колсар.

Name

Весиц

21.08.2020 06:54

Ово је игра за малу дјецу и народ РС. Ланацо је направио СНСД и Баја у последњих 10 година. Све идеје Ланацо које су имали су испуцали, опљацкали сто су могли, пројекти пропали али на силу је неко потписао да то ради...и тако је Ланацо узимао 30 милиона на годину, сада на годину Ланацо и даље узима 30+ милиона КМ, Проинтер 44 милиона КМ и пројекте које је радио Ланацо, сада Проинтер преписује поново и све те пројекте опет ради са Ланацом о цему свједоце тендери које моземо да видимо. Према томе, нема разлике измедју Ланаца и Проинтера, или Сириуса, ПланетСофта, Дwелта и ММСЦОДЕ јер они сада заједно узимају годисње 100 милиона КМ од РС и свиме управља Проинтер односно син Игор. Последњи примјер је Водовод Бања Лука, гдје Ланацо не излази из Водовада припремајуци тендер за софтвер и за који је добио зелено свјетло од Проинтера. Проинтер це добити да ради електрицне инсталације, мрезу, сервере, стораге, сецуритy и сл. Градонацелник Радојициц се труди на све нацина да Ланацо ради послаове у БЛ јер има нека тајна веза...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.08.2020 09:11

Иде даља распродаја РС да би се напунио буџет, којег ће испразнити подобне фирме као што су Проинтер, Ланацо, МГ МИНД, Интеграл, Вицина Еко фирма и слични. Проведите сиротињски живот у РС у сталној борби који ће тајкун више пократи...и обавезно навијајте за неког од њих, надајте се да ће вам дати неку мрвицу.

Name

Саса

21.08.2020 06:59

Ланаку није ништа сметало док је био миљеник политике за послове. Сад кад морају колач дијелити, ето проблема. Власник Ланака, био и остао, препродавац лоше склопљених рачунара и софтвера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

21.08.2020 08:27

Ланако је једина фирма на берзи, а ови из Проинтера су класични лопови, немају ни своје одржавање а дужни ау имати, нико не смије да се жали а зна се због чега, тако да те две фирме нису за поређење, Ланако одрађује свој посао а ови из Проинтера добију тендер, узму свој дио а ништа не раде, класична пљачка не штету буџета РС.

Name

Проинтер ПР

21.08.2020 07:23

Дали запослени у Проинтеру знају да су уцесници у невидјеној пљацки РС, оној РС у којој зивите са својом дјецом, родитељима, фамилијом. Не отимате ви за њих, него од њих, њихових пензија, њиховог здравства, отимате од своје дјеце. Дали се погледата у огледало некада и казете за кога ми отимамо, пљацкама са тендерима који нису видјени у региону. Отимате за онога који се вози у Мерцедесу блиндираном, има хеликоптер, има сада и авион сто нема ни један председник дрзава у регији. То сто сте добили добре плате, костаце вас погледа нас који знамо ста радите, сутра неко треба да одговора за то сто сте радили јер њих нема нигде у траговима, папирима а на суду само то вреди, ниста рекла, казала. Директоре Бојане, докле мислис са бахатим понасањем и терорисањем свих фирми па макар се радило и о послу од 1000КМ, до јуце си био дио нас и борио се на тразисту и знас како је кад се неки бахате, а сада радис исто, и јос горе. Имас ли неки проблем, мањак самопоуздања, јели те тукла мама кад си био мали, јесил се друзио са неким као дијете, знас ли за образ, људскост, мало такта, мало разумјевања. Данас је тако, мозете ти се, али сутра мозе бити другације. Моземо ми сви да пропаднемо и трпимо неимастину али угњетавања, терор, и бахатост вец цовјек теско трпи и реагује. Пази, не бјезе такви из РС, него реагује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брко

21.08.2020 08:15

нису се залили док су само они добијали тендере :Д (Ланацо)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.08.2020 08:21

Годинама Ланацо пљацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

21.08.2020 08:39

знам ту брацу из ланака. нису лоси људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.08.2020 12:07

А и добро су угурали своје руке у наше џепове. :)))

Name

Миркан

21.08.2020 09:12

Исто је и Проинтер и Ланацо,режимске су фирме и једна и друга а ми то све урwдно плаћамо плус ове њихове зајебанције по судовима.Дупли терет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.08.2020 12:06

У паузи од Проинтера, Ланацо добија посао и исто тако у паузи од Ланаца, када је у питању Проинтер. Двије режимске ИТ фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мока

21.08.2020 19:00

Ланако је супер фирма камо среће да је више таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роша

21.08.2020 19:46

Све олош